Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Schiffer András: politikailag egy senki vagyok

Szeged - Ha falnak megy a jelenlegi Fidesz-rendszer, akkor nem váltás lesz, hanem törés, ami nem lesz jó az országnak, de előbb-utóbb megszűnik a Fidesz varázsa - állította csütörtökön Szegeden az egykori LMP-s politikus, Schiffer András.
– Politikailag egy senki vagyok, és nem értem, hogy nyolc hónap alatt miért állítottak már háromszor célkeresztbe – mondta csütörtökön a Tisza Lajos Közéleti Egyesület (TLKE) vendégeként Szegeden Schiffer András azzal kapcsolatban, hogy legutóbb a 444.hu írt róla nem éppen kedvező cikket.

Az LMP alapítója, egykori társelnöke egy éve jelentette be, hogy kiszáll a nagypolitikából, lemondott mandátumáról, tisztségéről a pártjában, és közölte, nem indul a 2018-as parlamenti választáson.

– Azt viszont soha nem mondtam, hogy nem politizálok. Abban benne van a Kádár-kor lehelete, amikor azt mondják, aki nem hivatásos politikus, az minek ugat – hangsúlyozta Schiffer. A TLKE estjén kijelentette, nem beszél az LMP aktuális helyzetéről. Kiderült, többek között azért távozott a politikából, mert rájött, nem tud az LMP szervezeti fogyatékosságán változtatni.

– Azt mondta egyszer nekem Kósa Lajos, ott kezdődik egy párt, ha pontosan tudja, hogy egy lakótelepi lépcsőházban, hová kell becsöngetni, hogy beengedjék – mesélte a ma már csak ügyvédként dolgozó Schiffer András. Szerinte 2014 őszétől 2015 júliusáig semmi sem jött be a Fidesznek, zuhant a népszerűsége, amikor jött a menekültválság, amire Orbán Viktor jól reagált, az ellenzék pedig „csak nyomozta a labdát".

Ugyanakkor azt is hozzátette, a hatalmon lévők mindig előnyben vannak válsághelyzetben. Majd arról beszélt, hogy a képzeletbeli koordinátarendszerben a bázisdemokrata LMP az egyik, a hipercentralizált Fidesz pedig a másik pólus. – A bázisdemokrácia ökörség, a Fidesz pedig mint párt megszűnt, egy franchise rendszer – hangsúlyozta, majd azt fejtegette, hogy kell a centralizáció, az informális befolyás a pártrendszerben.

Szerinte a Fidesz titka az, hogy van egy egyszemélyre felfűzött társulat nyolc-tíz emberrel, akik megbíznak egymásban. – Hűség, összetartozás van, ami mindent felülír, s ezt látják az emberek. Az MSZP ennek pont az ellentéte, egymást jobban utálják, mint az ellenfelet – mondta Schiffer András. – Ha falnak megy a jelenlegi rendszer, akkor nem váltás lesz, hanem törés. Ez annak sem lesz jó, aki hatalomba kerül, annak sem, aki sérthetetlennek hiszi magát, de legfőképp az országnak nem lesz jó – hangsúlyozta.

Szerinte előbb-utóbb megszűnik a Fidesz varázsa. Úgy vélte, egy másik Fidesz-generáció egy pillanat alatt szét tudja feszíteni a kereteket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szinten ízorgia: sör, bor, must, kürtős kalács és csülök a Bortéren - galéria

Minden szinten ízorgia: sör, bor, must, kürtős kalács és csülök a Bortéren - galéria
A Dóm téren szerdán nyílt meg a hetedik Bortér, amely vasárnapig 114 borásszal, 35 kézművessel,… Tovább olvasom