Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Sérelemdíjat kell fizetnie Toroczkai Lászlónak

Ásotthalom, Budapest - Jogerősen 350 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte a Kúria Toroczkai László ásotthalmi polgármestert, aki szennycsatorna-tölteléknek nevezett egy újságírót a Facebook-oldalán. Ugyanitt azt írta egy kommentelő a hozzászólásában, hogy ,,Először talán az újságírót lelőni lehetne." Toroczkai felháborítónak nevezte a bíróság ítéletét.
Korábban Toroczkainak is megítéltek sérelemdíjat

Toroczkai László korábban pert indított a Hírhatár online – itt dolgozik Mayer Aranka – ásotthalmi mezőőrök felfegyverzéséről szóló cikke miatt, amihez azt írta egy kommentelő, hogy már meglőttek egy vétlen embert. Toroczkai emiatt pert indított, amit meg is nyert. A bíróság jogerősen 350 ezer forint sérelemdíjat ítélt meg az ásotthalmi polgármesternek.
Csongrád megyében Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere az egyik legaktívabb politikus a Facebookon. Posztjait sokan kommentálják. Toroczkait még tavaly perelte be Mayer Aranka budapesti újságíró egy posztja és egy komment miatt. A szélsőjobboldali politikus pert vesztett első és másodfokon is a bíróságon, ami után kérte az ügy felülvizsgálatát a Kúriától, amely nemrégiben hozott ítéletet.

– Engem szennycsatorna-tölteléknek nevezett a Facebook-oldalán, a felbuzdított hívei közül pedig az egyik azt a hozzászólást tette közzé, hogy „Először talán az újságírót lelőni lehetne." E két, becsületet sértő kifejezés képezte a per tárgyát – nyilatkozta lapunknak Mayer Aranka. Szerinte Toroczkai precedensértékű, felmentő ítéletet várt az ügy kezdetekor, azt hangoztatva, hogy egy újságírót szennycsatorna-tölteléknek nevezni nem sért személyiségi jogokat, és ő nem vonható felelősségre a Facebook-oldalán olvasható kommentekért.

Megállapították a  felelősségét

– A Kúria helybenhagyta a Szegedi Törvényszék ítéletét. A Kúria kiemelte indoklásában, mindegy, hogy Toroczkai vagy egy kommentelő sért jogot, az objektív felelősség alapú jogsértés alól nem mentesíti, hogy a politikus azzal védekezett, nincs technikai lehetősége valamennyi komment moderálására. Vagyis Toroczkai felelősséggel tartozik a Facebook-oldalán a hozzászólások tartalmáért – idézett a Kúria ítéletének indoklásából Mayer Aranka.

A Kúria 350 ezer forint sérelemdíj, 103 ezer forint perköltség és 148 ezer forint illeték megfizetésére kötelezte Toroczkai Lászlót.
 
Toroczkai László megdöbbent a Kúria döntésén. Fotó: Kuklis István

– Az elsőfokú ítélet óta – a pert követő időszakban keletkezett – mintegy húsz nagyon durva hozzászólást töröltettem Toroczkaival a Facebook-oldalán, és csak azért nem pereltem be, mert azonnal törölte a teljes posztjait – magyarázta Mayer Aranka. Elmondása szerint a politikus már kifizette azokat az összegeket, amire a bíróság kötelezte.

Sok sajtópere van

Toroczkai László lapunknak elmondta, sok sajtópere van. Mayer Aranka ellen már nyert pert. (Lásd keretes írásunkat – a szerk.). – Utána a Facebook-oldalamon szennycsatorna-tölteléknek és újságírószerű idiótának neveztem Mayer Arankát. Nem is ez a megdöbbentő, mert erről lehet vitatkozni, hanem az, hogy a Facebook-kommentelőim miatt marasztalt el a Kúria, amely helybenhagyta a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla felháborító ítéletét – mondta az ásotthalmi polgármester. Így folytatta: – Gondoljon bele, Kovács Irma néven regisztrálok a Facebookon, felmegyek Gyurcsány oldalára, és írok valamilyen rágalmat, hazugságot hozzászólásként Toroczkai Lászlóról. Utána beperelem Gyurcsányt, akitől kártérítést követelek. Ez példátlan. Még a Társaság a Szabadságjogokért jogvédői is megkerestek az elsőfokú ítélet után, hogy küldjem el a bírói indoklást – magyarázta Toroczkai. Szerinte az a képtelenség, hogy egy identitását vállaló hozzászóló miatt ítélték el, büntették meg.

Jobban figyel a kommentekre

– Azóta jobban odafigyelek a moderálásra, és kérem a hozzászólókat, rám való tekintettel próbáljanak úgy fogalmazni, hogy ne adjanak ilyen lehetőséget – mondta a polgármester. Kérdésre válaszolva közölte, ha sértő a posztja, akkor törli, de főképpen a kommentekre figyel, és törli a hozzászólást, ha az erőszakra buzdít.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint megállt az állomási mozgólépcső

Megint megállt az állomási  mozgólépcső
Műszaki hiba miatt áll már jó pár napja a nagyállomás mozgólépcsője - nem először az elmúlt időszakban. Tovább olvasom