Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Síri csönd a Honvéd téren

Szeged - Jól állnak a határidőkkel a Honvéd tér sarkán – állítja az egyik társtulajdonos. Pedig az alap betonozása után idén télen megakadt a munka, holott decemberre el kellene készülnie a parkoló- és társasháznak.
- Most szabadságolások vannak, de pár napon belül kezdünk dolgozni Szegeden a Honvéd téren – tudtuk meg a beruházó Grundagend Kft. társtulajdonosától. Gécs László elmondta: nincs akadálya az építkezés folytatásának. Tavaszig egy bank hitelkonstrukciójára vártak, hiába. Akkor a tulajdonosok hiteleztek a cégnek, hogy dolgozhassanak. Azóta bankot váltottak, a pénzügyi háttér rendezett.

A kivitelező fővárosi Óbuda-Újlak Ingatlanfejlesztő betonozta a közel 10 ezer négyzetméteres ingatlanon a parkolóház és társasház alapját. Úgy volt, hogy az idei év végére felhúzzák a 200 férőhelyes gépkocsitárolót a Tisza Lajos körúti szárnyban, ebből 150-et közcélra. A Honvéd tér felőli oldalon 32 lakásos társasházat és üzleteket építenek. A beruházó képviselője kiszámolta, eddig megközelítőleg 122 millió forintot költöttek a kötelező régészeti feltárásokra, alapozásra.

4 hónap alatt épít parkolóházat és szerkezetkész lakásokat – ígéri a tulajdonos. Fotó: Segesvári Csaba
4 hónap alatt épít parkolóházat és szerkezetkész lakásokat – ígéri a tulajdonos.
Fotó: Segesvári Csaba

Az idei év vége már módosított határidő – az eredeti, vagyis a tavaly novemberi helyett. Az egy éves haladékot tavaly decemberben szavazta meg a közgyűlés az ingatlantulajdonosnak, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem készül el az 1,2 milliárdos beruházással, de az alapozás elindításával bebizonyította építési szándékát. Az egy éves haladékért cserébe a Grundagend vállalta, hogy csapadékvíz-vezetéket fektet, és azt is, hogy megszépíti a Honvéd teret.

Utoljára tavaly novembertől folyt pár hetes munka a Tisza Lajos körút és a Zászló utca sarkán elkerített gödörben. Azóta áll a kibetonozott gödör. Az összegyűlt esővízre récecsalád költözött, a fiókák már kirepültek. Most egy felfújódott macskatetemen kívül nem látni mást.

– Jól állunk a határidőkkel. Év végére elkészül a parkolóház. A lakásokat szerkezetkészre felhúzzuk. Télen amúgy is csak belső munkákat végezhetünk – ígérte Gécs László.

Városképi szégyenfolt

A harminc éve üresen árválkodó telek az egyetemé volt, cserével a városé lett.

2005. november 17.: „Idén harmadszor hirdette meg a város eladásra a telket, legutóbb hárman licitáltak: 104,2 millióért a Grundagend Kft. vitte el."

2007. július 17.: „Adásvételi szerződés sürgeti a vevőt, jövő november 17-ére a parkolóháznak jogerős használatbavételi engedéllyel kell rendelkeznie, és még fél év marad a tereprendezésre."

2008. július 18.: „Év végére parkolóházat, jövő ilyenkorra lakásokat ígér a tulajdonos."

2008. október 7.: „Egy évet csúszik a parkolóház. Jövő ilyenkorra ígér garázsokat és lakásokat a tulajdonos."

2008. november 6.: „2009 végére ígér parkolóházat, üzleteket és lakásokat a tulajdonos."

2009. április 12.: másfél hónapja semmi sem történik, áll a gödör.

Olvasóink írták

 • 6. szamika 2009. augusztus 06. 09:31
  „A városban gödrök,.Mi meg a gödörben...”
 • 5. Mathiasking 2009. augusztus 05. 10:12
  „szerintem senki nem tudja, hogy hányadán áll az építkezés. Az biztos ez is egy szégyenfoltja a városnak.”
 • 4. YoDa 2009. augusztus 04. 10:26
  „A parkoló ház jó dolog. Összesen 1000 férőhelyes kellene egy ekkora városnak. Van jó pár hely, ahová lehetne építeni. Ilyen helyek a cikkben már említett placc, a Centrum gödör, a volt téglagyár és a vele szemben lévő volt budalakk, a Kálvária sgt. és a Móravárosi krt. kereszteződésénél lévő tizen éve gazos terület...

  Kutatók szerint a közlekedési morált növelik a járműforgalom "tereptárgyai" (pl.: körforgalom, járdasziget, fekvőrendőr, parkolóház, buszsáv, kamerarendszer...) sokkal jobb érzés egy bekamerázott parkolóházban hagyni az autómat, ahol kisebb eséllyel törik fel és nem veri össze a jég, sőt ha nekitolat valaki, akkor megvan a rendszáma is...

  Észrevettem saját magamon, hogy sokkal türelmesebb, udvariasabb vagyok, ilyen helyeken bármilyen járművel is közlekedjek...

  Ha a parkolójeggyel adnának 1 napijegyet a tömegközlekedésre, biztos, hogy a parkolóházat választanám... Ezek a P+R parkolók.

  Nagyon messze vagyunk még ettől. Sajnos.”
 • 3. Zsoltee0716 2009. augusztus 03. 23:00
  „Í"gy a "Centrum-gödör" is lehetne pancsolda... :D

  Az kinek a tulajdonában van?

  Pár napon belül az lehet 90 nap is nem?”
 • 2. Zs 2009. augusztus 03. 21:16
  „Így a "Centrum-gödör" is lehetne pancsolda... :DD”
 • 1. Rap_boy15 2009. augusztus 03. 20:13
  „Miért nem csinálnak inkább oda egy medencét?xD
  Szépen meg csinálják és nyáron még haszon is lehetne:P”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Omlós lángos nyomában

Szeged - Egy lángos ne tocsogjon a zsírban, tésztája omoljon szét az ember szájában. Lakjunk vele… Tovább olvasom