Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Sorozatgyilkos festő a REÖK-ben

Szeged - Wimmer Dezsőt, egy pesti bádogosmester fiát két szenvedély hajtotta egész életében: a nők és a művészet. Díszítőfestőnek tanult, de magaviselete miatt kicsapták az iskolából.
A szolnoki művésztelepre szökött, ahol találkozott egy szép cigánylánnyal. A szóbeszéd szerint ennek a szerelemnek az emlékére változtatta Czigányra a családnevét – mások szerint inkább hatalmas szabadságvágya miatt.

Tehetségét Hollósy Simon festőművész ismerte fel, mégis elküldte viselt dolgai és magatartása miatt. A fiatal művész ezután Párizsba ment, ahol szoros barátságot kötött Ady Endrével: ekkor készültek el a népszerű Ady-portréi is. Hazatérve ismerte meg a szintén festőnek tanult Trebiczky Máriát. Gyorsan szövődött szerelem köztük, majd összeházasodtak.

Házasságuk fiuk és lányuk születése után mély válságba került. A bohém művész felesége néhány év elteltével öngyilkos lett – illetve ezt feltételezik. Czigány később újra megházasodott: Szilasi Borbála szintén festőnek készült. Gyerekeikkel 1925-ben kiköltöztek Franciaországba. A szülők 1931-ben hazajöttek, a gyermekeik Párizsban maradtak. Lányuk, Jutka végül 1937-ben kénytelen volt visszaköltözni hozzájuk – ekkor még senki sem sejtette a családi tragédiát.

– Torony volt, leomlott, és maga alá temette, akiket oly nagyon szeretett – mondta Czigányról a temetésén a lelkész. Ezzel utalt arra, hogy a művész önkezével vetett véget életének, miután megölte a családját.

A különös alkotóról máig nem derült ki, hogy elmebajjal, mániás depresszióval vagy skizoid személyiségzavarral küzdött. A szegedi REÖK-ben a Festői szerelmek-sorozat részeként április 23-án 19 órától kibomlanak előttünk a sorozatgyilkosnak is titulált művész titkai. A különös festőt Kádas József színművész formálja meg, Szívós László alakítja a vizsgálóbírót. A Réczei Tamás rendezte felolvasószínházi estét Nátyi Róbert művészettörténész előadása egészíti ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél év alatt perelte ki a pénzét Vendel a biztosítótól - a rendőrség is megállapította, nem ő volt a hibás

Másfél év alatt perelte ki a pénzét Vendel a biztosítótól - a rendőrség is megállapította, nem ő volt a hibás
Hiába állította több tanú és a rendőrség is azt, hogy nem Berta Vendel volt a hibás egy közlekedési balesetben, a biztosító nem akart fizetni neki. Tovább olvasom