Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szabadlábra helyezték a fajtalankodással vádolt nevelőszülőt

Szeged - Szabadlábra helyezik a Szegedi Ítélőtábla döntése nyomán azt a dévaványai férfit, akit 8-14 éves lányokkal való fajtalankodással vádoltak. Egyúttal meg kell ismételni az elsőfokú eljárást.

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és elrendelte a vádlott azonnali szabadlábra helyezését kedden a Szegedi Ítélőtábla abban az ügyben, melyben nyolc-tízéves kislányokkal való fajtalankodással vádoltak egy dévaványai férfit, a gyerekek nevelőszülőjét.

A Hegedűs István vezette tanács úgy látta, az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság tizenkét év fegyházbüntetést kiszabó ítélete oly mértékben megalapozatlan, hogy alkalmatlan az érdemi felülvizsgálatra.

A táblabíróság rendelkezett arról, hogy a megismételt eljárásban a Békés Megyei Bíróság egy másik tanácsának kell eljárnia.

A most ötvenhárom éves férfi és felesége hivatásos nevelőszülőként hét gyermeket - köztük a 2003 decemberétől az akkor tíz-, kilenc- és nyolcesztendős kislányokat - nevelt dévaványai házában. Az elsőfokú ítélet szerint a férfi négy éven át fajtalankodott a lányokkal. A vádlott a vád tárgyává tett bűncselekmények elkövetését az eljárás során mindvégig tagadta, s a táblabíróság előtt is kijelentette, nem érzi magát bűnösnek.

Hegedűs István a hatályon kívül helyező végzés indoklása során hangsúlyozta, a büntetlen előéletű férfi ellen folyó, a sértettek szavahihetőségére kihegyezett, nagy tárgyi súlyú ügyben a bíróságnak minden bizonyítékot meg kell vizsgálnia, és az eset részleteit föl kell derítenie. Az első fokon eljáró bíróság ezzel szemben nem hallgatta meg az eset idején a vádlottal és a sértettekkel együtt lakó nevelt gyerekeket, s nem kérdezte ki a lányok tanárait sem. A táblabíróság a tanúmeghallgatások mellett a szakértők ismételt kikérdezését és szembesítéseket is elrendelt.

Az ítélőtábla a végzés kihirdetésekor a vádlott azonnali szabadlábra helyezéséről döntött, megszüntetve ezzel a férfi több mint másfél éve tartó előzetes letartoztatását. A döntés indoklásakor Hegedűs István kifejtette, a férfi esetében - akivel szemben lakhely elhagyási tilalmat rendelt el a táblabíróság - nem áll fenn sem a szökés, sem az eljárás meghiúsításának veszélye.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2010. február 11. 13:38
  „másfél évet ült hogy tulajdonképpen még bizonyíték sem volt ellene. Egy vicc az egész, ha bűnös miért nem lehetett a 12év kiszabása előtt tanúmeghallgatást tartani? A bíró aki így hoz ítéletet alkalmatlan mivel elfogult.”
 • 3. sauron2 2010. február 09. 15:02
  „"nem áll fenn sem a szökés, sem az eljárás meghiúsításának veszélye." és bűn ismétlés veszélye? röhej az egész bíróság intézménye!”
 • 2. klj_54 2010. február 09. 13:40
  „Végre egy normális bíró!
  Ezt is megértem.
  A gyermekek által bejelentett nemi inzultusok nagy része konfabuláció!
  De ezt roppant nehéz kideríteni, főleg ha nem is akarják, lásd első fokon eljáró bíróság.”
 • 1. rozator 2010. február 09. 12:34
  „Az egyik "független" bíróság megint nagyon mellényúlt!" Békés Megyei Bíróság tizenkét év fegyházbüntetést kiszabó ítélete oly mértékben megalapozatlan, hogy alkalmatlan az érdemi felülvizsgálatra." Röhej!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőkamera segített a határsértők elfogásában Nagylakon

Nagylak - 4 török határsértőt és egy embercsempészt fogtak el a nagylaki határrendészek két nap… Tovább olvasom