Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Szaharából az aligátorok elé

Szeged - Két éve, hogy a szegedi Kálvin térről vágott neki a világnak a palicsi testvérpár, Ivanics Ferenc és István. A békéért gyalogolnak. Száraz lábbal átkeltek az Atlanti-óceánon, miután 4 hónapig spóroltak Spanyolországban a repülőjegyre. 8500 kilométer, Európa és Afrika már mögöttük van.
Négy hónapig vártak Spanyolországban, mire összejött a pénz a repülőútra – de végre sikerült: a Földet körbegyalogló palicsi testvérpár, Ivanics Ferenc és István május végén átrepült az Atlanti-óceánon és megérkezett az Egyesült Államokba.

Két éve, hogy a szegedi Kálvin térről nekivágtak a világnak: a békére, az emberi közösségekben elengedhetetlen elfogadásra, nyitottságra, együttérzésre szeretnék felhívni a figyelmet, úgy, hogy körbegyalogolják a Földet. Napi 8 órás gyaloglással 40-50 kilométert tesznek meg – Európa és Afrika már mögöttük van –, hátukon a mintegy 30 kilogrammos zsákkal, benne ruhákkal, sátorral, hálózsákkal, ennivalóval, gyógyszerrel. Nincs állandó szponzoruk, az adományokból és a jó szándékú emberek segítségével tartják fenn magukat.

A közel 40 ezer kilométeres útból 8500-at tettek meg eddig. Néhány napja érkeztek meg a napfényes Floridába – már nem a Szahara homokján, hanem pálmafák és teknősbékák között visz az útjuk. Először Miami Beach finom strandhomokján vertek tábort, de éjfél körül egy trópusi eső ébresztette őket. Ekkor találkoztak 3 fiatalemberrel: ők ezer mérföldet bicikliznek az Egyesült Államokon keresztül.

Ivanics Ferenc és István Miami Beachen. Fotó: DM/DV
Ivanics Ferenc és István Miami Beachen.
Fotó: DM/DV

A testvérek a világ egyik leghíresebb nemzeti parkját, az Everglades édesvízi mocsarainak élővilágát őrző rezervátumot is felfedezték. – Mintha őserdőben lennénk: liánokat, aligátorokat látunk, párás a levegő. Rengeteg mangót és papaját ettünk az elmúlt napokban – számolt be élményeikről internetes naplójában, a worldwalk-peacetour.blogspot.com oldalon Ivanics Ferenc.

Orlandóban néhány napja előadást tartottak helyi gyerekeknek útjukról – ők pedig ajándékkal kedveskedtek: „Békét a Földön" felirattal egy apró, rajzolt képekből álló, békejelet formázó alkotást adtak Ivanicséknak.

Még 4 év

Ivanics Ferenc és István interjút is adott egy orlandói újságnak – a szöveg a http://www.orlandosentinel.com címen olvasható. Ebben elárulják: bár voltak nehéz percek, nem akarnak visszafordulni. – Ha nem megyek, egész életemben bánni fogom – mondja Ferenc. Még 4 év, Dél-Amerika, Ausztrália és Ázsia – összesen mintegy 30 ezer kilométer vár rájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrófa után: nem félünk, utazunk!

Szeged - A légi katasztrófáról szóló beszámolók mindnyájunkat megrendítettek. De mindezek hatására változtatunk-e utazási szokásainkon? Tovább olvasom