Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Szegedért Alapítvány: 2008. évi díjazottak

A Szegedért Alapítvány 19. díjkiosztó gáláját szombaton 19 órakor tartják a Szegedi Nemzeti Színházban. Bemutatjuk a fődíjas Katona Márta szegedi gyermekgyógyász professzort és a három további díjazottat.
Gyerekek megmentője

A Szegedért Alapítvány 19. díjkiosztó gáláját szombaton 19 órakor tartják a Szegedi Nemzeti Színházban. A fődíjat idén Katona Márta szegedi gyermekgyógyász professzornak ítélték. A szakember óriási elismerésnek tartja a kitüntetést a „társaság miatt", és mert kedvenc városától kapja. Ez alkalommal beszélt arról is, honnan lehet erőt meríteni a sokszor tragédiákkal is együtt járó munkához.

– Fantasztikus meglepetés, napokig nem tudtam felocsúdni a megtiszteltetésből és meghatottságból. Ezzel a díjjal egy különleges társaságba kerültem, amelynek tagjait mind nagyra becsülöm. Bár nem Szegeden születtem, ízig-vérig szegedinek érzem magam, ide köt a család, a tanulmányaim, a munkám, a barátaim – beszélt érzéseiről a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa, Katona Márta, a szegedi gyermekklinika újszülött intenzív osztályának vezetője. A professzor azt mondta, a szakmai díjak, kitüntetések mellett ez lesz az egyik legnagyobb elismerése, hiszen attól a várostól kapja, amelyik számára a legfontosabb.

A gyermekgyógyász professzor, Katona Márta a Szegedért Alapítvány 2008. évi fődíjasa. Fotó: Karnok Csaba

Katona Márta családi inspirációra választotta az orvosi, azon belül is a gyerekgyógyászati hivatást: édesapja és egyik nővére is gyermekorvos volt. A dévaványai születésű Katona Márta Szegeden szerezte summa cum laude minősítéssel orvosi diplomáját. 1976-ban kezdte pályáját szakorvosként a szegedi gyermekklinikán – első és azóta is egyetlen munkahelyén. 1981-től tanársegéd, 1988-tól adjunktus, 1996-tól docens, 2005-től professzor lett, szakterülete a csecsemő és gyermek intenzív ellátás, illetve a gyermekkardiológia. Kiváló eredményeket ért el az éretlen újszülöttek korszerű lélegeztetésében, a veleszületett szívhibák diagnosztikájában és műtésében, valamint a műtét utáni kezelések területén.

Számos hazai és nemzetközi szakmai társaság tagja, aktív egyetemi oktató, 350 előadást tartott különféle kongresszusokon, nemzetközi szakmai kapcsolatrendszere igen széleskörű. A Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke.
Aktív egyetemi oktató, aki az orvostanhallgatók, rezidensek és szakorvosok képzése és továbbképzése mellett komoly figyelmet fordít a nővérek és más szakdolgozók ismereteinek bővítésére és korszerűsítésére.

Kollégáival mindig a minőségi gyógyításra törekedett – mondta –, ezért állandóan igyekezett-igyekszik meghonosítani a legkorszerűbb eljárásokat, berendezéseket Szegeden is.

A gyermekklinika újszülött intenzív osztályán egy hatalmas tablón látható néhány száz gyerek fotója a több ezer kicsi közül, aki életét vagy gyógyulását köszönheti Katona Márta közreműködésének.

A professzor azt mondja, sokan még felnőttként is visszajönnek megköszönni, amit annak idején tettek értük. Akad, aki gyermekét, unokáját is elhozza. Ezek a visszajelzések adnak erőt a néha tragédiákkal is együtt járó munkához – tette hozzá a friss fődíjas gyermekgyógyász.

Kálmán művész úr

Gyönyörűnek tartja operaénekesi pályáját a 75 éves Gyimesi Kálmán (képünkön). Munkásságát most a Művészeti kuratórium Gregor József-díjával ismerik el.

Közel fél évszázada, 1962 óta a Szegedi Nemzeti Színház tagja Gyimesi Kálmán. A Zeneakadémián Lendvay Andort, Forrai Miklóst tekinti mestereinek, szolfézst Kodály Zoltánnál tanult.


Kiemelkedő alakításai között tartja számon, hogy a 26 Verdi-operából 16-ban szerepelt. Kedvenc alakításai között tartja számon Figarót a Sevillai borbélyban, de volt Malatesta a Don Pasqualéban, Tiborc a Bánk bánban, Luna gróf a Trubadúrban, Germont a Traviatában. Felejthetetlen a Falstaffban, amelyet máig legkedvesebb szerepeként emleget.

Művészi teljesítményét 1969-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1982-ben az érdemes művész címet nyerte el. Tavaly ő kapta a Dömötör-életműdíjat. Miközben ezeket nagyra értékeli, legnagyobb kitüntetésének a közönség megbecsülését és szeretetét tartja. Az egyik legismertebb művésze és személyisége városunknak Gyimesi Kálmán. Kálmánnak szólítja őt az utca embere, a pályatárs, a színikritikus, miközben mindenki magában hozzáteszi: Művész Úr.

Móra és „A Grand"

Erdélyi Ágnes (képünkön) élteti a szegedi egyetem Móra-kollégiumát, de működteti a Grand Cafét is. Ő a Társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díjazottja.

– Nem a kultúra fő sodrában dolgozom, ezért örülök, hogy a munkám észrevették – mondta Erdélyi Ágnes, a szegedi egyetem Móra Ferenc Kollégiumának igazgatója, a Grand Café egyik alapítója.


Mindig közösségben gondolkodik – mondják róla méltatói. A szegedi egyetem magyar–orosz szakos diplomáját megszerezve 1976 óta foglalkozik a mórásokkal, 1993-tól igazgatóként. Hívására érkezett Szegedre például Bohumil Hrabal, Határ Győző, Ladik Katalin. A Móra a szabad szellem és a tolerancia műhelye. 1996-ban másokkal együtt megalapította a Grand Cafét. „A Grand"-ban mindig történik valami, lehet ott találkozni Jancsóval, Spiróval, Darvasival. A filmvetítések mellett könyvbemutatók, felolvasóestek, kiállítások is jól megférnek. Mindez nem lenne Erdélyi Ágnes nélkül. Aki szellemet sugároz, véleményt mond, értéket hordoz és teremt, és egyidejűleg pályázatokat ír, támogatókhoz fordul, hogy a Grand működhessen.

A legtöbbször idézett tudós

A legproduktívabb, a világszerte legtöbbet idézett magyar kutatók közé tartozik Fülöp Ferenc akadémikus (képünkön). A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánja nyerte el a Tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját.

– Nem született szegediként nagyra értékelem, hogy volt tanáraim és kollegáim után idén nekem ítélték a díjat – fogalmazott Fülöp Ferenc akadémikus.

A szanki diák Szegeden szerzett vegyészi diplomát 1975-ben. Először a Chinoin doktoranduszaként dolgozott, 1981 óta oktat a szegedi egyetemen.


Tudományos pályája gyorsan és nyílegyenesen ívelt felfelé: 1990-től a kémiai tudományok doktora, 2007-től akadémikus. Egyetemi tanári kinevezésekor 39 éves volt, így a Szegedi Tudományegyetem mai professzorai közül ő szerezte legfiatalabb korban e címet.

A telített heterociklusok szintézise Fülöp professzor fő kutatási területe, a gyűrű-lánc tautoméria vizsgálatai, a felfedező gyógyszerkutatás az élete. Az ezer legidézettebb magyar tudós között tartják számon, a kémiai tudományok területén 5. a rangsorban. Számos tudományos társaság, szerkesztőbizottság tagja, tisztségviselője. Nemzetközi tudományos kapcsolatrendszere rendkívül kiterjedt.

– Gyógyszerkutatási eredményeim mellett arra vagyok a legbüszkébb, hogy a gyógyszerésztudományok doktori iskola vezetőjeként sikerült egységesíteni a képzést – fogalmazott az akadémikus, akinek ez ideig 15 PhD-hallgatója védte meg értekezését.

Olvasóink írták

  • 2. torjozs 2008. március 12. 16:38
    „Lehet, de a díjazottak megérdemlik! Tetszik a döntés!”
  • 1. Nagy Pál 2008. március 09. 13:40
    „Gratulálok a kitüntetetteknek !

    A mostani és az elmúlt évek kitüntetési listáit átnézve (ez nem csak ezekre a díjakra érvényes) azért van bennem egy kis hiányérzet: alig van közöttök született szegedi. Ez azt is jelentheti, hogy ez egy rendkívüli módon befogadó város, és persze azt is, hogy nem támogatja saját tehetségeit.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorsokat dönthet romba a pletyka

Szeged - Az asszony csak arról tud hallgatni, amiről nem tud – írta Seneca. Az üres női… Tovább olvasom