Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szegedi orvosok kezdeményezték a hálapénz eltörlését

Szegedi orvosok kezdeményezték a hálapénz eltörlését
Szegedről indult az a mozgalom, amely a hálapénz eltörlését tűzte ki célul. Egy Facebook-csoportban szerveződnek azok az orvosok, akik közül 64-en alá is írtak egy nyílt levelet. Céljuk hogy megmutassák: a magyar egészségügyben jelen lévő problémák megoldását nem lehet tovább halogatni.
– Nem vagyunk érdekképviseleti szerv, csupán egy civil fórum – szögezte le már az elején Lovas András, az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport egyik létrehozója. Bár a csoport már tavasz óta létezik, tegnap kerültek a médiaérdeklődés középpontjába, amikor 64 orvos aláírásával nyílt levelet tettek közzé. Ebben az egészségügy legfontosabb problémáira hívják fel a figyelmet: a hálapénz még mindig meglévő rendszerére, az egészségügyi dolgozók alacsony fizetésére és a gyógyító munka katasztrofális feltételeire. Arra kérnek mindenkit, hogy írjanak levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumának, és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak tegyék fel azokat a kérdéseket, amelyek a megoldásokat firtatják.

Hogy mi értelme elárasztani az államtitkárt ugyanazokkal a kérdésekkel? Lovas András erre azt felelte: ha senki nem szólal meg, az a kormány számára azt jelenti, hogy minden rendben van. – Ezért nem szeretnénk, ha továbbra is hallgatás lenne ezekben a témákban – mondta az aneszteziológus- és intenzív terápiás klinikai szakorvosként dolgozó szegedi doktor, aki szerint a hálapénz léte jelenleg a legnagyobb probléma. Nem véletlenül az ez ellen tiltakozó orvosokat gyűjtötte egybe a Facebook-csoportban.

Több ezer egészségügyi dolgozó munkakörülményein javítana, ha eltörölnék. Nem befolyásolná például a betegfelvételt, vagy hogy ki melyik kórteremben fekszik. És a betegekben sem keltené azt a hamis illúziót, hogy ha fizetnek, jobb ellátást kapnak.

Szegeden egyébként már több klinika is csatlakozott a hálapénzmentes ellátóhelyek  közé: nem fogadnak el pénzt az orvosok például a Radiológiai Klinikán, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intenzív osztályain, a Pszichiátriai Klinika 3-as osztályán, illetve az Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályon sem. Utóbbi vezetője szintén a nyílt levél aláírói  között van.

– Én nem az az ember vagyok, és ez nem az a hely. Ezt mondjuk minden alkalommal, amikor pénzzel akarják megköszönni a munkánkat – mondta el Pető Zoltán. Hozzátette: ha valaki ragaszkodik a pénzhez, azt a klinikák alapítványainak is adhatja, hiszen azzal a gyógyítás feltételeinek javításához járul hozzá.

Pető Zoltán szerint egyébként a hálapénz eltörlését nem lehet kiemelten kezelni, hiszen az csak az egyik tünete az egészségügy betegségének. – A bérek rendezése és az infrastruktúra rendbetétele legalább ilyen fontos. Ez az a három probléma, amelyek miatt ma nem lehet Magyarországon normális gyógyító munkát végezni.

Borítókép: Lovas András szegedi aneszteziológus, az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport egyik létrehozója a kamerák kereszttüzében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsmentes babgulyás rászorulóknak

Húsmentes babgulyás rászorulóknak
- Szerintem halászlét hoznak - találgatott egy férfi hétfőn nem sokkal dél előtt a Máltai… Tovább olvasom