Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Tanúk meghallgatásával folytatódott a K'Art-ügy

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott kedden a Szegedi Járásbíróságon a csődbűntett miatt indult K'Art-ügy. A cégcsoport két felszámolója ül a vádlottak padján, mert az ügyészség szerint összesen százmilliós követelésről mondtak le, a hitelezők kárára.
A hódmezővásárhelyi Balogh Imsi Sportcsarnokot finanszírozó K’Art cégcsoport felszámolását lebonyolító vállalkozás képviselőit hallgatta meg tanúként a Szegedi Járásbíróság kedden. A mostani tárgyaláson arról a cégről kérdezték a tanúkat, amelyről a vád szerint a valós értékénél tízmillió forinttal kevesebbért mondtak le az állam javára a felszámolók.

A felszámolást végző Kurátor Kft. ügyvezetője a rendőrségnek tett vallomásában még azt állította, hogy „nem folyt bele" a felszámolási eljárásba, azonban most a bíróság előtt már azt mondta, hogy tisztában volt a folyamatokkal.
– A felszámolási eljárásról azt tudom mondani, hogy én is így csináltam volna, ennél hatékonyabban nem lehetett volna eljárni – fogalmazott a cégvezető.

Miután a tanú többször is ellentmondott korábbi vallomásának, az ügyész azt kérte, hogy a következő tárgyalásra idézzenek be egy korábban már meghallgatott tanút is. Utána egy, a Kurátor Kft.-nél külsősként dolgozó, de a folyamatokra szintén rálátó közgazdászt hallgatott meg a bíróság. Ő többek között arról beszélt, hogy az állam képviselője kínálta fel nekik a 3 és fél millió forintot, amelyet ha nem fogadtak volna el, akkor semmi sem térült volna meg a befektetésből.

– Ha ezt nem fogadjuk el, akkor azért jelentettek volna fel minket, mert a hitelezők nem kaptak volna semmit – tette hozzá.

A vásárhelyi önkormányzat még 2006-ban döntött a sportcsarnok megépítéséről. Ezt és a hasonló beruházásokat akkor azonban szinte csak akkor támogatták, ha az úgynevezett PPP konstrukcióban építik. Ez a meglehetősen bonyolult konstrukció Vásárhelyen úgy nézett ki, hogy a korábbi jobbikos politikushoz, Kendi Imréhez köthető K’Art saját költségén megépítette és működtette a csarnokot, amelynek használatát pénzért átengedte az önkormányzatnak.

Azonban a városnak az évek alatt ez már akkora terhet jelentett, hogy a szerződések felülvizsgálatát kezdeményezték. Ennek lett a vége az, hogy a K’Artot végül felszámolták, az ügyészség szerint azonban legalábbis szabálytalanul. Így most a két felszámolót csődbűntettel vádolják. Ráadásul az előbb említett tízmilliós ügy csak egy részlete a pernek, ugyanis a per tárgya a komplett K’Art cégcsoport. A teljes hiányzó összeg az ügyészség szerint pedig csaknem 130 millió forint.
A per áprilisban folytatódik.
Itt is vannak károsultak
A tárgyalás előtt tartott sajtótájékoztatót Szabó Bálint. A jogász az ügyet Hódmezővásárhely Szeviép-ügyének nevezte. Szerinte a K’Art cégcsoport nem fizette ki vásárhelyi és térségbeli alvállalkozóit, és 800 millió forint tartozást hagyott hátra. – Ennek kapcsán egyelőre a két felszámolóbiztos ül a vádlottak padján, de abban bízunk, hogy nemcsak az elkövetők, hanem az ügy haszonélvezői, azaz a Kendi család és adott esetben a vásárhelyi polgármester is követi a felszámolók sorsát – mondta. Szabó Bálint arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte a Kendi családhoz „ezer szálon kötődő" Márki-Zay Péter az elmúlt fél évben működő vásárhelyi vizsgálóbizottságban nem volt partner a kártalanításban. Azt is elmondta, hogy a K’Art a Botka László vezette szocialista szegedi önkormányzatnál is sikeresen működött. Ők újították fel a Tisza-parti Általános Iskolát, amelyet Kendi Imre, a Jobbik 2014-es vásárhelyi listavezetője és Botka László közösen adott át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi művészek, közművelődési szakemberek munkáját ismerték el az Agórában

Szegedi művészek, közművelődési szakemberek munkáját ismerték el az Agórában
13 kiváló, Szegeden tevékenykedő szakember munkásságát ismerték el tegnap az Agórában: hárman Szeged Kultúrájáért díjat, tízen Kölcsey-érmet vehettek át. Tovább olvasom