Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Tarolt az Amadeus és az Ernani a nagyszínházi gálán - Nagy László kapta a Dömötör-életműdíjat

Nagy László, a Szegedi Nemzeti Színház egykori igazgatója kapta az idei Dömötör-életműdíjat. Ezt és a további elismeréseket szombat este adták át a 20. Dömötör-gálán, ahol a közönség szavazatai alapján tarolt az Amadeus és az Ernani.
Jubileumot is ünnepeltek szombat este: 20. alkalommal rendezték meg a hagyományos nagyszínházi Dömötör-gálát. Idén elmaradt a megszokott rendőrségi felvezetés és a luxusautó-flotta, így különösebb felhajtás nélkül érkeztek meg a jelöltek és a támogatók a díjátadóra. A Dömötör-díjat 1998-ban a Pálma Reklámstúdió két tulajdonosa, Sztáry Erika és Elekes Zoltán, valamint Janik László színművész alapította, majd 2006-ban Szeged önkormányzata a városi kitüntetések sorába emelte. Az idei gálát, amely visszatekintett az évad sikereire és ízelítőt adott a következő szezonból is, Barnák László színművész, a Szegedi Nemzeti Színház július 1-jén hivatalba lépő új főigazgatója rendezte, az est háziasszonya Borsos Beáta, házigazdája Rácz Tibor színművész volt. A közönség szavazatai alapján idén tarolt az Amadeus és az Ernani – ez a két produkció nyerte a legtöbb díjat.
 
Tarolt az Amadeus és az Ernani a nagyszínházi gálán - Nagy László kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)


Az évad művészi teljesítményéért járó díjat a társadalmi kuratórium idén a színház énekkarának adományozta – az elismerést Kovács Kornélia karigazgató vette át. A Gyermek Dömötör-díjat a legkisebbek szavazatai alapján Czene Zoltán kapta a János vitézben nyújtott alakításáért. A legjobb háttérmunkásnak járó díjat, amit minden évben a színházi dolgozók szavaznak meg, idén Kerek Mónikának, az igazgatói titkárság vezetőjének ítélte oda a társulat.

A Dömötör-életműdíjat – Bánvölgyi László szobrászművész bronz-márvány kisplasztikáját, a díszoklevelet és a város ajándékát – Kozma József önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke Nagy Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház egykori igazgatójának, örökös tagjának adta át, aki 1982-től egy évtizeden át irányította teátrumot. A kitüntetett meghatódva köszönte meg a meglepetésként megkapott elismerést, és úgy fogalmazott: a színház arra való, hogy a világ megváltozzék általa.

A gálát a Szeged Televízió most is rögzítette, így hamarosan láthatják a tévénézők is.

Idén az alábbi nyolc kategóriában ítélte oda a publikum a Dömötör-díjat:
Legjobb színész: Pataki Ferenc (Amadeus).
Legjobb színésznő: Szilágyi Annamária (XIV. René).
Legjobb operaénekes: László Boldizsár (Ernani).
Legjobb operaénekesnő: Kónya Krisztina (Carmen).
Legjobb táncos: Szigyártó Szandra (Négy évszak – Feminizma).
Legjobb rendező: Toronykőy Attila (Ernani).
Legjobb látványtervező: Debreczeni Bori (Amadeus).
Legjobb jelmeztervező: Ignjatovic Kristina (Amadeus).
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekkacaj a partfürdőn - Galéria

Gyermekkacaj a partfürdőn - Galéria
A hétvégén két napon keresztül a gyermekeké az Újszegedi Partfürdő. Tovább olvasom