Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Tizennégy éves drogdíler

Drogfogyasztó és -terjesztő hálózatot lepleztek le a rendőrök a napokban Szegeden. Tíz fiatalt vittek be a rendőrségre, a drogvizsgálat mindegyiküknél pozitív volt. A terjesztéssel többek között egy 14 éves fiút gyanúsítanak. – Fontos elmondani, hogy Szeged nem fertőzöttebb bármelyik másik városnál - mondta el Sövényházy Edit főhadnagy.
Drogkoffer a rendőrségről. Szemléltető eszköz. Fotó: Segesvári Csaba
A Szegedi Rendőrkapitányság a CSMRFK felderítő osztálya segítségével több drogterjesztőre és -fogyasztóra csapott le a napokban. Több szálon indult el a felderítés és egy általános iskola került a figyelem középpontjába, ahol a tanároknak feltűnt, hogy egyik tanulójukkal nincs minden rendben. Furcsán viselkedett az órákon, iskola után pedig kisebb-nagyobb csoportokkal látták őt az iskola környékén. A tanárok úgy vélték, a nyolcadikos fiú kábítószer-fogyasztó.

Ezzel párhuzamosan a gyermekjóléti központ illetékesei is értesítették a rendőröket, beszélgessenek el egy-két fiatallal, akiknél kábítószer-probléma merült fel. – Több hónapon keresztül tartottuk szemmel a fiút, minden szokásával megismerkedtünk. Fel kellett térképeznünk, mikor merre jár és kikhez csönget be. Arra is rá kellett jönnünk, merre tudna elmenekülni, ha rajtaütnénk – tájékoztatott Sövényházy Edit főhadnagy.

A hosszú megfigyelés és a fiatalokkal való elbeszélgetés során egyértelművé vált a nyomozók előtt: a fiú nem csupán drogfogyasztó, terjesztő is. – Nem az iskolában, hanem a környékbelieknek kínált marihuánát eladásra. Sikerült annyi bizonyítékot szereznünk ellene, hogy lekapcsolhassuk. Az elmúlt csütörtökön este a fiú és egyik ismerőse két másik fiatalnak próbált füvet eladni – idézte fel a történteket Sövényházy Edit.

Megelőzés

A Krúdy Gyula szakközépiskola egyik nulladik évfolyamos csoportjában az idei tanévtől élménypedagógiai oktatás folyik, amit a szegedi bűnmegelőzési tanács egy pályázaton elnyert pénzéből finanszíroznak. A 14-15 éves fiatalok azzal ismerkednek meg, hogyan lehet nemet mondani az egészségre káros anyagokra. Többek között azt is megtanulják, hogyan szervezzenek meg egy alkohol és mindenfajta ajzószer nélküli házibulit. A különböző kreatív és csapatszellemet erősítő feladatok után a gyerekekből olyan erős személyiségű fiatal felnőttek válnak, akik meg tudják válogatni barátaikat és nemet tudnak mondani a drogra.

A rajtaütés során a 14 éves fiúnál két teli és két üres marihuánás zacskót találtak. A rendőrség emberei előállították a fiatalokat, majd kihallgatásuk után további hat személyt – felnőttet és fiatalkorút egyaránt – kísértek be a rendőrségre. Köztük azt a férfit is, akitől a 14 éves díler vásárolta az anyagot. – A srác együttműködő volt, vallomása szerint másfél éve fogyasztotta, tavaly ősztől pedig árulta is a marihuánát. Az első füves cigit a haverjaitól kapta. Először nem ízlett neki, de szépen lassan sikerült rászoknia. Állítása szerint nyolc-tíz személynek árusított rendszeresen drogot, de a nyomozás jelenlegi állása szerint klienseinek száma ennek többszöröse – mondta a főhadnagy.

Az orvosi vizsgálat mindegyik előállított személy szervezetéből kimutatta a drogot. A házkutatás során a fiú szobájában közel hatvan gramm marihuánát, több pipát és kétszázezer forintot találtak a rendőrök. A fiú szülei semmire sem gyanakodtak, bár az iskola őket is értesítette feltételezésükről.

– Fontos elmondani, hogy Szeged nem fertőzöttebb bármelyik másik városnál. Az, hogy a rendőrség dílert tudott fogni, annak köszönhető, hogy nagyszerű az együttműködés a jelzőrendszeri tagok között. Az önkormányzattal közösen és sikeresen lépünk fel a megelőzés érdekében – mondta el Sövényházy Edit főhadnagy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra már csak délelőttre lehet esküvőt lekötni

Lassan betelnek a szegedi anyakönyvi csoport házassági előjegyzései. Májusra találni még helyet,… Tovább olvasom