Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Tulajdoni lap az internetről: végső csapás a lakásmaffiára?

Szeged - A tulajdoni lap hiteles másolatához már az interneten is hozzájuthatunk. A TakarNet-rendszerhez bárki hozzáférhet, aki regisztrál. Ez végső csapás lehet a lakásmaffiára.
A szegedi körzeti földhivatal tegnap technikai okok miatt bezárt, mert nem működött a számítógépes rendszer. Puhatolóztunk, vajon az okozta-e a problémát, hogy hirtelen mindenki az interneten kutakodott lakások után, de egyelőre nem kaptunk választ.

A múlt hét vége óta otthonról, az interneten is el lehet érni a földhivatali adatokat egy 2 milliárd forint értékű fejlesztésnek, a TakarNet24-projektnek köszönhetően. Az elektronikus adatszolgáltatásra a www.foldhivatal.hu-n kell bejelentkezni, ügyfélkapu-regisztrációval. Az e-hiteles tulajdonilap-másolat ára 3600, a nem hitelesé 1000 forint.

A tulajdoni lap

Az ügyvédnél, a szerződéskötésnél csak a hitelesített tulajdoni lapot fogadják el. Három részből áll: az első az ingatlant és adatait mutatja meg, a római II-essel jelzett rész a tulajdonosok adatait tartalmazza. A III-as rész a legfontosabb: ha itt bejegyzés van, az többnyire egy teher, amely átmenetileg forgalomképtelenné teszi az ingatlant. A széljegy szerves része a tulajdoni lapnak: bármilyen kérelem esetén ezzel a lap tetején található „információval" látják el a dokumentumot. A széljegy a kérelem iktatószámát tartalmazza, s tájékoztat az ingatlannal kapcsolatban zajló éppen aktuális eljárásról.

– Csak a tulajdoni lap első oldalát nézegethetik az érdeklődők ingyen – mondta Sándor Zsuzsanna ügyvéd –, de abból csak az derül ki számukra, hogy a lakás hol található, hány négyzetméter, hány szobából áll. A teljes 3 rész letöltéséért kell kifizetni az 1000, illetve 3600 forintot. Úgy tudjuk, az e-hiteles tulajdoni lap teljes egészében helyettesíti a személyesen kérhető hologramos változatot, amelynek most 6250 forint az ára. Ez a változat is tovább él, hiszen nem mindenki szereti az internetet.

– Az új rendszer garanciát jelent az ügyvédnek, ügyfélnek egyaránt, hogy minden rendben van az ingatlannal – mondta el a véleményét Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke. – Ha 15 órakor lekérjük a legfrissebb tulajdoni lapot, 15.10-kor már alá is írhatjuk a szerződést. Hozzátette: eddig is a legfrissebb lap alapján dolgoztak, hiszen az órák leforgása alatt is megváltozhatott. Noha a törvény azt írta elő, hogy 30 napnál nem lehet régebbi a tulajdoni lap, csak így lehetett elejét venni a csalásoknak.

Sándor Zsuzsanna szerint továbbra is alaposan utána kell majd járni, milyen köztartozások lehetnek a lakáson. Az összeset ritkán vezetik rá a közös képviselők, mivel „közüzemenként" 6600 forintba kerül a bejegyzés, az ügyvédi ellenjegyzés költsége pedig még egyszer ugyanennyi.

A tulajdonilap-adatokat már 11 éve számítógépen kezelik a földhivatalok. A fejlesztések fontos állomása volt a TakarNet rendszer, amelynek szolgáltatásait közjegyzők, bankok, önkormányzatok és nyomozóhatóságok 2003 óta vehették igénybe munkaidőben. Az új szolgáltatás bankkártyás elektronikus fizetéssel a nap 24 órájában elérhető. Az ingatlan azonosítása helyrajzi szám alapján a leggyorsabb, de az ingatlan címe szerint is keresgélhetünk.

Olvasóink írták

 • 9. SP 2011. június 29. 12:34
  „7. Minibusz
  A regisztrált tulajdonos kaphatna értesítést is az adatváltozásról. A bűnözők elleni harc közérdek, a teljes betekintésnek a jogosult részére ingyenesnek kellene lenni.”
 • 8. bánki 2011. június 29. 09:13
  „Tulajdonlap 6250 + egy óra várakozás ! Ár/érték !

  A Földhivatal mindig nyereséges lesz.

  200 alkalmazotból Csongrád megyében kb. 10 -15 földmérő, 20 mezőgazdász és rengeteg ,,csinovnyik" van.

  Nagy kérdés a párhuzamos bürokrácia FM Hivatal, Föld Hivatal és Bíróságok - jogi ás műszaki nyilvántartás-mezőgazdasági támogatások rendszere igen sok átfedést tartalmaz.

  Na majd lesz feladata a következő kormánynak is. Addig is marad a 6250, de ha nem jövünk ki emeljük.”
 • 7. Minibusz 2011. június 29. 08:39
  „Szerintem, bár nem értek hozzá, ha már valaki regisztrált az ügyfélkapun, akkor annak, ha többet nem is, de a saját lakcímét, ingatlanát, ugyan nézhesse már meg, hogy tényleg kinek a nevén van.
  Nem néztem még meg az oldalt, talán majd estére.
  Pont a net miatt, meg hogy gyorsan pörögnek az események, jó lenne, ha nem is "hiteles", de valamilyen komplett infót kaphatna, legalább a tulajdonos a saját tulajdonáról.
  Szerintem.”
 • 6. JungHeinrich 2011. június 28. 17:50
  „"Az e-hiteles tulajdonilap-másolat ára 3600, a nem hitelesé 1000 forint. " Ha már feltették a netre miért is kell érte fizetni? Szemét tolvajok csak a lehúzás megy az országban. Mikor sms-ben is lehetett parkolójegyet venni, arra hivatkoztak a kényelemért fizetni kell többet, így 30%al lett drágább.No persze pártsemleges maradok az ügyben mivel ez hungaricum :-(((”
 • 5. macs 2011. június 28. 16:59
  „Nem tudom, tényleg ez lenne a végső csapás a lakásmaffiára, mert ők többnyire idős embereket szoktak megkörnyékezni, majd megfosztani az otthonuktól.”
 • 4. deszkás 2011. június 28. 14:48
  „És mitől végső?”
 • 3. szatyi 2011. június 28. 14:04
  „"Reméljük a szerkesztő is javítja a linket!"

  Nem sűrűn szokták elolvasni a saját írásukat.”
 • 2. Szerzetes 2011. június 28. 13:43
  „rt0831: a "-n"-t vedd le a cím végéről. Reméljük a szerkesztő is javítja a linket!”
 • 1. rt0831 2011. június 28. 13:38
  „A kiszolgáló nem található


  A Firefox nem találja a kiszolgálót a(z) www.foldhivatal.hu-n helyen.

  Vajon akkor hol?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP 4,1 milliót kér a Foka, Sárga tisztítására

Költségvetés modósításával segítené a környezetgazdálkodásikKft.-t az LMP, hogy júliustól szeptemberig mindig tiszta legyen a Foka, a Sárga, és a Lapos. Tovább olvasom