Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Új gyülekezeti házukat ünnepelték a mormonok

Szeged - Tetőfedési ünnepséget rendeztek a várhatóan augusztusra elkészülő szegedi mormon gyülekezeti házban pénteken. A Gutenberg utcai épület 300 millió forintból, a hívek adományaiból épül.
– Elérkezett az építkezés egy olyan pontra, amikor túl vagyunk a nehezén. Az egyház tulajdonképpen ezzel az ünnepséggel fejezi ki háláját a munkásoknak – fogalmazott a tegnapi tetőfedési ünnepségről Szűcs Zoltán, a mormonok szegedi gyülekezeti elnöke. – Az, hogy Szegeden gyülekezeti ház épül, tükrözi az itteniek hithűségét és áldozatkészségét – fűzte hozzá. Jelenleg 70 aktív tagja van a helyi gyülekezetnek, a létszám Szűcs Zoltán szerint általában emelkedik. Vasárnaponként tartanak gyűlést, fiatal felnőtteknek szerveznek programokat, családkutatással foglalkoznak, és a „külsősök" körében igen népszerűek az ingyenes angolóráik.

Új gyülekezeti házukat ünnepelték a mormonok. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Korábban megírtuk: a Gutenberg utca 23. szám alatt építtet kétszintes gyülekezeti házat az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza – ez a mormon egyház hivatalos neve – a hívek adományaiból. A beruházás költsége nagyjából 300 millió forint, a kivitelező a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. A várhatóan augusztusra elkészülő épületben lesz több tanterem és iroda, konyhát, kápolnát, családtörténeti központot, illetve keresztelőmedencét is kialakítanak.

Alapítás

1820 tavaszán Isten megjelent egy Joseph Smith nevű 14 éves fiúnak, elindítva azokat az eseményeket, amelyek Jézus Krisztus egyházának „visszaállításához" vezettek. Tíz évvel később a New York állambeli Fayette-ben hivatalosan is megszervezték a mormon egyházat – közli a mormon-sajtoszoba.hu.

A pénteki ceremónián részt vett az egyház magyarországi vezetősége, többek között Klinger Gábor, a Magyarország Budapest Cövek elnöke, a kivitelező képviselői és Frankfurtból is érkeztek vendégek.

Magyarországon 4940 a mormonok létszáma, egy missziójuk, 22 gyülekezetük és 6 családtörténeti központjuk van a mormon-sajtoszoba.hu információi szerint. Világszerte 15 millió tagot számlálnak. „Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza visszaállítja azt az újszövetségi kereszténységet, amelyet Jézus és apostolai tanítottak. Nem protestáns, nem evangélikus, nem katolikus, de nem is ortodox. Azonban az egyház által támogatott alapvető értékek: erkölcsösség, udvariasság, család, hasonlítanak a legtöbb más keresztény hit értékeihez" – írják az interneten. A mormonokról sokan azt hiszik, hogy náluk elfogadott a többnejűség, azonban Gordon B. Hinckley 1998-ban egy konferencián leszögezte, hogy semmi közük a többnejű csoportokhoz.

* * *

Mitt Romney is a közösség tagja

Az egyik legismertebb mormon vallású politikus Mitt Romney, aki a legutóbbi amerikai elnökválasztáson Barack Obama republikánus kihívója volt. Az üzletemberként is sikeres Romney egy prominens amerikai mormon család sarja, a hatvanas években két és fél évet töltött az egyház missziós tevékenységeivel Európában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónappal hamarabb kezdődött a pollenszezon

A szokatlanul enyhe idő hatására egyes kora tavaszi allergén növények virágpora már megjelent a… Tovább olvasom