Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Ünnep a szegedi egyetemen - galériával

Szeged - 90 éve tartották Szegeden a Kolozsvárról ideköltöztetett egyetem első tanévnyitóját. November 11-e többszörös ünnepe a szegedi universitasnak, 2002 óta ilyenkor ünneplik az integrációval megszülető Szegedi Tudományegyetem napját.
Szabó Gábor, az egyetem rektora Klebelsberg Kunó hitvallását idézte pénteken az ünnepen: „Mert lehet egy nemzetet szegénnyé, koldussá tenni, de ha a nemzetben lakozó szellemi és erkölcsi erőket megtartani és gyarapítani is képesek vagyunk, akkor a nemzet nincs elveszve, és mindent vissza lehet szerezni." A rektor hangsúlyozta: ez volt az a filozófia, amely mentén Klebelsberg a Szegedi Tudományegyetem működését nemcsak lehetővé tette, de nemzetközi színvonalúvá is emelte.

Ünnepelt a szegedi egyetem. A szerző felvétele (galéria)

Az Egyetem Napján Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae kitüntetéses doktori címet kapott Schirm Anita nyelvész (SZTE BTK). Átadták többek között a Pro Universitate-díjakat, a Doctor Honoris Causa kitüntető címeket, valamint Klebelsberg Kunó-díjat vehetett át több egyetemi oktató.

Péntektől SZTE Klebersberg Könyvtárnak hívják az egyetemi bibliotékát. Mader Béla igazgató elmondta: tartoztak ezzel Klebelsberg Kunónak, hiszen felsorolni is nehéz, mennyi mindent tett a magyar és a szegedi oktatásért és kultúráért. Megtudtuk: a könyvtárban ezentúl ingyenes mobilweb szolgáltatás is működik.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2011. november 12. 09:16
    „végre egy ember, aki ki meri mondani gróf Klebelsberg Kuno nevét! Hátha még a programját is meg tudná valósítani...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körültekintőek a lakásvásárlók Csongrád megyében

Szeged - Minden ötödik magyar család tervez a következő egy-két évben lakáscélú beruházásokat -… Tovább olvasom