Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Választás előtti hajrá a Parlamentben

Megkezdődött az őszi ülésszak a Parlamentben, ahol a választások kiírásáig még számos fontos kérdésben dönt majd az országgyűlés. A nyitónapon mi is jelen voltunk, és Csongrád megyei kormánypárti képviselőket kérdeztünk.
A 2014-es országgyűlési választások kiírása előtti utolsó ülésszak kezdődött meg hétfő délután a Parlamentben. Bő fél év múlva már az újonnan megválasztott képviselők foglalhatják el székeiket - a választási törvény értelmében létszámukat 386-ról 199-re csökkentik le. Az őszi ülésszak első napján mi is ellátogattunk az országgyűlésbe, ahol B. Nagy László kormánymegbízott, a Csongrád megyei kormányhivatal vezetője a Parlament folyosóján elmondta, hogy a múlt heti visegrádi frakcióülésen a kormány hitet tett a rezsicsökkentés folytatása mellett, a már említett 11,1 százalékkal fog csökkenni az őszi fűtésidény előtt a gáz az áram és a távhő. - Éves szinte 20 százalékos rezsicsökkentést valósítunk meg, ami páratlan Európában. Ezzel egy átlagos családnak 100 ezer forint körüli összeg marad a zsebében, ami inflációcsökkenés, és a gazdaság növekedését jelenti - mondta a kormánymegbízott. A szegedi ELI-lézerközponttal kapcsolatban elmondta: a beruházás anyaga jelen pillanatban Brüsszel előtt vár a végső döntésre, amivel párhuzamosan folyik az előkészítése, a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást már kiírták. B. Nagy László szerint ősszel leteszik az ELI alapkövét. - Alaptalan Botka László azon félelme az ELI jövőjével kapcsolatban. Való igaz, hogy a Bajnai kormány indította el a szegedi lézerközpont megalakítását Szegeden, de erőforrást elfelejtett hozzá biztosítani. 2011-ben döntött a mostani kormány úgy, hogy kiemelt nemzeti beruházás lesz az ELI - mondta B. Nagy.

Kalmár virslije

Kalmár Ferenc szegedi kereszténydemokrata országgyűlési képviselővel a Parlament büféjében találkoztunk délután nem sokkal 3 óra előtt. A napi menü palócleves és vargabéles volt vaníliaöntettel, ám a politikusnak az amúgy ízletes menü elfogyasztására sem volt ideje. Kalmár egy pár virslit rendelt, amit ketchuppal, kenyérrel és kólával fogyasztott el rekordsebesség alatt.
- Ezek a hétfők mind ilyenek. Reggel indulás Szegedről, 10-től már frakcióülés, majd bizottsági ülés, délután 1-től már kezdődik a parlamenti ülés. Úgy látom mindjárt vége is a napirend előtti felszólalásoknak, úgyhogy rohanok be szavazni - köszönt el a politikus a pár virsli elfogyasztása után.

Áder János köztársasági elnök a hétvégén arra figyelmeztette a pártokat, hogy még nincsen kampányidőszak, a választások kiírásáig minden honatya az ország jobbításáért dolgozzon minden erejével. A két szegedi körzetben a Fidesz-KDNP jelöltjeként előzetes hírek szerint Bohács Zsolt és B. Nagy László méretteti majd meg magát.

- Az indulás október végére, november elejére lesz nyilvános. Választókerületi elnök vagyok és kormánymegbízott: semmi érdekem a kampányt előre hoznom, rengeteg feladatom van. Remélem a köztársasági elnök intelmeit mindenki betartja majd. Az őszi ülésszak előreláthatólag december 16-áig tart, jelen pillanatban 42 törvényjavaslat van a Parlament asztalán. Ezek között nagyon fontos az alkotmánymódosítás, a költségvetés, amit befolyásol az újabb rezsicsökkentés, valamint a pedagógusok bérének emelése; ezek fényében kell megtervezni a 2014-es költségvetést. Lesznek földvédelmi törvények is. A kisebb parlament hatékonyabb lesz, hiszen kisebb közösséget könnyebb irányítani, az többet tud egymással találkozni. Fontos az összeférhetetlenség is, hiszen aki 2014-től honatya lesz, az nem lehet polgármester, járási hivatal vezető vagy kormánymegbízott sem - mondta B. Nagy László.

Bodó Imre, a Szegedi Járási Hivatal vezetője éppen ezért már biztosan nem indul mandátumért az országgyűlésben, ahol 7 évig volt képviselő. - Az országnak, és nekem járási vezetőként is elemi érdekem, hogy ez a kormányzati irány maradjon meg a jövőben. Az utolsó hét hónapomat képviselőként is arra használom majd, hogy a hivatali munkámat a lehető legszínvonalasabban lássam el, valamint teljes mellszélességgel támogassam a Csongrád megyei kormánypárti jelölteket. Nem kell messzire menni: az augusztus 20-i meg nem tartott szegedi tűzijáték után a baloldal politikailag akart ellehetetleníteni. Ebből is látszik, hogy kampány már elkezdődött, és ha az ellenzék megtalál minket, arra kutya kötelességünk reagálni - magyarázta Bodó Imre.

* * *

Hiányzott Botka, Ujhelyi és Lázár

A délután 1 órakor kezdődő első őszi parlamenti ülésre lassan szivárogtak be a terembe a képviselők. Az egyik legkorábban érkező Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök volt, aki fehér színű hosszú ujjú inget választott magának a nyitóülésre. A miniszterek közül először Pintér Sándor belügyminiszter foglalta el bársonyszékét, akit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, majd Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter követett. Mesterházi Attila szocialista frakcióvezető az ülés előtt párttársaival kis kupaktanácsot hívott össze, de a kezdésre ők is elhelyezkedtek. A Csongrád megyei országgyűlési képviselők közül hiányzott a nyitónapon Botka László szegedi polgármester, Ujhelyi István, az országgyűlés szocialista alelnöke, és Lázár János, miniszterelnökséget vezető államtitkár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerák figyelik a szegedi villamosokat

Modern utastájékoztató táblákat helyeznek ki a troli- és villamosmegállókba. Tovább olvasom