Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Vandálok a játszótereken - milliós károkat okoznak

Szeged – 2001 óta milliókat költöttek a Puskás utcai játszótérre. Ám a vandálok ismét szétrúgtak egy játékot. A játszóteret rendszeresen rongálják, a lépcsők helyén maradt kiálló csavarok akár balesetet is okozhatnak.
Egy felháborodott olvasónk telefonált a szerkesztőségünkbe: megint szétvertek egy játékot a szegedi Arany János Általános Iskola mögötti játszótéren. Elmondta: az egyik, kisgyerekeknek épített csúszda lépcsőit vandálok szétrugdosták, a maradványokat szétdobálták a játszótér sóderjében.

Kimentünk a helyszínre, hogy megtudjuk, kinek szerez örömöt a rongálás – és hogy mit lehetne tenni a játéktér megóvásáért.

– Nyáron sokszor megégetik a játékokat, a mászóka hídjánál lévő műanyagokat pedig egyszerűen lerugdossák – mesélte a 13 éves Dani, aki barátival a játszótéren "bandázott". A tizenéves fiúk szerint náluk idősebb, 15–16 esztendős fiatalok erőfitogtatásra használják a kerítéssel védett játszóteret. – Nemcsak a játékokat, a náluk kisebbeket is előszeretettel piszkálják. Múltkor az öcsémet és a barátait dobálták kaviccsal – majdnem megvertek, amikor rájuk szóltam, hogy ezt nem kellene – vette át a szót Szabolcs, Dani barátja.

A fiúk körbevezettek a játszótéren, és elmesélték, hogy a függőhidat is fel kellett újítani, mert azt is megrongálták ismeretlenek. A homokozót védő műanyag sátrat is sokszor javították, mert gyakran kiégetik és összevagdossák. Ahogy végigsétáltunk a játékok között, a srácok azt is megmutatták, hogy a kerítést is több helyen kivágták a vandálok, akik még a fakaput sem kímélték – több léc is hiányzik.

Ugyan kinek ártott ez a csúszdalépcső? Fotó: Segesvári Csaba
Ugyan kinek ártott ez a csúszdalépcső?
Fotó: Segesvári Csaba

A Puskás utcai játszótéren uralkodó helyzetet jól ismerik a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület-fenntartási részlegénél is. – A játszótér 2001-es megnyitása óta milliókat költöttünk csak erre az egy helyre – mondta Pál Lajos ügyintéző. – Évente 15 millió forintot fordítunk Szegeden a játszóterek felújítására, karbantartására. Olyan problémás hely, mint a Puskás utcai, nincs még egy a városban – tette hozzá Pál Lajos. A városnak évente 600-700 ezer forintjába kerül csak ennek a játszótérnek a javíttatása.

Arra a kérdésre, hogy kértek-e rendőri segítséget a kft.-nél, Pál Lajos kifejtette: nincs értelme. Tavaly kiskorúak felgyújtották a Zápor-tói játszótér kerítését, több mint 400 ezer forintos kárt okoztak. A bíróság – mivel nem látta bizonyítottnak, hogy a fiatalok lyuggatták ki a kerítést, „csak felgyújtották", így a korábbi károkat lehet, hogy nem ők okozták – minimális, 20 ezer forintos büntetést szabott ki. – Ezért kár feljelentést tenni, és a bíróságra járni – érvelt Pál Lajos.

Puskás utcai játszótér - rongálások középpontjában. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Suttgartban, telefonon értük el Kalmár Ferencet, a városrész önkormányzati képviselőjét. Szerinte 1-2 hónapig tartó intenzív rendőri ellenőrzéssel ki lehetne szűrni azt a néhány embert, aki a játszótéren vandálkodik. A képviselőnek az az álláspontja, hogy vissza kellene állítani a korábbi helyzetet: éjszakára újra zárhatóvá kell tenni a teret – ehhez korábban a városőrségtől kaptak segítséget. A jó idő közeledtével aggodalmának is hangot adott: fél, hogy tovább rombolják az egyébként népszerű és szeretett játszóteret.

A környezetgazdálkodási kft. munkatársai már felmérték a kárt, és amint legyártják az új lépcsőket, kijavítják a sérült játékot.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. flexsnake 2010. március 14. 13:26
  „36. és az össze iskolát is mert ott tanulnak, valamint a házakat is mert ott laknak.”
 • 37. web 2010. március 13. 23:23
  „A kutyákat azért sz aratják a játszó térre mert már elfogyott a hely a lakásukban, nem tudja összetakarítani a gazdája.Szar- szar hátán. A múltkor láttam egy vörös hajú kövér nőt, a nagy dögöt kikötötte a zöldséges ládájához míg bement az üzletbe kifliért. A kutya gondolt egyet megrázta magát és az összes zöldség csupa nyálas taknyos lett. Na igen ennyit a kutyásokról.”
 • 36. web 2010. március 13. 23:16
  „eltüntetni az összes kocsmát a környékről mert ott veszik a bátorságot a rongáláshoz”
 • 35. flexsnake 2010. március 13. 07:42
  „32. pár maflást honorálnák is másfél év börtönnel.”
 • 34. Srác20 2010. március 12. 22:28
  „Tarjánban mit várnak? tele van cigányokkal az a városrész...”
 • 33. ferdzso 2010. március 12. 12:05
  „"boya2", de értetlen vagy! Épp egyet "beszélünk", nem tűnt fel? Ja; és lassacskán már az unokáimat kell vinnem...,és még van 3 testvérem is ráadásul, akik szintén.”
 • 32. bzoli-41 2010. március 12. 11:42
  „Én is szoktam jó időben járni a picikkel ide is. Hát nem tudom,de nem bírnám ki hogy ne keverjek le az ilyennek pár maflást ha meglátnám...Mi a fenéért kell szétbarmolni a játékokat??? Miután megkapta a magáét hívnám a rendőröket,és beszélgessenek tovább vele és a kedves szüleivel...
  Hasonlóan goldolom azt is amikor a kutyáját odaszaratja a játszótér füvére vagy az ovi bölcsi bejáratához. Normálisak az ilyenek???”
 • 31. boya2 2010. március 12. 06:38
  „ferdzso talán egyedüli gyerek vagy??Neked is talán lesz majd gyereked,és levinnéd a játszótérre!!!De ha mindet tönkre teszik a vandálok hova viszed??????”
 • 30. ferdzso 2010. március 11. 19:56
  „Amíg apuka plakátokat"dekorál", a bratyesz meg a rakparton "festeget", hát az öcsinek is kell valami kis elfoglaltság, addig, hisz´ "anyuka" is épp "dolgozik" valamelyik parkolóban...”
 • 29. nanemaaa 2010. március 11. 17:05
  „26. Nem az a lényeg, hogy közpénzből mennyire gyorsan lehet valamit helyreállítani, hanem, hogy ne a köz fizesse meg az egyén által elkövetettet. Én a szülőket büntetném, ők majd szépen leverik a gyereken. Vagy nem.... De legalább meg kellene próbálni. Ha a gyerek rongálását a szülők zsebe bánná, nem beszélve a nyíltszíni megszégyenülésről (hisz sk csináltatnám meg velük), akkor biztosan lenne kicsivel több idejük e gyereknevelésre.”
 • 28. Mike3 2010. március 11. 15:12
  „Kínában 8 év jár graffity-ért. Barátaim nem is láttak egyet sem. Ennyi.”
 • 27. antikos 2010. március 11. 14:43
  „Trehányőrségtől mit vártok??? Csak a cucc kell!!! No para:)))”
 • 26. Beemre 2010. március 11. 14:21
  „Itt lakom a játszótér mellett. Eddig ha "rendbontás" volt és szóltunk pl a városöröknek kijöttek elég hamar. Van mikor csak elég megemliteni a "rendbontóknak", hogy szólunk és máris elkotródnak. Sajnos mi sem állhatunk mindig és figyelhetjük a játszóteret és környékét.
  Sajnos a homokozóban is lehet időnként érdekes dolgokat találni. Mikor szóltunk a városrész képviselőjének pár napon belül kicserélték a homokot. A rongálások okozta kárt is hamar renbe szokták hozni.
  Persze jó volna a megelőzésre is odafigyelni és többet foglalkozni a gyerekkel, hogy ne ily módon vezessék le felesleges energiájukat.
  Időnként egykét hajléktalan is bepróbálkozik, de hamar kilesz "lakoltatva".”
 • 25. flexsnake 2010. március 11. 14:01
  „15. semmi jelentősége nincs a kamerának. Nem elriasztó, azt is meg lehet rongálni és mire kiér egy kocsi, régen nincsenek ott.
  Ki nem szarja le a balesetveszélyt? 50évig nem volt balesetveszélyes csak 4éve lett az?”
 • 24. Tóthimi 2010. március 11. 13:54
  „A játszótér mellett van egy elkerített kutyafuttató, a kutyatulajdonosok többsége mégis a gyerekek másik játszóhelyén, a füves területen vagy a focipályán engedik, hogy kutyáik szarjanak. Amikor egy nőnek szóltam, hogy legalább szedje fel ... inkább nem írom le. Miért nem bűntetik meg az ilyeneket? A buszmegállók is tele vannak dohányzókkal, koldusokkal pedig a tiltott helyek. Minek a reneletek, senki nem tertatja be.”
 • 23. Carlo 2010. március 11. 13:26
  „talán a kiskorú, és fiatalkorú elkövetőket kellőképpen jogi úton felelősségre vonhatóvá kéne tenni, igaz ehhez törvénymódosítás is kéne, és akkor talán rendet lehetne tenni, igenis Büntetni kéne, nem kell itt szemlesütve
  pátyolgatni a kis gazfickókat, pontosan tudják, hogy mit tesznek.....”
 • 22. szatyi 2010. március 11. 13:05
  „A Rókusi krt-n, kb. 150 méterre van a Városőrség "bázisa". Jól elvannak, van busz, motorcsónak,stb telephely a közterületi parkolóban. Időnként elnézhetnének a játszótér felé is. Igazán nincs messze! Igaz, hogy akkor a kvaterkázást fel kellene függeszteni.”
 • 21. apátfalvifaszagyerek 2010. március 11. 12:36
  „Tudtommal a tv-székházat ostromlók nem éppen szadeszes liberálisok voltak.... ezzel előhozakodni hülyeség.

  A csicskagyerekeknek meg kell téríteniük az okozott kárt!”
 • 20. George58 2010. március 11. 11:56
  „Felnőtt egy Szadesz liberális elveket valló ifjúság, aki csak puszitani tud, de értéket létrehozni nem!”
 • 19. amata 2010. március 11. 11:52
  „Sajnos se a graffitiseket, se a "vandállatokat" nem lehet fülöncsípni.
  Volt nekik gyerekszobájuk, csak a ló nézett ki az ablakán, nyilván csodálkozott ezeken az istenbarmain.
  Vagy nem akarják megfogni őket. Itt már minden benne lehet a pakliban.
  Erős kézzel bizony véget lehetne vetni az efféle pusztításnak.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntse el, milyen színű legyen az új villamos!

Döntse el, hogy milyen színben pompázzanak Szeged új, alacsonypadlós villamosai. Szavazzon és… Tovább olvasom