Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Vásárlásmánia: venni vagy nem venni?

Szeged - Ha valaki nem tud ellenállni egy cipőnek vagy egy táskának, pedig nincs is rá szüksége, az még nem vásárlásmániás. Korunk új kényszerbetegségéről akkor beszélhetünk, ha a shoppingtúrák már a család és a munka rovására mennek.
„Valld be, hogy problémád van!" – szólítja fel vásárlóit önértékelésre óriásplakátján az egyik, országos hálózattal rendelkező cipőüzlet. A képen egy fiatal nő görcsösen szorongat egy pár cipőt, vállán a stílusos táska és még egy lábbeli. A reklámszakemberek egy kis fricskát is odabiggyesztettek a fotó aljára: „Félsz, hogy cipőmániás leszel? Próbáld ki magad legközelebbi üzletünkben!"

Bizony, gyakran nehéz ellenállni a kísértésnek. A nők jól tudják, hogy egy szép cipő mit sem ér az ahhoz illő táska nélkül. A retikülhöz azonban muszáj választani egy hozzá passzoló övet, aztán egy fülbevalót, s persze nyakláncot és gyűrűt.

– A reklámok, óriásplakátok és kirakatok mind-mind vásárlásra ösztönöznek. Hiába határozom el otthonról indulva, hogy csak nézelődöm kicsit a városban, mert shoppingolásba fullad a séta. Karácsony óta egyfolytában akcióznak a boltok. Hát ki tudna ellenállni egy ötszáz forintos felsőnek vagy egy kétezer forintos cipőnek?! Megveszem, mintha muszáj lenne. Ez a fogyasztói társadalom átka – morfondírozott a 25 éves Enikő, aki vásárlási szenvedélyét az ősi vadászösztönhöz hasonlítja. Egy csinos ruhát meglát, megszeret, s nem nyugszik addig, míg meg nem szerzi azt.

Baksa László havonta 50-60 ezer forintot költ ruhákra. Fotó: Segesvári Csaba
Baksa László havonta 50-60 ezer forintot költ ruhákra.
Fotó: Segesvári Csaba

Ám nem csak a gyengébbik nem képviselőit fertőzi meg a vásárlásmánia: a Szeged Beton Vízilabda Egyesület játékosa, Baksa László is meglepi magát egy-egy új ruhadarabbal – hetente legalább egyszer-kétszer.

– Néha már beteges a vásárlásmániám. Amikor hazamegyek Pestre, végigjárom a kedvenc üzleteimet – mesélte a 22 éves sportoló. Elárulta: shoppingtúráin havi 50–60 ezer forintot költ ruhákra.

Függőséget okoz

Nincs oka aggodalomra annak a férfinak, akinek a felesége hatalmas zsákokkal tér haza leárazáskor. Azonban ha a shoppingtúrák rendszeressé válnak, és elveszik az időt a családtól, valamint a munka rovására mennek, azonnal szakemberhez kell fordulni – hívja fel a figyelmet Németh Dezső. A Szegedi Tudományegyetem Pszichológia Intézetének egyetemi adjunktusától megtudtuk: a vásárlásmániások – az alkoholistákhoz és a drogfüggőkhöz hasonlóan – nem tudnak szakember segítsége nélkül leszokni szenvedélyükről.

Olvasóink írták

  • 1. Mil 2009. március 11. 18:11
    „A hülye fogyasztó a jó fogyasztó: minden szart megvesz, azt is amire semmi szüksége. Idióták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudásipar

Szeged - Hogyan vonzzunk minél több kutatással, fejlesztéssel foglalkozó befektetőt a dél-alföldi… Tovább olvasom