Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Vélemények a Gyurcsány-botrányról

Botka László kiáll Gyurcsány Ferenc mellett. A szocialista politikus, Szeged polgármestere szerint ha a miniszterelnök nem mondott igazat a választási kampányban, akkor Orbán Viktor kétszer akkorát hazudott. Nógrádi Zoltán szerint erkölcsileg megbukott a miniszterelnök. A balatonőszödi beszédről az utca emberét is megkérdeztük.
Botka kiáll Gyurcsány mellett, Nógrádi szerint erkölcsileg megbukott
Botka László kiáll Gyurcsány Ferenc mellett. A szocialista politikus, Szeged polgármestere szerint ha a miniszterelnök nem mondott igazat a választási kampányban, akkor Orbán Viktor kétszer akkorát hazudott. Nógrádi Zoltán szerint erkölcsileg megbukott a miniszterelnök. A fideszes politikus, Mórahalom polgármestere úgy véli: az embereknek az önkormányzati választáson részvételükkel és szavazatukkal kell rábírniuk Gyurcsány Ferencet a politikai életből való távozásra. A balatonőszödi beszédről az utca emberét is megkérdeztük.

– Gyurcsány Ferenc ezzel a beszéddel és az elmúlt hónapok kormányzati intézkedésével, politikájával azt a több mint egy évtizedes folyamatot akarta lezárni, amikor a magyar politikában az egymásra licitáló hazugságok domináltak – reagált lapunknak Botka László (képünkön) polgármester, országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke a nyilvánosságra került balatonőszödi beszéddel kapcsolatban. Hangsúlyozta: ha a miniszterelnök nem mondott igazat a választási kampányban, akkor Orbán Viktor kétszer akkorát hazudott, hiszen 14. havi nyugdíjat ígért, 10 százalékos villanyáram-csökkenést és 3800 milliárd forintnyi plusztámogatást, miközben ő is ismerte a költségvetés és államháztartás számait. Gyurcsány Ferenc az elmúlt hónapokban kitört ebből a csapdahelyzetből – fogalmazott Botka –, és őszintén sajnálom, hogy a Fidesz erre a mai napig képtelen. Kijelentette: ezt igazolja Szegeden a két jobboldali polgármesterjelölt, Oláh János és Dlusztus Imre választási programja. „Van benne minden: ingyen üzlethelyiség, egymilliárd forintos támogatás a vállalkozóknak." Botka szerint az esélyeit nem befolyásolják a történtek, hiszen az önkormányzati választás Szegeden Szegedről szól.

– Gyurcsány Ferenc miniszterelnök erkölcsileg megbukott a nyilvánosságra került beszédével. Ezzel együtt sajnos alkotmányos és politikai válságba sodorta Magyarországot – mondta lapunknak Nógrádi Zoltán (képünkön). A Fidesz választókerületi elnöke, országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere szerint ezzel a helyzettel elsősorban a kormánypártoknak kell elszámolniuk. Nógrádi Zoltán úgy véli: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek bocsánatot kell kérnie a magyar emberektől, „akiket megpróbált a saját maga hazugságának szintjére lealacsonyítani". Az ellenzéki politikus szerint ezért érthetőek a spontán tüntetések, és szerinte az elkeseredettséget is meg lehet érteni. „Alkotmányos rendben élünk, amely most arra kötelezi Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy azonnal mondjon le" – hangsúlyozta Nógrádi Zoltán. Arra kérjük az embereket – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus –, hogy a méltatlan helyzetben is őrizzék meg higgadtságukat, álljanak ellen a provokációnak, s október elsején, az önkormányzati választáson részvételükkel és szavazatukkal bírják rá Gyurcsány Ferencet a politikai életből való távozásra.

A történtekről olvasóinkat is megkérdeztük. A szegedi Baráti Ferenc azt mondta: félő, hogy megrendült a miniszterelnökbe vetett bizalom, de Gyurcsány Ferencnek nem kell lemondania. Baráti szerint a kormányfőnek az a célja, hogy szűnjön meg a takargatás, a hazugság. Barcsay Zita viszont elkeserítőnek tartja, hogy Gyurcsány „hazudott az országnak", ezért szerinte a miniszterelnöknek távoznia kell. A diáklány szerint az utcára vonulás, a békés demonstráció célra vezető lehet, bár – fogalmazott – a baloldal biztosan radikális tiltakozókra számít.


Ne az utcára, hanem az urnákhoz

– Gyurcsány Frencnek le kellene mondani, de nem legyenk illúzióink, nem fog lemondani, hanem tovább fogja provokálni a magyar népet, hogy elvonja figyelmünket az önkormányzati választásokról – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Oláh János, a Fidesz városi elnöke, polgármesterjelölt. Oláh kérte az embereket: ne hagyják magukat provokálni. „Nem az utcára, hanem az urnákhoz szólítjuk a szegedieket."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIÉP-tüntetésen a népharagról

Kormányellenes tüntetést tartott szombaton Szegeden a MIÉP. Kovács László megyei elnök beszédében a… Tovább olvasom