Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Vigyázat, veszélyes játékok a fenyőfa alatt!

Szeged - Ha nem boltban vesszük meg a gyerekeknek a karácsonyi ajándékot, sokkal könnyebben kaphatunk életveszélyes játékokat. A szakember szerint komolyan kell venni az életkori előírásokat, és a gyerekkel együtt kell játszani, ha nem akarjuk az ügyeleten tölteni az ünnepet.
– Csak hivatalos elárusítóhelyen, KERMI-címkével ellátott játékot érdemes venni, mert ezek 99,9 százaléka jó minőségű, bevizsgált és biztonságos – adott tanácsot a karácsonyi ajándék választásához Patkós Aladár, a szegedi Gulliver játék-nagykereskedelmi cég üzletvezetője. Mint mondta, a szülőknek komolyan kell venniük a korhatárra vonatkozó címkéket, és nem árt, ha közösen játszanak a kicsikkel. Így elkerülhetők a kis alkatrészek lenyeléséből, felszippantásából eredő balesetek, hálózati árammal működő játékoknál pedig az áramütés.

Kisautó

Kockázatok még a forgalomba engedett játékoknál is előfordulnak. Fél éve több kisautót szedettek le itthon is a polcokról, mert mérgező ólomfestéket tartalmaztak. Később több babakollekció apró, kipottyanó mágneseinek lenyelése miatt kellett beavatkozni: a gyerekek gyomrában összeállhatott volna, elzárva a beleket, kilyukasztva a gyomrot. Legutóbb egy építős játék gyöngyei tűntek el a polcokról, mert droggá alakultak a gyomorban. Ez utóbbiról később kiderült, hogy Európába ebből a típusból nem is került.

– Azokat keresik karácsony előtt a vevők, amit a tévéreklámokban látnak. Jól fogynak a társasjátékok, főleg a Monopoly, és az interaktív játékállatok, mozgó-beszélő babák is – mondta az üzletvezető. Hiánytermék  a magyarországi világbajnokság óta a Rubik-kocka. Ebből a 4-5 ezer forintos klasszikusból raklapszámra tudnának eladni – ha lenne belőle. Patkós Aladár elárulta: az éves forgalom nagyjából 40 százalékát bonyolítják le a karácsonyi szezonban.

Kaszálnak ilyenkor a piacokon is – ahol veszélyes játékot ugyanúgy vehetünk, mint öngyulladó kenyérpirítót. Aranyvasárnap is sokan kerestek a Cserepes sori pultokon ajándékot gyerekeknek. Körutunkon láttunk például földről árult, viseltes plüssállatot. A licit 400 forintról indult volna, ha baktériumokkal teli fa alá valót keresünk. Számos egyéb, ugató, nyávogó, bőgő plüssfigurát láttunk higiénikusabb körülmények között árulni – 1500-2500 forintért –, csupán a szemeiket téphetik le könnyen, és nyelhetik le a gyerekek. Az egyik pult előtt megigézve bámulta a célközönség – egy 2-3 éves gyerek – a világítós, ugrálós, zenélő műanyag labdát. Mint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapjáról kiderül, ezt a kínai játékot már betiltották, mert a tüskéi mérgező mennyiségben tartalmaznak egy lágyító vegyületet. Erről persze nem tájékoztatott az árus, aki 1500 forintért kínálta a portékát. Számlaadást egyetlen egyszer sem láttunk sétánkon.

Olvasóink írták

  • 1. El Nyomottka 2007. december 24. 15:29
    „Jó lenne ez a Gulliveres REKLÁM, ha nem pont náluk vettem volna azokat a -nagyrészt kínai- játékokat, amiknek még magyar nyelvű leírása sem volt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változnak a szegedi menetrendek az ünnepek alatt

Szeged - Módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a karácsonyi ünnepnapok alatt. Hétfőn és kedden az ünnepnapi menetrend lesz érvényben, december 26-án vasárnapi rend szerint járnak a vonatok. Tovább olvasom