Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Visszaélt a kék könyvvel, ráfizetett

Napjainkban számos vállalkozás alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatja dolgozóit, hogy csökkentse járulékterheit.
Ez mindaddig nem jogszerűtlen, amíg a foglalkoztatók a lehetőséget a törvény szabályainak és céljainak megfelelően a foglalkoztatottság növelésére, az eseti jellegű munkaerőhiány orvoslására használják.

Az APEH ellenőrei – tájékoztatott az adóhatóság dél-alföldi regionális igazgatósága – sokszor találkoznak olyan foglalkoztatókkal, akik az alkalmi munkavállalók alkalmazásával elsősorban a járulékokat akarják kikerülni, főként úgy, hogy elmulasztják, állításuk szerint elfelejtik beragasztani a munkavégzésre jogosító közteherjegyeket a könyvecskékbe.

Megélhetési gondok


Az alkalmi munkavállalásról rendelkező jogszabály elsődlegesen azt mondja ki, hogy a dolgozó alkalmi munkavállalóként egy foglalkoztatónál legfeljebb évi 90 napig dolgozhat, maximum 5 egymást követő napig, egy hónapon belül pedig csak 15 naptári napig. Az így foglalkoztatott személyek azonban sokszor nem tudnak arról, hogy táppénzre, anyasági ellátásra vonatkozóan nem szerezhetnek jogosultságot,
vagyis a foglalkoztató számára kedvező járulékfizetés a másik oldalon súlyos megélhetési gondokat okozhat.

De a pórul járt személyek, valamint a szabálytalanul foglalkoztató munkáltatók komoly járulék-, valamint bírság fizetéssel nézhetnek szembe. Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóság ellenőrei például a nyugdíjbiztosítási szerv jelzése alapján kezdték meg egy konkrét ügyben vizsgálni, hogy az alkalmi munkáltatás szabályos keretek között történt-e. A vizsgálat során elhangzott nyilatkozatok, valamint tanúkihallgatások során kiderült, hogy az alkalmazottat több éven át alkalmi munkavállalói könyv nélkül foglalkoztatták, s a foglalkoztató a kék könyv kiváltását követően sem ragasztotta be a közteherjegyeket.

Biztosítási jogviszony

Azért, hogy a munkavállaló ilyen esetben se szenvedjen kárt, jogosult legyen nyugdíjra, egészségügyi ellátásra, biztosítási jogviszonyát rendezni kellett, tehát meg kellett vizsgálni a foglalkoztatás körülményeit.
Adóbírság, késedelmi pótlék

Mivel azt állapították meg, hogy a munkaviszony minősítő jegyei domináltak – például a felek közötti alá-, fölérendeltségi viszony állt fenn, a munkavégzés rendszeres volt, annak helyében, idejében a felek megállapodtak, a munkáltató bocsátotta rendelkezésre a munkaeszközt –, a foglalkoztatást munkaviszonnyá minősítették. Ebben az esetben a foglalkoztatónak több évre visszamenőleg kellett megfizetni az elmaradt foglalkoztatói és munkavállalói járulékokat, valamint adóbírsága és késedelmi pótlék fizetési kötelezettsége is jelentkezett.

Olvasóink írták

 • 5. mattill 2008. május 26. 22:08
  „Nem hiszek benne, hogy a járulékcsökkentéstől tömegesen bejelentenék alkalmazottaikat a munkaadók. Hogy miért? Azért mert aki adót, járulékot csal,(lop, hazudik) ellenben rengeteget kaszál különbőző munkahelyteremtő és foglalkoztatási támogatásokkal, az akkor is ugyanúgy fog adót, járulékot csalni( lopni, hazudni) és rengeteget kaszálni a különbőző munkahelyteremfő és foglalkoztatást elősegítő támogatásokból mint eddig! Sőt még talán többet is, mert amíg magasak a járulékok addig van benne egy kis "fék" abban az irányban, hogy legalább valamennyit bevalljon, mert ha nem teszi megfelelő mértékben akkor lebukhat.
  Lehet hogy én látom rosszul, de az utóbbi években sok járulék csökkent (még ha nem is volt annyira nagy dobra verve) és semmi pozitív hatása nem volt!!!”
 • 4. Müller 2008. május 26. 15:57
  „Régen az okosok a K.M.K.-ért büntettek,most meg azért,hogy dolgozom,így nem könnyű az élet,sőt a sok balfék még nehezít is rajta PL,kormány apeh,munkavédelem és még sorolhatnám.”
 • 3. Zubb 2008. május 26. 14:38
  „A párom másfél éve kiskönyves, mivel máshogy nem hajlandóak alkalmazni. A főnöke a szóbeli megegyezéseket nem tartja be, a fizetést akkor adja, amikor olyan kedve van. Ha ott hagyja, nehezen talál másik melót, ha felnyomja, készülhet a perre, ami nemcsak hogy időigényes, de rengeteg pénzbe is kerül. Akkor most kihez forduljunk segítségért?”
 • 2. naca 2008. május 26. 14:02
  „Természetes, hogy mindenki meg akar élni valahogy. Munkahely nincs, vagy csak kiskönyves. Persze, hogy ennek csak átmeneti állapotnak kellene lennie, de amíg a gazdaságban nem változik semmi, itt sem fog mozdulni. Egyetlen megoldás a járulékcsökkentés, ezzel több munkahely és több termelés. Persze ez hosszútávú folyamat, az államnak később lesz bevétele. Nem egyszerűbb mindenért büntetni, ami jó esetben 30 napon belül befolyik a költségvetésbe? És még valami, aki dolgozni akar, még a jelen feltételek mellett is vállalja. Azokra kellene odafigyelni, akik csak a segélyért tartják a markukat és eszük ágában sincs bármit is tenni a saját érdekükben, sőt fel vannak háborodva, ha valamit várnának is tőlük cserébe!!”
 • 1. Béby 2008. május 26. 08:12
  „Ha drasztikusan csökkentenék a járulékokat, mint külföldön is bevállt, a vállalkozások zöme be tudná jelenteni allkalmazottait, és nem volna szükség a kiskönyvre!!!! Addíg meg nem kell csodálkozni, hogy mindenki,akinek a munkályához szükség van a vállalkozói ig.-ra, vagy kissebb cégnek dolgozik, ezt a megoldást választja!!!!!!!!!Magyarországon minden tisztességes ember próbál valahogyan megélni,akár kiskönyvel, akár nem, de legalább nem ingyen élők, mint azok a gyökerek ott fenn a parlamentben!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötször sújtott le a volt barát

Szeged - Hónapokig rettegésben tartotta volt barátnőjét a 26 éves szegedi B. Zoltán. Követte,… Tovább olvasom