Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Visszaválthatók a szőrös kedvencek

Holnap már húsvét, legkésőbb ma végképp egymásra találnak a vevőjelöltek – a nyuszik –, és az ajándékjelöltek – a gyermekeiknek ajándékot beszerezni igyekvő szülők – a piacokon. Van olyan árus is, akinél visszaválthatók az állatkák húsvét után.
Apróbb-nagyobb, különféle színű nyulak várják a vásárlókat a piacokon, de nemcsak itt lehet nyuszihoz jutni, hanem tenyésztőknél is, háznál. A tápéi Vincze Györgyné nagyon aranyos, szürke nyuszikat kínál a vevőknek, anyjuktól már elválasztott négyheteseket. Szükség esetén a befizetett összeg egy részéért az ünnepek után vissza is váltja őket. – Bátyámtól kaptam egy hasast, vagy tíz éve, egyébként szintén húsvétra. Lett egy csomó kisnyúl a háznál, így kezdődött nálunk a nyúltartás – emlékszik vissza.

Szúnyog terjeszti a nyúlhimlővírust

Figyelem! A nyulakat be kell oltatni állatorvossal nyúlhimlővírus – myxomathosis – ellen. Ezt az emberre ártalmatlan, nyulakra viszont halálos betegséget szúnyogok terjesztik. A szúnyoghálóban nem érdemes bízni: minden hálón akad egy-két, észrevehetetlen folytonossági hiány, melyen keresztül a rovar bejut az állathoz, és kész a baj.  
Mi kell ahhoz, hogy a nyulak jól érezzék magukat? Például jó táplálék. – Az alap a jó minőségű széna, a nyúltáp, a zab-napraforgó keverék. Emellett kevés fonnyasztott füvet, répát, egyéb zöldeleséget, almát is lehet nekik adni. Nagyon fontos az is, hogy mindig legyen előttük friss víz – hívja föl a figyelmet dr. Kókai Károly állatorvos. A sándorfalvi Bárdos Katica egy igazi, hófehér kismamanyuszit kap húsvétra. Azaz már meg is kapta. Néhány napon belül világra jönnek a kicsik, jó nyolc-tíz fióka várható. A leendő nyúlmamának kiemelten jó dolga van – Katicáék kertes házban élnek –, és jó dolguk lesz a kicsiknek is. De mi a teendő azokkal a nyuszikkal, „akiket" mondjuk egy tízemeletes panelházba juttat sorsuk?

– A nyúl alapvetően nem díszállat. Ha mégis nyuszit vesz a szülő a gyermeknek, néhány alapdolgot mindenképpen be kell tartani ahhoz, hogy a kis kedvenc ne pusztuljon el – mutat rá az állatorvos. Egy nagyjából négyzetméternyi alapterületű ketrec még egy törpenyúlnak is kell; ha nyuszink normál méretű, akkor nagyobb. Az alom, legyen bár széna vagy forgács, mindennapos cseréjéről nem szabad megfeledkezni. S még valami: a nyuszit, lévén, hogy nem szobatiszta, szobában szabadon ereszteni csak felügyelet mellett célszerű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavarrták Tamás alkarját

Tegnap már mozgatni is tudta ujjait az a 18 éves hódmezővásárhelyi fiú, akinek egy hete egy fémvágó… Tovább olvasom