Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Vitték a klímát, mint a cukrot

Szeged - Ventilátorból és klímaberendezésből a nyáron szokásosnak a tízszeresét adták el a kánikulában Szegeden, ötödével nőtt a víz- és áramfogyasztás. Sörből 90 százalékkal többet adtak el.
– 30 fok van a lakásban, pedig minden ablakom nyitva, még be is ázott kicsit a konyha – panaszkodott a hétfői felhőszakadás után a tarjáni Olajos utcai négyemeletes ház zárószintjén lakó Szabóné Éva. A levegő majdnem 15 fokot hűlt, de a lakásokban nem csökkent a nyári forróság. A József Attila sugárúton, úgy tűnt, egyedül Pisák Katalint nem zavarta az otthoni kánikula. Az asszony a textilgyárban dolgozott teljesítménybérben, világéletében tűrnie kellett a forróságot. Kilencediken lakó szomszédjai 40 fokosra becsülték a lakásuk levegőjét, és ez így megy náluk több mint egy hete.

Ventilátormustra. Ezekből és a klímaberendezésekből tízszer annyi fogyott, mint általában nyáron. Fotó: Frank Yvette
Ventilátormustra. Ezekből és a klímaberendezésekből tízszer annyi fogyott, mint általában nyáron.
Fotó: Frank Yvette

Aki tudott, egy hete gondoskodott a hűtésről. Szánthó Balázstól, a Media Markt koncepciómenedzserétől megtudtuk, az egy héttel korábbihoz képest a múlt heti kánikulában tízszeresére ugrott a ventilátorok és klímaberendezések forgalma.

Szeged legnagyobb műszaki szaküzletében hétfőn elkezdték feltölteni a készleteket, hogy a következő kánikulai hullámra felkészülhessenek. Aki hamarabb beszerezte a készülékeket, az be is kapcsolta, úgyhogy pörögtek a villanyórák. Az EDF DÉMÁSZ a szolgáltatási területén a 34,5 fokos csúcshőmérséklet mellett múlt csütörtökön mérte a nyár eddigi legnagyobb fogyasztását 14,894 gigawattal. Ez az érték mindössze fél százalékkal marad el a tavalyi legmagasabb fogyasztástól, amelyet július 5-én rögzítettek a szakemberek. A hőségben körülbelül 20 százalékkal emelkedett a villamosenergia-fogyasztás az egy héttel korábbi felhasználáshoz képest. A szombati viharos lehűlés következtében a vasárnapi terhelés már szinte megegyezett az egy héttel korábbi adatokkal.

Érzékelhetően több vizet ittak meg és pancsoltak el a szegediek a hőség napjaiban. A Szegedi Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint naponta átlagosan 30 ezer köbméternyi vizet juttatnak a városlakókhoz a több mint 654 kilométernyi vezetékhálózaton. Ennek a több mint háromszorosára is képes lenne a társaság. A legnagyobb fogyasztást a vízszolgáltató is múlt csütörtökön regisztrálta 34 ezer 745 köbméterrel, ami 5 ezer köbméterrel haladja meg az első félév 29 ezer 155 köbméteres átlagfogyasztását. Messze elmaradt azonban például a tavalyi napi rekordtól, amit 2012. augusztus 24-én mértek 37 ezer 408 köbméterrel.

Hagyományosan nem csak csapvizet veszünk magunkhoz kánikulában. A Tesco adatai alapján ásványvizekből és jégkrémekből a nyári átlaghoz képest dupla mennyiség fogyott, sörből 90 százalékkal többet vásároltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsiráfot etettek Böjte Csaba ˝gyerekei˝

Kézből etették a zsiráfokat kedden a Dévai Szent Ferenc Alapítvány támogatott gyermekei. Tovább olvasom