Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Volt egyszer egy kisvasút

Volt egyszer egy kisvasútKois János és Masa Géza élete is örökre összekapcsolódott a sínekkel. Fotó: Kuklis IstvánA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Vasúttörténeti kiállítással emlékeznek Mórahalmon a Szegedi Gazdasági Kisvasútra, ami idén lenne 90 éves.
– Én is méricskéltem vele pályakezdőként 1956 januárjában. Hatméterenként mértük a nyomtávot és a sín dőlésszögét a 29 kilométeres szakaszon – mutatta a vágánymérő működését a 86 éves, mórahalmi Masa Géza.

A nyugdíjas vasutas az Aranyszöm Rendezvényházban mesélt pályája kezdetéről, ahol hétfőn nyílt vasúttörténeti kiállítás a Szegedi Gazdasági Kisvasút emlékére, amely idén lenne 90 éves. Az első menetrend szerinti járat 1927. február elsején indult a szegedi Roosevelt térről, amit akkor Rudolf térnek hívtak. Két vonala volt Szeged–Pusztamérges és Szeged–Ásotthalom-Halastelki iskola között.
 
Kiállítás a kisvasútról - galéria (Fotó: Kuklis István)

Masa Géza pályamunkásként kezdett dolgozni a vonalon, majd a ranglétrát végigjárva mérnök-főtanácsosként ment nyugdíjba 1991-ben. Egyik beosztottja Kois János édesapja volt. – Vasútgépészeti iskolába jártam Szegedre, nyári gyakorlatra kerültem a kisvasút fűtőházába, majd mozdonyvezetőként mentem nyugdíjba – mesélte Kois János, aki jelenleg a Mórahalmi Színtársulat tagja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzben erős apróságok és csajok

Pénzben erős apróságok és csajok
A szegedi ifjúsági házban tartották tegnap a Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntőjét. Tovább olvasom