Szentes és környéke

2019.03.29. 17:19

Fontos bejelentést tett Farkas Sándor: meghosszabbították az öntözési idényt az aszály miatt

Idéntől március 1-től október 31-ig tart a mezőgazdaságban az öntözési időszak, azaz a gazdák ebben az időszakban olcsóbban jutnak a vízhez. Az állam segítségképpen 2019-ben átvállalja a gazdáktól a vízszolgáltatási alapdíj 70 százalékát - ezt Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes jelentette be Fábiánsebestyénen.

Kovács Erika

– Tavaly augusztus óta nem esett érdemleges mennyiségű csapadék az Alföldön. Mintegy 140–160 milliméter víz hiányzik a talajokból – mondta Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes a Fábiánsebestyénen megtartott sajtótájékoztatón. Az aszály miatt az őszi vetések gyengén vagy egyáltalán nem keltek ki. A decemberi 15 centis hó jól jött a növényeknek, de a megerősödésükhöz már kevés volt. A talaj felső része kiszáradt, az alsóbb rétegekben is minimális a nedvesség. Ezért sok helyen, szokatlan módon, már márciusban kellett öntözni.

Szokatlan módon már márciusban el kellett kezdeni az öntözést. Fotó: Karnok Csaba

Szokatlan módon már márciusban el kellett kezdeni az öntözést. Fotó: Karnok Csaba

– Erre az elmúlt 40 évben nem volt példa. A hivatalos öntözési időszak Magyarországon április 15-én kezdődött, de igazából június és augusztus között volt rá szükség. Idén viszont azok a gazdák, akiknek erre lehetőségük volt, már március második felében öntözéshez láttak, hogy feltöltsék a talajt, vagy az őszi vetést megmentsék

– hívta fel a figyelmet.


A miniszterhelyettes kiemelte, a kormányzat 2017-ben alkotta meg az öntözésfejlesztési stratégiát. A következő 10 évben mintegy 170 milliárd forint áll rendelkezésre a meglévő öntözőberendezések felújítására, illetve mintegy 100 ezer hektár új terület öntözésbe való bevonására.

Farkas Sándor egy olyan búzaföldön tartott Fábiánsebestyénen sajtótájékoztatót, ahol már most, márciusban is öntözött a terület gazdája. Fotó: Kovács Erika" border="0" class="kepkeret" data-id="2867431" src="/wp-content/uploads/2019/03/4460739_2.jpg?verz=1553872836" style="width:620" title="

Farkas Sándor egy olyan búzaföldön tartott Fábiánsebestyénen sajtótájékoztatót, ahol már most, márciusban is öntözött a terület gazdája. Fotó: Kovács Erika" />

Farkas Sándor egy olyan búzaföldön tartott Fábiánsebestyénen sajtótájékoztatót, ahol már most, márciusban is öntözött a terület gazdája. Fotó: Kovács Erika

Farkas Sándor bejelentette, a klímaváltozás hatásainak kivédésére a kormány meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt, amely eddig április 15-től szeptember 30-ig tartott, az idei évtől kezdve viszont március 1-jétől október 31-ig. Így a gazdálkodókra kisebb anyagi terhet ró az öntözés. Az idényen kívüli vízhasználatért ugyanis az alap- és a változó díj 100 százalékát kellene megfizetniük. A módosításnak köszönhetően 2,5 hónappal hosszabb az az időszak, amikor a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez. Az állam azzal is segíti a termelőket, hogy idén a vízszolgáltatás alapdíjának 70 százalékát átvállalja, vagyis a gazdálkodóknak csak az alapdíj 30 százalékát kell megfizetniük.

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére a Belügyminiszter idén április 1-jétől hirdeti meg a tartósan vízhiányos időszak kezdetét. A döntés értelmében idén április 1-jétől a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük sem az öntözési, sem a halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat mennyisége után. Az elmúlt két hétben történt vízkivételekhez kapcsolódóan pedig a vízkészletjárulék összege 20 százalékkal csökken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!