Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Junior Prima Díjat kapott a kémikus Czakó Gábor

Szentes, Szeged - Czakó Gábor nevét nagyon fiatalon ismerték meg a tudományos világban. A szentesi fiatalember Szegeden, Budapesten és az Egyesült Államokban tanult, nemrég Junior Prima Díjat kapott az eredményeiért.
Még a húszas éveiben járt a szentesi származású fiatal tudós, amikorra világszerte megismerték a nevét a molekuláris kvantumkémia, az elméleti molekulaspektroszkópia és az elméleti reakciódinamika területén kutató kémikusok. A tudományos eredményeiért Czakó Gábor nemrég vehette át Pálinkás József elnöktől a Magyar Tudományos Akadémián a Junior Prima Díjat. A kémiát a szentesi Koszta József iskolában szerette meg, majd a szegedi Radnóti-gimnázium speciális kémia tagozatán tanult tovább. Végzős diákként bekerült abba a négyfős csapatba, amely hazánkat képviselte a bangkoki kémiai diákolimpián. Az ELTE után közel négy évet az Egyesült Államokban töltött posztdoktori ösztöndíjjal, ahonnan egy éve hazatért: azóta az ELTE Kémiai Intézetében kutat.

Czakó Gábor Pálinkás Józseftől, az MTA elnökétől vette át a Junior Prima Díjat. Fotó: DM/DV
Czakó Gábor Pálinkás Józseftől, az MTA elnökétől vette át a Junior Prima Díjat. Fotó: DM/DV


– Tulajdonképpen azt vizsgálom elméleti eszközökkel, hogyan reagálnak egymásra az atomok és a molekulák – magyarázta Czakó Gábor. – Ez alapkutatás a fizika, a kémia, a matematika és a számítástechnika határterületén. Azt modellezem, mi lesz a kémiai reakciók kimenete, milyen termékek válnak belőlük.

A tudományos életben nagy jelentősége van az úgynevezett évenkénti hivatkozások számának. Ez azt jelenti: egy kutató nevét, írásait, eredményeit hányszor idézik más szakemberek, amikor egy tudományos tényt szeretnének megbízhatóan alátámasztani. Ez a szám száz fölött már figyelemre méltónak számít, Czakó Gábor az évi több mint 200 hivatkozással ezen a téren is kimagaslik.

– Megtisztelő, hogy engem neveztek a díjra, jó érzés, ha elismerik az ember munkáját. Az eddig megtett úthoz azonban egyedül a tehetség nem lett volna elég. Azok a karizmatikus, kiváló tanárok is kellettek hozzá, akikkel gyerekkorom óta szerencsém volt találkozni – fogalmazott a kitüntetett. Saját szakterületén a lehető legtöbbet szeretné még ,,letenni az asztalra", jelenleg volt professzorával, valamint számos magyar és külföldi munkatárssal dolgozik egy kutatáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss Bálintra emlékeztek

Születésének 240. évfordulóján a róla elnevezett iskolában emlékeztek meg Kiss Bálint református lelkészről, aki 54 évi szentesi szolgálata alatt iskolát, templomot, parókiát épített a városban.
Tovább olvasom