Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Két ember szövetségét megszegni súlyos hiba

Szentes - A házasság szentségéről tartott előadást a Házasság Hete jegyében a sarkadi Karsay Károly állandó diakónus és felesége, Karsay Gyöngyi a szentesi Művelődési Házban. A Keresztény Pedagógus Társaság szervezésében első alkalommal megrendezett beszélgetésen a keresztény ember házasságának nehézségeire és arra a szentségre hívta fel a figyelmet, amiben meg kell élni két ember szövetségét.
A 30 éves házasságban élő Károly- aki a Szeged- csanádi egyházmegyében harmadmagával mondhatja el magáról, hogy diakónus létére nős-, feleségével együtt 8 gyermekkel és két unokával büszkélkedhet. (Az állandó diakónus egyházi szolgálatot teljesítő nős személy.)

Mindketten hitoktatók egy gyulai középiskolában, ahol már majd’ ezer gyermeket tanítottak már keresztény szellemben. Az önellátó, Székelyföldről származó család otthon állatokat tart, zöldséget termeszt, és gyakran a házi zenekar is feláll, hiszen mindegyik gyermekük játszik valamilyen hangszeren - mesélte Gyöngyi.

A házasság szentségéről tartott előadást a Házasság Hete jegyében a sarkadi Karsay Károly állandó diakónus és felesége, Karsay Gyöngyi a szentesi Művelődési Házban.
A házasság szentségéről tartott előadást a Házasság Hete jegyében a sarkadi Karsay Károly állandó diakónus és felesége, Karsay Gyöngyi a szentesi Művelődési Házban.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
Természetesnek kellene lenni a vallásosságnak- jelentette ki Károly-, hozzátéve, a földi élet szentsége a házasság. Mindannyian a szüleinktől kapott szeretetet visszük tovább saját családunkba, gyermekeinkhez is ez alapján viszonyulunk. A gyermekeket ajándékba kapjuk, ha nem annak tekintjük, elég nagy a baj. Nem birtokolhatjuk, csak felnevelhetjük őket, hogy később Istennek tudjam ajándékozni. Ahhoz, hogy csemetéinket megértsük, naponta együtt kell velük imádkozni, legalább egyszer, mert csak így értheti meg a szülő a gyermeke gondolatait, ismeri meg lelkét. Az ateista ember is élhet normális életet, és nevelheti gyermekét fel tisztességesen, ha a lelkiismeretével terelgeti és gondoskodik róla- mondta a diakónus.

A házaspároknak eggyé kell válni a házasságban. A kulcsszó az önfeláldozás minden házasságban és családban. Ha ez megvan, nincs szükség válásra, elhúzott napközire, idősotthonra, mert minden megadatik, amire egy családban, házasságban igény van. Önfeláldozó szeretet nélkül a házasság szentsége sem valósulhat meg. Két ember szövetségét megszegni súlyos hiba, amelynek eredménye a gyermekeken is tükröződik - állítja Károly, akihez hitoktatóként számos gyermek fordul segítségért. A feltétel nélküli szeretetre vágynak, az elfogadásra, melyet szinte éheznek a gyermekek.
Nagy hiba, ha nem tanultuk meg, és nem adjuk tovább gyermekeinknek az igazságosság ismeretét. A jövőben- kifordított világunkban- csak az marad majd fenn, aki tud szeretni. A legszebb hivatás szülőnek lenni. Nincs annál nagyobb öröm, mint megélni, hogy gyermekünk olyannak ért, amilyennek mi neveltük. Fontos az az idő, amiket rájuk szánunk, de a minőségi időtöltésen van a hangsúly.

A kulcsszavak, amelyek nélkül biztosan nem fog működni két ember szövetsége, az önfeláldozás, az igazságosság és a szeretet.

Olvasóink írták

 • 11. boros56 2013. február 17. 21:13
  „10.theseus

  Amikor még a házasság fogalmát nem ismerték, akkor is voltak családok. Lehet, hogy a család szót sem ismerték, de ösztönösen éltek úgy. Az, hogy az ember időközben kitalált egy köteléket ember és ember között, még nem jelenti, hogy csak ettől család a család.
  A vallás valóban lehetne hasznos, amennyiben nem alattvalókat, feltétel nélküli követőket gyárt. Sajnos, ha emberek egy csoportja bizonyos tanokat(diktátumot) követ elveszíti az identitását. Tudod a Kánaánt is régóta hirdetik és mégis csak néhányaknak jön el( éppen azoknak, akik hirdetik ), te meg tűrj és várj.
  Jól írtad, lehet róla vitatkozni.”
 • 10. theseus 2013. február 17. 15:29
  „9. boros56 2013.02.16. 22:28

  A véleményed eléggé általános, de erősen vitatható. Az élettársi kapcsolatot nevezheted ugyan családnak, de a valóság az, hogy az esetek többségében ez egy olyan laza kapcsolat, amely bármikor véget érhet - és a felmérések szerint az esetek többségében véget is ér, sokkal gyakrabban, mint a házasságok.
  A vallásról is lehet vitatkozni, a történelemben voltak árnyoldalai is, de valószínűleg sokkal többet használt, mint ártott. Az európai kultúra és az erkölcsök nagyrészt a vallásra vezethetőek vissza. A családok mostani válságát is nagyrészt a vallásos értékrend háttérbe szorulása okozza.”
 • 9. boros56 2013. február 16. 22:28
  „A házasságot összemossák általában a családdal. Pedig véleményem szerint a család nem más, mint két felnőtt ember és gyermekeik közössége függetlenül attól, hogy házasok vagy nem. A gyermek pedig nem ajándék. Ha egy férfi és egy nő összebújnak tudniuk kell, hogy gyermek lehet az eredménye vagyis készültek rá, életre hívják. Tudatosan. A vallás pedig sajnos elég sokat ártott és árt a világban.”
 • 8. theseus 2013. február 16. 11:04
  „5. queenmargareth1 2013.02.15. 20:17

  A mai katasztrofális - magyar - demográfiai helyzetben igenis érdem a nagy család.
  Az ő gyerekeik fogják megtermelni a te nyugdíjadat is. A cikkből világosan kiderül, hogy ők nem segélyen élnek, hanem igenis dolgoznak, sőt gazdálkodnak is a tanítás mellett.”
 • 7. deszkás 2013. február 16. 07:11
  „THESEUS! Én se arról beszélek. Ez a vicc.”
 • 6. tol 2013. február 16. 07:06
  „midön azt mondom, hogy esküszöm, akkor az csakis rám vonatkozik. tehát, ha az esküt megszegem, saját magam köpöm szembe. Ilyen egyszerü ez, csak sok embernek hiányzik otthon a fürdöszobai tükör...”
 • 5. queenmargareth1 2013. február 15. 20:17
  „és senki nem veti a szemükre, hogy ennyi gyerekük van?ja, hogy őket az állam vagyis ti, tartjátok ugyanúgy el, de ez nem számít, mert miért is?mert megdolgozik érte?”
 • 4. történész 2013. február 15. 19:58
  „Én már beugrottam minta családnak...és közben kiderült,hogy váltak...de nekünk nyomták az igét..senki sem hitte volna,hogy az az idillikus pár válik.”
 • 3. mazsolaszolo 2013. február 15. 18:31
  „"Mindannyian a szüleinktől kapott szeretetet visszük tovább saját családunkba, gyermekeinkhez is ez alapján viszonyulunk."

  Ez csak akkor igaz, ha kaptunk szeretetet. A mai világ egyik legnagyobb baja éppen az, hogy nem vagy alig-alig.
  Valamint szerintem 8 gyereket csinálni egy családba, egy 7 milliárdnál is több lakosú Földön ma nem érdem, hanem a legnagyobb fokú butaság.”
 • 2. theseus 2013. február 15. 16:45
  „1. deszkás 2013.02.15. 13:31

  Itt nem politikáról van szó. A család valóban példa értékűnek tűnik, pedagósusként, kis fizetésből is nagy családot vállalva és felnevelve. Ezek szerint van, akinek ez sikerül.”
 • 1. deszkás 2013. február 15. 13:31
  „Önfeláldozás? Uram egész életem (életünk) ez volt., ma csak ennek a hátrányát szenvedem. Van milliós házam amit alig tudok fenntartani-két három hónap számlakésés és viszik az egészet- és adó adó hátán.Ha még egyszer kezdhetném az életem egy téglát nem raknák egymás tetejére!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntenek a költségvetésről

A város hat intézményt szeretne ellátni napelemmel egy uniós pályázat segítségével. Tovább olvasom