Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

R-gárdisták gyilkolták meg a szentesi rendőrkapitányt

Szentes - Perújrafelvételt szorgalmaz a szentesi Lakos József Baráti Társaság az 1946-ban brutálisan meggyilkolt szentesi rendőrkapitány ügyében. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából lapunk által kikért dokumentumokból egyértelműen kitűnik: a gyilkosságot az egykori kommunista képviselő, Dadi Imre parancsára hajtották végre. A történet – bár krimibe illik – jól tükrözi hazánk XX. századi történetét.

Dadi Imrét – a hat elemit végzett kubikust – Szentesen leginkább tyúktolvajként emlegették a II. világháború előtt. Már 19 évesen fél év börtönre ítélték csalás és okirat-hamisítás miatt. A szegény sorsú földmunkás a 30-as évek végén kezdett el politizálni. Dadit – politikai irányultsága miatt – 1942-ben saját anyósa jelentette fel a Horthy-rendőrségen. Innentől kezdve refes volt, vagyis rendőri felügyelet alatt állt.

Bár dokumentumokkal nem lehet bizonyítani, joggal feltételezhetjük, hogy a negyvenes évek első felében Dadi Imre a Horthy-rendőrség besúgója volt: információkat adott baloldali párttársairól. Tartótisztje pedig – későbbi áldozata –: Lakos József szentesi detektív volt. A kubikus-politikus karrierje 1944 végén egy csapásra felívelt: a Debrecenben megalakult Ideiglenes Nemzetgyűlés tagja lett és a Magyar Kommunista Párt Csongrád megyei titkára.

Lakos József
Lakos József

Patkányok merénylete

A bevonuló szovjetek néhány hónapra Lakos Józsefet nevezték ki rendőrparancsnoknak. Feladata volt megszervezni az új városi rendőrséget, és megfékezni a fosztogatásokat. Munkáját jól végezte, és senkinek nem volt panasza Lakos rendőrnyomozóra. Kivéve Dadi Imrét. A kommunista politikusnak egyre kellemetlenebb volt, hogy Lakos ismerte rendőrspicli és köztörvényes múltját.

Dadi 1946 februárjában utasította a szentesi „R" gárdistákat, hogy éjszakai terrorakcióként gyilkolják meg Lakos Józsefet – vallotta Izsák András egykori gárdista, később a Lenin Intézet oktatója. A szigorúan titkos dokumentumokból kiderült, hogy Dadi Imre megosztotta tervét a kommunista irányultságú rendőrökkel(!), néhány beosztottjával, valamint a helyi újság szerkesztőjével, akinek feladata volt, hogy cikkeivel a fasiszta reakció – azaz Lakos József – ellen uszítson.

Míg a nyomozó a közkórház idegosztályán feküdt, addig a szentesi kommunisták első lépésként egy önmerényletet követtek el. 1946. február 22-én pénteken, a pártbizottság pincéjében Dadi Imre kalapját keresztüllőtték, majd a sötétedés beálltával a kórház környékén több lövést adtak le. Ezt követően Dadi bejelentette a rendőrségen, hogy a kórházból rálőttek, és szerinte csak Lakos lehetett. Vasárnap a Magyar Alföld című lap már egy „fasiszta banda garázdálkodásával" riogatta a városlakókat.


A cikkben Dadi Imre magabiztosan üzente ellenségeinek, hogy nem fél. Bár a szentesi fasiszták korábban is fenyegették, de nem gondolta volna, hogy ezek a „patkányok" merényletre is készek ellene. Két héttel később – március 7-én éjjel – a szentesi „R" gárda tagjai behatoltak a kórházba, és agyonlőtték a 33 éves Lakos Józsefet.

Péter Gábor tanácsai

A gyilkosság miatt Dadit, valamint a fiatal gárdistákat őrizetbe vették. A gyilkosok azonban hamarosan szabadultak, majd 1947 végén, illetve 1948 elején amnesztiában részesültek. Az ügy érdekessége, hogy a közkegyelmet az a Ries István igazságügyi miniszter készítette elő, akit 1950-ben ávósok egy széklábbal vertek agyon a váci börtönben. Péter Gábor, az ÁVH akkori vezetője azt tanácsolta Dadinak, hogy települjön át Jugoszláviába, majd Csehszlovákiába. A hat elemit végzett politikus Párkányban a szlovák nyelvű Kommunalny Podnyk szerkesztője lett, majd Kassán a Csemadok kerületi titkára.

 El kellene ítélni a bűnözőket

Perújrafelvételt szorgalmaz a szentesi Lakos József Baráti Társaság az 1946-ban brutálisan meggyilkolt szentesi rendőrkapitány ügyében. Imre Károly, a társaság ügyvivője lapunknak elmondta: az érintettek közül már senki nem él. A családtagok pedig elköltöztek Szentesről. Imre Károly szerint 63 év után el kellene ítélni a bűnözőket, míg Lakos Józsefet, valamint családját rehabilitálni kellene.
 – Minden évben március 7-én, a gyilkosság évfordulóján megkoszorúzom a szentesi rendőrség falán található emléktáblát – tette hozzá Imre Károly, aki egykor Lakos Gézának, a detektív öccsének volt jó barátja.

Az Állambiztonsági Levéltárban a „V-93039"-es aktában található az a levél, amit Dadi Imre – cirkalmas betűivel – Rákosi Mátyásnak írt Csehszlovákiából. Az 1952 májusában keltezett levelében arra kérte a pártvezért: engedje meg, hogy végre hazatérhessen Magyarországra. Rákosi Péter Gábortól kért tanácsot. Az ÁVH rettegett ura mintha elfelejtette volna, hogy korábban személyesen intézkedett Dadi Imre külföldre szállításában. „Feltehető, hogy Jugoszláviában Titóék beszervezték. Elképzelhető, hogy hazajövetelének célja bizonyos feladat elvégzése. Amennyiben visszaengedjük, nem helyes szabadlábon hagyni" – tanácsolta Péter Gábor Rákosi Mátyás főtitkárnak.

Aki nincs ellenünk

Az ÁVH 1952 júliusában őrizetbe vette a már több éve száműzetésben élő politikust. Mivel a Horthy-rendőrség fizetett ügynöke volt, ezért a bíróság nyolc év börtönbüntetésre ítélte, amiből négyet le is töltött. Később, az 1957 májusában megtartott perújítási tárgyaláson a Fővárosi Bíróság felmentette.

A Kádár János vezette MSZMP 1962-ben hirdette meg a korszak ideológiáját: aki nincs ellenünk, az velünk van. Volt szentesi párttagok elérkezettnek látták az időt, hogy a legfelsőbb vezetés elé terjesszék Lakos József ügyét. Egy névtelen levélben arra kérték Kádárékat, hogy rehabilitálják az ártatlanul meghurcolt Lakos családot, és büntessék meg a gyilkosokat.

Vizsgálat indult a Belügyminisztériumban. Köteles István alezredes egy szigorúan titkos jelentést írt, amiben megállapította, hogy a Lakos-gyilkosságban Dadi Imre volt a felbujtó. Ennek ellenére a Minisztertanács Elnökének Dadi teljes erkölcsi és politikai rehabilitációját javasolta. Ez meg is történt, ugyanis 1967-ben Lakos József gyilkosa átvehette a magyar pártállam egyik legmagasabb kitüntetését: a Szocialista Hazáért Érdemrendet.

Szigorúan titkos jelentés

„A Lakos-féle gyilkosságban, bár büntetőjogilag ezért ma már felelősségre nem vonható, erkölcsi felelőssége feltétlenül fennáll, főképpen azért, mert e cselekményével akkor nemcsak súlyos nehézségeket okozott a pártnak, hanem azért is, mert eleinte megpróbálta a pártvezetést dezinformálni, és elhallgatta saját felbujtói szerepét… A tanúvallomások, de magának Dadi Imrének e tárgyban tett nyilatkozata is félreérthetetlenül bizonyítja nevezett felbujtó szerepét Lakos József, volt horthysta pol. detektív meggyilkolásában." 1962. október 11. Budapest,  Köteles István alezredes, BM. III. Főcsoportfőnökség.


Kislexikon

„R" gárda: Rohamgárda. A 40-es évek végén működő „civil kezdeményezés". A munkásőrség előképe.

Refes: (szleng) büntetett előéletű vagy rendőri felügyeletes.

Lenin Intézet: az ELTE Bölcsészettudományi Karának Orosz Intézetéből hozta létre 1952. április 30-án a Minisztertanács. Feladata volt magas színvonalú marxista-leninista ideológiai képzettséggel rendelkező és az orosz nyelvet jól ismerő egyetemi oktatók képzése. 1956. október 23-án a Lenin Intézet diákjai is részt vettek a tüntetésen. 1957. szeptember 1-jei hatállyal önállósága megszűnt.

VIII. pártkongresszus: 1962 novembere fordulópont a magyar történelemben. Meghirdetik a kádári korszak ideológiáját: aki nincs ellenünk, az velünk van.

ÁVH: Államvédelmi Hatóság. Szovjet mintára létrejött, részben titkosan tevékenykedő magyar politikai rendőrség 1945 és 1957 között.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. comet 2009. augusztus 02. 22:47
  „Egy hasonló történet: Apro Antal gyümölcsszüretelő munkásból lett Minisztertanácsi elnökhelyettesként személyesen felügyelte Nagy Imre és mártírtársai koncepciós perét, halálos ítéleteit. Az általa alapított klánnak köszönheti az ország Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont, de a 3-peresek és volt ÁVH-okból épült MSZP-s söpredéket is. Ideje lenne az Apró család fertályán is körülnézni, kezdve a családi villa megszerzésének körülményeivel, Piroska lánya bizniszeivel, Antal fia és az unakatesó 3-peres szervezkedéseivel ami Medgyessy-t is érinti.
  Ja, és Fletó tollasodásában játszott szerepüket is érdemes lenne górcső alá venni.”
 • 59. Rozsdás 2009. augusztus 02. 21:36
  „flexsnake.
  Az újságírót meg a főszerkesztőjét és akik bedőlnek a nagyonfontos dolognak látszó cikknek!!
  A hasonlókért már nem is az iróját hibáztatom!”
 • 58. flexsnake 2009. augusztus 02. 21:04
  „Oszt melyik embert nem hagyja nyugodni? 30ezerből egy sem ismerte. Azt sem tudják ki ez.
  Ez nem cikk, ez nem oknyomozás és nem tényfeltáró riport. Ez egy gyenge próbálkozás. Tele homállyal mint ahogyan erre már többen rávilágítottak. Ezért írtam: nem kell hinni a meséknek. Pont olyan iratok vannak amilyeneknek lenniük kell.”
 • 57. Rozsdás 2009. augusztus 02. 19:51
  „63-éve történ események,még ma sem hagyják nyugodni az embereket!
  A tegnap történteket sem lehet objektiven megitélni hát még az akkori zürzavaros eseményeket!!
  A családnak lehet megnyugvás de politikai tőkét kár belőle kovácsolni!”
 • 56. flexsnake 2009. augusztus 02. 19:37
  „Szerintem elolvasta a cikket és szörnyet halt :D”
 • 55. pmjelolt 2009. augusztus 02. 18:49
  „moderálva sértő”
 • 54. kunst 2009. augusztus 02. 13:54
  „Sörpocak,
  valószínű, hogy Te jobban tudod, de azok az iratok, könyvek és cikkek, amiket olvastam, azt állítják, hogy lelőtték Lakos Józsefet. A terv az volt, hogy leütik, majd leszúrják, de Lakos ellenállt és felismerte egyik támadóját. Izsák András két lövéssel végzett vele.”
 • 53. flexsnake 2009. augusztus 02. 11:33
  „Hát nem mindegy hogy agyonverték vagy agyonlőtték. Mert ugye ez is fontos kérdés, enélkül aludni sem fogok tudni :) Sőt, egyfolytában ez foglalkoztatott 100évig hogy mi lehet a szentesi zsaruval....”
 • 52. varadipal 2009. augusztus 02. 11:17
  „moderálva off”
 • 51. varadipal 2009. augusztus 02. 11:01
  „Egyenlő mércével kell mérni. A gyilkos nem rendszerfüggő, hanem gyilkos. Az ártatlan is ártatlan, mindegy, milyen éra gyermeke. Megalakítom a Horthy kakastollas csendőrség, és titkosrendőrség által agyonvert zsellérek és egyéb nincstelenek emlékét ápoló baráti kört.Néhány száz eset lehet, hogy előkerülne.Aztán pereket kezdeményezek a rehabilitásért, úgy sincs más dolga a független bíróságnak.”
 • 50. sörpocak 2009. augusztus 02. 09:54
  „Úgy tudom, Lakost a korházi ágyon verték agyon, nempedig lelőtték. Azért a cikkben van néhány helyreigazírtani való.”
 • 49. Mathiasking 2009. augusztus 02. 09:53
  „Na erről beszélek már régen: a kommunisták módszereiről. Jelenleg az utód párt sem áll messzire ettől.”
 • 48. kunst 2009. augusztus 02. 08:36
  „A gyilkosok nevei:
  Dadi Imre, Wachsmann István, Izsák András (ő lőtt), Dóczi László, Dobronyai János, Magyar Ferenc, Serkédi János, Páhi Sándor.”
 • 47. aranka2 2009. augusztus 02. 07:31
  „Mignon, Szatmári tanár úrra is emlékszel? (persze csak ha angolos voltál)”
 • 46. flexsnake 2009. augusztus 02. 07:26
  „moderálva durva”
 • 45. pmjelolt 2009. augusztus 02. 06:27
  „39,igen a hazaárulás se évül el.”
 • 44. pmjelolt 2009. augusztus 02. 06:26
  „hinni a templomban szoktak”
 • 43. Mignon 2009. augusztus 02. 03:24
  „Kunst-nak, ha szabad meg egy megjegyzest!

  Szatmari szazados ur, Pali bacsi meselte nekem:

  "...reggel lössz egy vadlibat. Megfosztod a tollatol es a vadaszkessel kiveszed a belsösegeket.
  Csak a hus marad. Azt becsomagolod erösen, ezüst papirba.
  Utana asol egy 40 cm-es gödröt, tüzet raksz. Mikor a tüz elalszik, a parazsat a gödörbe söpröd.
  Rateszed a vadlibat, es betemeted az egeszet homokkal!! KIs halmot epitesz.
  Jo 2-ora mulva kikaparod, es kesz a finom ebed! Kenyeret vinni kell!......"

  Nem tudom, nem probaltam.
  De hiszek neki.”
 • 42. Mignon 2009. augusztus 02. 02:55
  „Meselt nekem meg a 30-as evek Szenteseröl, az iskolarol, a vadaszatokrol Szentes környeken,
  hol es kik voltak ott, csaladjarol, ausztriai amerikai hadifogsagarol, a hazateresröl,
  ( habar az amerikaiak figyelmeztettek, hogy ne menjen vissza Szentesre!),
  az összevereseröl otthon, stb., stb.

  Egy könyvet tudnek irni rola.
  (De kit erdekelne ez ma?
  Sajnos.)”
 • 41. Mignon 2009. augusztus 02. 02:31
  „Kunst-nak!

  Szatmari szazadosnak semmi köze nem volt a rendörseghez, Lakoshoz.
  Tehat nem volt "kollegaja" Lakosnak.
  Szatmari Pal a katonai iskola parancsnoka volt.
  (Az Ady Endre u.-ban lakott).

  Többször voltam nala; mutatta emlekeit, kitünteteseit, mind meg voltak.

  Aranyos ember volt!
  A kocsmaban kerdezte tölem: " Mit iszol?" A valasz mindeg " Kavet, Pali bacsi".

  Mire ö : "Jo van na! De bele..........??"
  (Rum vagy konyak? Hat ki iszik meztelenül kavet?)”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolószelvény a szentesi vállalkozóknak

Szentes - Már parkolószelvényt is lehet vásárolni Szentesen, igaz, csak a vállalkozóknak. Augusztus… Tovább olvasom