Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A British Museumba került Banksy egyik legismertebb műve, de nem merik kiállítani

Felmerült a kérdés, hogy az alkotás kiállításával vagy reprodukciójával nem követnek-e el bűncselekményt, igaz az alkotás most már a brit kormány finanszírozta intézmény tulajdona.
A londoni British Museum tulajdonába került a titokzatos brit utcaművész, Banksy egyik első és legismertebb alkotása, a De Faced Tenner (Bemocskolt tízfontos) egyik példánya - adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

Banksy 2004-ben készítette el az angol tízfontos bankjegy másolatát, amelyen II. Erzsébet uralkodó helyett a néhai Diana hercegnő portréja látható. A hercegnő halála után hét évvel készült alkotással a királyi családot akarta bírálni a művész.
    
A tízfontosra ráírta a Banksy of America kifejezést is. Százezer darabot nyomtatott belőle, és 2004 augusztusában a híres Notting Hill-i karnevál, majd később a Readingi Fesztivál résztvevői közé szórta azokat.
   
 Ezek a bakjegyek jelenleg két font és 750 font között forognak az eBay-en, igaz sok közöttük a hamisítvány.
    
A British Museumnak maga Banksy ügynöke ajándékozta a Di Faced Tennert.
    
A mű a múzeum pénzérme és érem részlegébe kerül, nem pedig a rajzok és nyomatok közé. A múzeum szóvivője szerint egyelőre nem állítják ki.
    
Mivel a műalkotás igen hasonlít egy valódi tízfontoshoz, felmerül a kérdés, hogy kiállításával vagy reprodukciójával nem követnek-e el bűncselekményt, igaz az alkotás most már a brit kormány finanszírozta intézmény tulajdona. Az eredeti tízfontost, amelyről Banksy művét mintázta, 2018 márciusában kivonták a forgalomból, de még ma is beváltható az angol központi bankban.  
    
Eddig még egyetlen Banksy festmény sem került brit közgyűjteménybe. A Viktória és Albert Múzeumban megtalálható hat nyomata, a Bristoli Múzeumban pedig két szobra, egy fémfestménye és egy posztere.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valódi nagyragadozók költöznek a képernyőre - Az új műsort Lilu vezeti majd

Valódi nagyragadozók költöznek a képernyőre - Az új műsort Lilu vezeti majd
Kiderült, kik lesznek az RTL Klub biznisz-alapú showműsorának főszereplői. Tovább olvasom