Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Állami támogatásokkal fogja ösztönözni a párkeresést Japán

A szigetország alacsony termékenységi rátája szakértők szerint a gyermeknevelés költségei mellett arra is visszavezethető, hogy a japánok közül egyre kevesebben akarnak vagy tudnak megházasodni.
A gyermekvállalás és -nevelés támogatása mellett a párkeresést és házasodást is állami támogatásokkal fogja ösztönözni a japán kormány a szigetországbeli születések alacsony számának növelése érdekében - írta szerdán a Jomiuri Simbun japán napilap.

A japán kabinet a közelmúltban több intézkedést hozott a szülés és a gyermekgondozás támogatására, az új tervezet szerint pedig a kispénzű fiatal házasok lakáshoz jutására, valamint az önkormányzatok által indítandó párkereső programokra is áldoznának az államkasszából.

A szigetország alacsony termékenységi rátája szakértők szerint a gyermeknevelés költségei mellett arra is visszavezethető, hogy a japánok közül egyre kevesebben akarnak vagy tudnak megházasodni. Márpedig a szigetországban a gyermekvállalás és a házasság a mai napig erősen összefügg: a házasságon kívül született gyermekek aránya rendkívül alacsony, miközben a házasságban élők gyermekvállalási hajlandósága nem változott számottevően az elmúlt négy évtizedben.

A kormány növelné a szülési szabadság időtartamát, támogatná a termékenységi kezeléseket, valamint az anyák mentális egészségének is nagyobb figyelmet szentelne, mivel a szülés után minden tizedik japán nő depressziós lesz.

Japán termékenységi arányszáma (az egy szülőképes korú nőre jutó születések száma) 1,39-re csökkent az elmúlt négy évtized folyamán, miközben a népességszám fenntartásához 2,1-es ráta szükséges. A kormány reményei szerint a júniusban megindítandó programmal 1,79-re növelhetik a termékenységi rátát.

Az ország népessége az elmúlt években enyhén csökkenni kezdett, a lakosság átlagéletkora folyamatosan nő, egyes becslések szerint ötven éven belül a társadalom harmada nyugdíjas korú lehet.

Ugyanakkor a Jomiuri Simbun arra is felhívta a figyelmet, hogy a kevesebb házasság - és ezzel párhuzamosan a kevesebb gyerek - a munkaerő-piaci helyzettel is magyarázható: a szigetország gazdasági gondjai miatt egyre több fiatal csak ideiglenes és rosszul fizető munkát tud vállalni, így nehezen engedheti meg magának a családalapítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kétévente végzett emlőrákszűrés hatékony az 50 év feletti nőknél

A növekvő életkor és a sűrű emlőállomány a mellrák legnagyobb kockázati tényezői közé tartoznak. Tovább olvasom