Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

Holtan találták Katalin hercegnő ápolóját

A nőt pár napja egy ausztrál rádió két műsorvezetője csapta be, akik II. Erzsébet királynőnek, illetve Károly trónörökösnek adták ki magukat.
Holtan találták pénteken Londonban azt a kórházi ápolónőt, aki egy ausztrál rádióállomás megtévesztő telefonhívásáról elhitte, hogy a brit uralkodó és fia kér felvilágosítást a brit trón várományosa, Vilmos herceg várandós feleségének állapotáról.

Az ápolónő továbbította a hívást arra az osztályra, ahol Katalin hercegnő feküdt, és a személyzet bizalmas orvosi adatokat szolgáltatott ki a hercegnőről a hívóknak.

Katalin hercegnőt hétfőn kellett a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni magánkórházba szállítani hirtelen támadt heveny terhességi rosszullétei miatt.

Az ausztrál 2Day FM kereskedelmi rádió két riportere nem sokkal később felhívta a kórházat, és elhitette a személyzettel, hogy II. Erzsébet királynő, Vilmos herceg nagymamája, illetve Károly walesi herceg, a brit trón első számú várományosa, Vilmos édesapja van személyesen a vonalban.

A telefonhívásra válaszoló ápolónő, Jacintha Saldanha - abban a hiedelemben, hogy valóban a brit uralkodóval és elsőszülött fiával beszélt - jóhiszeműen továbbkapcsolta hívást a hercegnőt kezelő osztályra, ahol egy másik ápolónő röviden, de részletesen beszámolt Katalin állapotáról, bizalmas orvosi adatokat is kiszolgáltatva a hívóknak.

A hívás kedden, londoni idő szerint kora hajnalban futott be, olyan időpontban, amikor nem volt szolgálatban telefonközpontos, és a telefont ezért vette fel az ügyeletes nővér.

John Lofthouse, a kórház vezérigazgatója péntek este személyesen felolvasott nyilatkozatában erősítette meg, hogy az aznap holtan talált személy Jacintha Saldanha volt, az az ápolónő, aki az Ausztráliából érkező telefonhívást fogadta és továbbította a hercegnőt kezelő osztályra.

Az ápolónő ellen a telefonos incidens után nem indult fegyelmi eljárás, és nem is függesztették fel állásából. Lofthouse pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy Jacintha Saldanha "kollégái által nagyra becsült, népszerű, első osztályú ápolónő" volt.

A St. James-palota - Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatala - péntek este közleményben tudatta, hogy Vilmos és felesége "mélységes szomorúsággal" értesült az ápolónő haláláról.

A palota szóvivője hozzátette: az udvar semmilyen módon nem tett panaszt a kórháznál a telefonos incidens után, sőt teljes támogatásáról biztosította az ausztrál rádiósok által rászedett személyzetet.

Az eset után a kórház - amely rendszeresen kezeli a királyi család tagjait - mindazonáltal bejelentette, hogy azonnali hatállyal felülvizsgálja a bejövő telefonhívások kezelésének gyakorlatát.

A hívást fogadó, most holtan talált ápolónőnek nem anyanyelve volt az angol, így valószínűleg nem érzékelte a rádiósok erőteljes - a hívás visszajátszásán jól hallható - ausztrál akcentusát. A magát a brit uralkodónak kiadó ausztrál műsorvezetőnő egy súlyos hibát is elkövetett: azt kérte, hogy kapcsolják őt unokájához, Katalinhoz, jóllehet II. Erzsébet királynő nem a hercegnőnek, hanem Katalin férjének, Vilmos hercegnek a nagymamája.

A Scotland Yard péntek estig nem erősítette meg egyértelműen, hogy öngyilkosság történt, de a rendőrségi közlemény hivatalos szóhasználata szerint a halálesetet "nem övezik gyanús körülmények". A brit rendőrségi nyelvezetben ez a kifejezés mindig arra utal, hogy a hatóság feltételezése szerint az áldozat önkezével vetett véget életének.

Olvasóink írták

  • 3. szolcsányitamásné 2012. december 09. 16:43
    „Az ilyen aljas firkászoknak a ceruzájukat dugnám fel oda!”
  • 2. szöszmő 2012. december 09. 10:01
    „És ez a két ausztrál tulok hogyan fog elszámolni a lelkiismeretével. Vagy a médiában már csak a hír számít és amit ezek tettek csak egy pici bocsánatos bűn? Hát igen, szép új világ.”
  • 1. queenmargareth1 2012. december 07. 18:25
    „Úristen, ez az elrettentés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először vette fel neje nevét egy francia férj

Egy lyoni férj az első francia férfi, aki felvehette felesége családnevét. Eddig ezt nem engedte a… Tovább olvasom