Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

A 12 karú SZTE kínálata

Szeged - Iránytűt ad az SZTE oktatási rektorhelyettese, Homoki-Nagy Mária azoknak, akik azon gondolkodnak, miként vegyenek részt, hová jelentkezzenek az idén február 1-jén induló, március 15-én záruló felvételi időszakban.
Tanulni, diplomát szerezni minden szempontból megéri – jelenti ki Homoki-Nagy Mária professzor. A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese első tanácsként azt mondja a továbbtanulást fontolgatóknak, hogy nézzék át a szabályokat, mert több ponton is módosították a felvételi eljárásról szóló kormányrendeletet. Elektronikus formában február 1-jétől minden alapinformáció elérhető lesz, de a felvételi tájékoztató nyomtatásban megjelenő pótkötetének tanulmányozását is a fiatalok figyelmébe ajánlja. A sokoldalú tájékozódás érdekében hívják az információs telefonokat, javasolja, vegyenek részt a nyílt napokon, például az SZTE február 9-i fórumán!

A minőségi diploma mellett az önképzésre, a sportra, az ösztöndíjas külföldi tanulmányokra is lehetőségeket kínál a szegedi egyetem – sorolja az oktatási rektorhelyettes, Homoki-Nagy Mária
A minőségi diploma mellett az önképzésre, a sportra, az ösztöndíjas külföldi tanulmányokra is lehetőségeket kínál a szegedi egyetem – sorolja az oktatási rektorhelyettes, Homoki-Nagy Mária. A szerző felvétele

Érdemes mérlegre tenni a megcélzott felsőoktatási intézményeket is – szól a következő tanács. Értéket és minőséget jelent, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül több világranglistán is évek óta folyamatosan és előkelő helyen egyedül a szegedi egyetem szerepel.

Az alapszakok zömében 240 a bejutási alsó ponthatár. E téren is színes a 12 karú SZTE kínálata. A Tisza-parti universitas nagysága arra is lehetőséget nyújt, hogy a 18 évesen hozott továbbtanulási döntését módosítsa a fiatal, és az intézményen belül, egy újabb szakon fejezze be tanulmányait. Az idegen nyelv tanulása, a sport vagy éppen a külföldi ösztöndíj-lehetőségek szempontjából is számtalan lehetőséget kínál az SZTE – villant föl újabb szempontokat az oktatási rektorhelyettes a szegedi egyetemi városba készülőknek.

Felsőoktatási szakképzés

2013-tól kizárólag egyetem vagy főiskola indíthat felsőoktatási szakképzést. Az intézmények által javasolt körülbelül 200 ilyen szak közül nagyjából minden második indítását támogatta a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB). Így az SZTE öt felsőoktatási szakképzési szakot hirdethet meg: a jogi asszisztens, a kommunikációs és média, az élelmiszermérnök, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szakra 200 pont a bejutási küszöb.

Újdonság, hogy kétszakos és osztatlan tanár szakokat hirdet az SZTE Tanárképző Központja. Az SZTE 4 kara érintett a tanárképzésben. A pedagógusnak készülő jelentkező „egy bemenettel" jut az intézménybe, ahol az első hat, közös szemeszter végén dönthet arról, hogy általános iskolai tanításra felkészítő 4+1 vagy a középiskolai oktatásra jogosító 5+1 tanéves szakon szerez diplomát. A szegedi tanár szakok teljes listája a felvételi tájékoztató pótkötetében is olvasható lesz. Addigra talán több részlet ismeretes lesz a tanár szakosoknak kínált – a helyettes államtitkár bejelentésében említett – külön ösztöndíjról. Egyébként 2016-ig a Bologna-rendszerű tanárképzést is meghirdeti az SZTE – emlékeztet a rektorhelyettes. Vagyis a tanár mesterszakokra is érdemes jelentkezniük az alapszakon végzőknek.

Szélesre tárták a kapukat a már diplomát szerzett, de továbbtanulást tervező felnőttek számára. Intézményi hatáskörbe került a már meglévő diploma „pontértékének" átszámítása. Négyszáz pontot ér a korábban szerzett diploma az idei felvételin – tudtuk meg Homoki-Nagy Máriától. Hogy ezt mely szakokon teszik lehetővé, illetve a további részleteket az SZTE karainak honlapján februártól lehet megtudni. Így például egy orvosi diplomával érdemes levelező tagozaton mondjuk gyógyszerésznek, vagy tanári végzettséggel jogásznak, közgazdásznak tanulni, vagy a korábbi főiskolai oklevelet „megfejelni", és egyetemi diplomát szerezni.

* * *

Mesterszakok reneszánsza

Vonzerőt jelent a keresztféléves képzés a mesterszakokra jelentkezők számára. Így a sikeres alapképzéses diploma megszerzése után – a 7 szemeszteres szakoknál is – azonnal jelentkezhet az egyetemista mesterszakra. E téren a Szegedi Tudományegyetem bővíti a lehetőségek körét: idén a 12 kar közül 5 hirdetett keresztféléves képzésen mesterszakot, az államilag támogatott helyekre a tavalyinál 23 százalékkal több (125 helyett 154) diák nyert felvételt. Mesterképzésre a hagyományos felvételi eljárás idején is érdemes jelentkezni. Egyrészt itt 1600 helyen és minden mesterszakon lehet állami finanszírozott formában tanulni. Másrészt több alapképzési szakról is fogadnak jelentkezőket egy-egy mesterképzésre. Harmadrészt más felsőoktatási intézmények alapszakjairól is lehet ide jelentkezni, s megszerezni azt az SZTE-diplomát, amelynek rangját, minőségét a végzősök kiváló elhelyezkedési aránya is bizonyítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína a szegedi egyetemre költözött

6 ingyenes és 14 esti tanfolyammal várja a kínai nyelv iránt érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete. Tovább olvasom