Szeged

2021.12.17. 12:32

A környezetet óvjuk, ha a konténerbe dobjuk a ruhát

A szemetes helyett a ruhagyűjtő konténerben vagy ruhagyűjtő dobozokban kellene végezze a megunt ruhadarab. Ezzel jelentősen könnyítenénk a környezeten, éppen ezért a fenntartható divatról szóló sorozatunk következő állomásaként összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, amelyek által újrahasznosíthatók megunt ruháink.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

A fenntartható divatiparnak nemcsak az a kulcsa, hogy jó minőségű anyagból ruhát varratunk, valamint a megunt da­rabokból újat készítünk, a hibásakat pedig megjavítjuk, hanem az is, hogy nem a kukában végzik az általunk már nem kedvelt nadrágok és felsők. Magyarországon évente 80 ezer tonna megunt ruhanemű kerül a szemétbe. Pedig azoknak jelentős részét mások még szívesen hordanák. 

Így érdemesebb egy-egy karitatív szervezetnek adományozni a kidobásra szánt, de még jó állapotban lévő ruhát, hiszen ők el tudják juttatni a rászorulókhoz. 

 

Algyőn például a Magyar Vö­­röskereszt helyi szervezete szívesen fogadja a jó állapotú használt ruhákat, amelyeket fő­­ként rászoruló családok kapnak meg, de jutott már belőle Baksra és Gádorosra is. Emellett Szegeden is van lehetőség az adományozásra, a Centerke Adományozó Központban és a Karitáció Alapítvány Hacuka Jó-tett hely üzletében is szívesen fogadják a megunt darabokat. 

 

A fehér konténerek által évente 5000 tonna használt ruha gyűlik össze.  Fotó: Karnok Csaba

De nemcsak így tehetünk azért, hogy fenntarthatóbb le­­gyen a divatipar, hanem az országszerte, így Csongrád-­Csanád megyében is kihelyezett ruhakonténerek által is. Az ezekbe bedobott ruhákat újrahasznosítják. A Textrade Kft. 5000 tonna használt ruha begyűjtését végzi a körülbelül ezer magán- és közterületre kihelyezett konténer által. 

 

 

Megyénkben 6 településen találhatók ilyen ruhagyűjtők: Makón az Aradi u. 103., Deszken az Alkotmány utca 49., Röszkén a Felszabadulás u. 96., Algyőn a Sport utca 1., Hódmezővásárhelyen a Hódtó utca 17–19., míg Szegeden a Budapesti út 1., a Hargita utca 60., a Rókusi körút 42–64., a Temesvári körút 34., a Retek utca 18. és a Makkosházi körút 6. szám alatt. 

 

A beérkezett ruhákat feldolgozzák, valamint a karitatív szervezeteknek, cégeknek válogatnak olyan ruhát, amelyre éppen szükségük van. A feldolgozott termékek 55–60 százalékát újra felhasználják, tehát használt ruhaként értékesítik, ezeket Kelet-Európába vagy Afrikába juttatják el. A további 40–45 százalékot pedig újrahasznosítják géptisztító rongyként, ipari alapanyagként. 

 

 

Egyre több nagy márka is figyelmet fordít a fenntarthatóságra, a H&M például ruhagyűjtő programot indított. 

Minden üzletbe, így a szegedi és a vásárhelyi H&M-be is újrahasznosító dobozt tettek ki, amelybe bármilyen márkájú ruha bedobható. Az összegyűlt ruhákat az I:CO veszi át, amely a jó állapotúakat használt ruhaként értékesíti, míg azokból, amelyek már nem viselhetők, többek között újrahasznosított anyagokból készülő kollekciót csinálnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!