Szeged

2021.12.17. 16:10

Az SZTE gyakorló az ország legjobb két tannyelvű gimnáziuma

Az ország legjobb két tannyelvű képzést folytató gimnáziuma lett idén az SZTE Gyakorló. Az intézményben több mint 20 éve létezik a francia két tannyelvű osztály, az utóbbi években azonban az átalakításnak köszönhetően egyre magasabb szinten tudnak teljesíteni a diákok.

Tímár Kriszta

Fotó: Frank Yvette

Az ország legjobb középiskoláinak rangsora mellett a HVG minden évben elkészíti a különböző tematikus listákat is. Így rangsorolták például a legjobb két tan­nyelvű képzést is folytató gimnáziumokat is, az első helyen pedig idén egy szegedi intézmény szerepel. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola úgy lett az ország legjobbja, hogy a korábbi években egyáltalán nem is szerepelt ezen a listán. A top 15-öt felsoroló idei rangsorban viszont ez az iskola szerepelt legjobban a nyelvi érettségik és az emelt szintű vizsgák aránya szempontjából egyaránt. 

A francia két tannyelvű osztályában egy évig szinte csak a nyelvet tanulják a diákok.  Fotó: Frank Yvette

 

– Több mint 20 éve van francia két tannyelvű képzésünk, tíz évvel ezelőtt azonban átalakítottuk, és 5 évessé bővítettük. A nyelvi előkészítő évnek kö­­szönhetően így olyan diákok is járhatnak ebbe az osztályba, akik korábban nem tanulták ezt a nyelvet – mondta el Dobi János. 

 

Hozzátette: ezen az évfolyamon az órák kétharmada francia nyelvtanulásról szól, a 20 célnyelvi órát pedig 4-5 pedagógus tanítja. A képzés sikerességével kapcsolatban megjegyezte: mivel ezek a diákok emelt szintű érettségit tesznek franciából, ha másik két tárgyból is ezen a nyelven maturálnak, megkapják a felsőfokú nyelvvizsgát. Ezt pedig mindenki teljesíti. 

 

 

A mostani rangsorban elért első helyezés leginkább a 2020 tavaszán érettségizett osztály eredményének köszönhető, az igazgató szerint azonban nem csupán egy kivételes évről van szó. – Az utóbbi években tudatosan választják ezt a képzést a diákok, és motiváltak is a ta­nulásban. Tisztában vannak ugyanis vele, hogy az angol nyelv ismerete már nem előny, hanem alapkövetelmény.

 

 So­­kan például a nyelvi előkészítő évet arra is felhasználják, hogy angolból nyelvvizsgát tegyenek, így a következő évtől a francia mellé egy harmadik idegen nyelvként egy újat is fel tudnak venni. Nagy az érdeklődés az osztály iránt, minden évben többszörös a túljelentkezés – mondta. 

 

 

Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese el­­mondta, az egyetem komoly nemzetköziesítési törekvéseket fogalmazott meg, ebbe illeszkedik a nyelvoktatás is, amelyet felmenő rendszerben már az óvodától szeretnének megerősíteni, hogy aztán az általános és középiskolai képzések egymásra épülhessenek. – Ennek megfelelően tovább szeretnénk fejleszteni a francia két tan­nyelvű oktatást, és angol nyelvű osztály indítását is tervezzük – beszélt a tervekről. 

 

 

A listán egyébként szerepel még egy szegedi intézmény: a Deák Ferenc Gimnáziumot a 15. helyre sorolták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!