Vezető hírek

2022.03.21. 16:17

Bábokkal telt meg Szeged belvárosa – Videó

Egy iráni bábszínház művészeinek ötletére 2002-ben az UNIMA (Nemzetközi Bábművész Szövetség) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe.

Munkatársunktól

Délelőtt az óvodások, délután az iskolások ismerkedhettek a Kövér Béla Bábszínház bábjaival a Dugonics téren. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

 A Bábszínházak Világnapjának célja azóta minden évben a bábművészet népszerűsítése, ennek eszköze pedig, hogy a társulatok kilépve teátrumuk falai közül, szokatlan helyszíneken mutatják be a kicsiknek és nagyoknak művészetük sokszínűségét. 

 

A Kövér Béla Bábszínház is csatlakozott hétfőn a kezdeményezéshez „a báb nem csak gyerekjáték” mottóval, Szeged belvárosa megtelt bábokkal. Óriás sirály szárnyainak árnyékában sétálgathattak a Kárász utca járókelői, akik bábos, fákat locsoló kertészt is láthattak, sőt még a szegedi villamosokon, trolibuszokon és a Mars téri piacon is találkozhattak bábokkal. A Dugonics teret délelőtt az óvodások, délután az iskolások töltötték meg vidám zsivajukkal, miközben a társulat tagjai játékra hívták őket és életre keltették a teátrum mókás, barátságos és többnyire csintalan főszereplőit. 

Fotó: Kuklis István

A Magyar Bábművészek Szövetségének üzenetét idén Csató Kata bábszínész és -rendező, az UNIMA Magyar Központjának vezetője és Humanitas bizottságának elnöke írta. Üzenetében reflektált a szomszédunkban dúló háborúra és az egymástól egyre inkább elidegenedő emberiségre. 

 

– Most van igazán szükség ránk. A bábosra, aki görbe tükröt állít a mindenkori néző elé, aki megnevettet, aki feloldja a félelmeket, kifigurázza és megveri még a halált is. Aki absztrahál és ezzel örök igazságokat fogalmaz meg, aki tanít és nem utolsósorban, aki összeköti a különböző korú, nemű, kultúrájú embereket. Mert most összefogásra van szükség, hogy újra tudjunk bízni magunkban is és egymásban is, hogy ismét emberek lehessünk és méltó módon tudjuk ezt a tudást tovább örökíteni a következő generációra – fogalmazott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!