Vezető hírek

2022.03.22. 17:10

Digitalizálják a betegellátást Szegeden

A betegellátásban egyre nagyobb szerepet kapó digitalizáció állt a fókuszában annak az 5 éves projektnek, amely 2017-ben indult a Szegedi Tudományegyetem részvételével. A 2,5 milliárd forintból megvalósult eredményekről számoltak be.

T. K.

Az ötéves projekt eredményeit ismertették. Fotó: Karnok Csaba

Telemedicina alapú ellátási formák fenntartható megvalósítását támogató keretrendszert alakítottak ki 2,5 milliárd forintból, 1,8 milliárd forintos európai uniós támogatás felhasználásával Szegeden. 

 

Ennek lényege, hogy az egészségügyi ellátórendszerben a diagnosztikus vagy terápiás eljárásokat infokommunikációs eszközzel támogatják, melynek köszönhetően a szakszemélyzetnek nem szükséges feltétlenül a beteg mellett lennie, illetve a nem egy helyen dolgozó orvosok is tudnak információkat cserélni az adott esetről. 

 

Az 5 éves projekt 2017-ben indult a Szegedi Tudományegyetem részvételével, lezárásával kapcsolatosan tartottak sajtótájékoztatót. 

 

Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese az eseményen elmondta, a pandémia egyértelműen bebizonyította, hogy a telemedicina fejlesztésének és kutatásának komoly létjogosultsága van. Hoffmann Zoltán, a konzorciumvezető Tigra Kft. innovációs igazgatója pedig arról beszélt, hogy mivel hazánkban a telemedicina nem került be a finanszírozási rendszerbe, a projekt része volt az is, hogy a nemzetközi tapasztalatok és saját fejlesztések alapján javaslatot adjanak ennek megváltoztatására, illetve megoldják a különleges adatok tárolására és továbbítására vonatkozó jogi nehézségeket.

 

 - Előbbi probléma részben megoldódott azzal, hogy 2020-ban egy kormányrendelettel a telemedicinát beemelték a finanszírozásba - tette hozzá.

 

A projektben részt vett még az Óbudai Egyetem, a Di-Care zRt. és az iCollWare Kft. Az öt konzorciumi partner összesen 18 telemedicina alkalmazást fejlesztett, több mint 200 ezer mérési adatot dolgozott fel, emellett 600 orvosi mérőműszert, infokommunikációs eszközt használtak a kutatás során. A munkában 100 egészségügyi dolgozó végzett teszteket, méréseket, valamint ugyanennyi kutató elemezte az eredményeket és dolgozott a fejlesztéseken. A projekt eredményei hasznosíthatók tudományos publikációkban is, illetve hosszútávon működtethető üzleti modellek is születtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!