Szegedi hírek

2022.04.03. 15:08

Csongrád-Csanád megye 4-es választókörzetében a legaktívabbak a szavazók

Vasárnap reggel 6 órakor szerte az országban megkezdődött a voksolás. Csongrád-Csanád megyében 13 óráig 40,82 százaléka a szavazásra jogosult állampolgároknak tette le voksát.

delmagyar.hu

Sorok a szegedi Kossuth Zsuzsanna iskola előtt. Fotó: Frank Yvette

15:59 Megjöttek az országgyűlési választás legfrissebb részvételi adatai

Eszerint 15 óráig országosan a szavazásra jogosultak 52,75 százaléka szavazott. Az arány négy éve, 2018-ban 53,64 százalék volt. Budapesten a legfrissebb arány 56,44 százalék.

 

15:53 Több mint fele a szavazóknak már voksolt Csongrád-Csanád megyében 

Továbbra is 4-es választókörzetben a legmagasabb a kimenetel: 57,19 százalék szavazott.

 

15:45  A színidirektor is leadta szavazatát
 

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója is leadta szavazatát délután a Fodor József Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában. Lapunknak elmondta, mindig részt vesz a választáson.
 

– Egyrészt hiszek abban, hogy egy közösség a vezetőit saját maga megválasztja és felruházza azzal a felelősséggel, amit egy vezetőnek képviselnie kell a közössége felé. Másrészt pedig abban is hiszek, hogy a sorsunknak és a környezetünknek alakítói és befolyásolói vagyunk, és ennek az alapja például egy ilyen jellegű szavazáson való részvétel – mondta a főigazgató.
 

15.16 Csongrád-Csanád megye 4-es választókörzetében a legaktívabbak a szavazók

Bár négy évvel ezelőtthöz képest kevesebben mentek el szavazni délután egy óráig Csongrád-Csanád megye 4-es választókörzetében. Idén mégis itt a legmagasabb a részvételi arány. Sok választót mozgósított Lázár János és Márki-Zay Péter "összecsapása". 

Szavazók a szegedi Gregor József iskolában. Fotó: Frank Yvette



14:40 Gyermekvédelmi népszavazás: tömeges választási csalás gyanúja merült fel


Legkésőbb vasárnap 16 óráig meg kell semmisíteniük az országgyűlési választáson induló pártoknak és jelölteknek a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok (választási irodától kapott) adatait. A népszavazási eljárásban a kezdeményező kormány, valamint az Országgyűlésben frakcióval jelentkező pártok igényelhették az adatokat.


Nem kérdezhetik meg a szavazatszámláló bizottságok, hogy mindkét szavazólapot kéri-e a választó


A szavazatszámláló bizottságoknak a névjegyzék aláíratását és a szavazólapok kiadását mindkét választástípusban semlegesen kell megtenniük - közölte a Nemzeti Választási Iroda vasárnap.


Több szavazókörben is előfordult ugyanis, hogy a szavazatszámláló bizottságok megkérdezték a választópolgárt, mindkét választás - az országgyűlési és a népszavazási - szavazólapját fel kívánják-e venni. Erről bővebben ITT olvashat. 


Az NVI felhívta a jegyzők figyelmét: a szavazatszámláló bizottságoknak kérés nélkül kell biztosítaniuk a választópolgároknak, hogy mindkét választástípus névjegyzéki rovatát aláírhassák.

A nap korábbi szavazással kapcsolatos híreit itt találja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!