Szegedi hírek

2022.04.03. 18:00

Még egy órán át szavazhat!

Most van este 6 óra, ami azt jelenti, hogy még egy órán keresztül, este 7 óráig tart a 2022-es országgyűlési képviselő választás és gyermekvédelmi népszavazás.

delmagyar.hu

Fotók: Karnok Csaba

Vagyis ez nem teljesen igaz. A szavazóhelyiségek többsége valóban akkor zár, viszont ahol még valaki este 7 órakor sorban áll, mindenképpen szavazhat. Aki viszont már 19 óra 01 perckor áll be a sorba már nem voksolhat. 

 

A korábbi választások alapján hosszabb sorok általában ott szoktak kialakulni, ahol az átjelentkezettek voksolhatnak. Eredményeket addig nem lehet közölni, amíg minden urnát le nem zártak. A választási részvételhez szükséges, hogy a szavazó igazolja magát. 

 

Ezt megteheti érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel és szükség van a lakcímkártyára is. Egy korábbi kormányrendelet szerint valamennyi, 2020. március 11-én vagy azután lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél június 30-ig érvényes, vagyis elfogadják a szavazáskor.

Fotó: Karnok Csaba 

 

Érvényesen szavazni csak a hivatalos, a számláló bizottság által lepecsételt szavazólapon lehet, a szavazólapon szereplő jelöltre és listára. A felsorolt jelöltek, listák közül csak egyet lehet választani, több választás esetén a szavazat érvénytelen lesz. Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +).

 

A szavazólapot a kitöltést követően borítékba kell helyezni, és a borítékot a szavazóurnába kell dobni.

Fotó: Karnok Csaba

 

 A szavazólap borítékba tétele belföldi szavazásnál – az átjelentkezés kivételével – nem kötelező. Átjelentkezéssel és külképviseleten szavazó választópolgár a szavazólapot a kitöltést követően zöld borítékba helyezi és lezárja, s ezt követően az urnába dobja. Csak a lezárt borítékban elhelyezett szavazólap érvényes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!