Vezető hírek

2022.05.04. 17:30

Fonogram-díjas lett a makói Thy Catafalque

Elnyerte az idei Fonogram-díjat legutóbbi albumával a hard rock, illetve metal kategóriá­ban a Makóról indult, mára nemzetközi szinten jegyzett Kátai Tamás egyszemélyes zenekara, a Thy Catafalque. A legrangosabb hazai zenei elismerés átvételekor a makói évekre is visszaemlékezett.

Szabó Imre

Kátai Tamás a Fonogram-díj átadóján. Fotó: Kátai Tamás közösségi oldala

A legrangosabb hazai zenei kitüntetéssel, azaz Fonogram-­díjjal ismerték el idén hazai hard rock vagy metal album, illetve hangfelvétel kategóriában a Thy Catafalque-t, amely a Makóról indult Kátai Tamás immár egyszemélyes produkciója. A díjat a Vadak címmel 2021-ben megjelent albummal érdemelte ki.

A Fonogram-díj a Grammy-díj magyar megfelelője, amit a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapított a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége, azaz a MAHASZ közgyűlése még 1992 szeptemberében. 

A Thy Catafalque-ról legutóbb a tavalyi Fekete Zaj fesztivál beharangozója kapcsán írtunk. A produkció mostanáig arról volt ismert, hogy egyébként magyar nyelvű számai csak stúdiólemezen hallhatók, tavaly nyáron azonban Kátai Tamás izgalmas és már számos nemzetközi sikert magáénak tudó életművét egy harminctagú zenei kollektíva keltette életre. A fellépés óriási sikert aratott, amit aztán idén májusban Budapesten egy újabb követett. Ez utóbbira szerte a világból jöttek rajongók. 

Mint korábban megírtuk, az együttest 1998-ban hívta életre Makón Juhász János gitárossal, aki már nem tag, tulajdonképpen egyszemélyes zenekarról van szó, ami leginkább Tamás kreativitására épül. Sokoldalú művész: több hangszeren játszik, szövegíró és zeneszerző, az egykori legendás Gire zenekarnak is oszlopos tagja volt. Idáig 10 nagylemezt adott ki, és a black metaltól mostanra eljutott a progresszív, kísérletező fémzenéig. 

Tamás amúgy, rokonszenves módon, mindmáig nem feledkezett meg a makói évekről. A Fonogram-gálán, az elismerés átvételekor például felidézte, hogy az első díjat, amiben ré­­szesült, még Makón, általános iskolában kapta – egy asztalitenisz-versenyen való sikeres szereplésért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!