Vezető hírek

2022.06.06. 08:26

Lala és Hozsó: merjünk élni a pillanatban – interjút adott a Kozmix (Galéria)

Na ki van a házban? Persze hogy a Kozmix volt vasárnap ha nem is a házban, de a Partfürdő színpadán igen. A 9 éves Deja Vu Fesztivál mindegyikén ott voltak eddig, különös helyet foglal el Lala és Hozsó szívében ez a szegedi rendezvény, mely szerintük nagyban emeli a város turisztikai értékét. Interjúra kértük a fellépés után a fiúkat, akiktől igen megindító gondolatokat kaptunk.

Kiss Anna

Fotó: TOROK JANOS

27 év egy szempillantás. Nem terveztünk ilyen hosszú távra, a körülmények vittek előre minket mindig. Nyilván voltak céljaink, de sosem az érdekelt, hogy A-ból B-be eljussunk, csak azt csináltuk, amit szeretünk, és úgy tűnik, ez még mindig tetszik a közönségnek. Nagyon sok emlékezetes pillanatunk volt, voltunk kisszínpadon és nagyszínpadon, értünk el óriási sikereket, és persze nehézségekbe is ütköztünk, de mindegyik kellett ahhoz, hogy most itt legyünk, és azok legyünk, akik ma vagyunk – nyilatkozta lapunknak a Kozmix együttes két tagja, Lányi Lala és Horváth Hozsó Zsolt.

Hazai pálya hatalmas lámpalázzal

1995 óta dolgoznak ugyanis együtt, de pont olyan tűzzel és lelkesedéssel léptek színpadra vasárnap este Szegeden, mint ahogyan tették azt a '90-es évek második felében az ország bármely pontján. A Délmagyarországnak azt mondták, a Deja Vu Fesztivál különös helyet foglal el a szívükben, a legelső fesztivál óta mindegyik évben itt vannak, és hálásak azért, hogy mind a szervezőktől, mind a közönségtől kiemelkedő pozíciót kaptak.

De azt hozzá kell tenni, hogy ilyen lámpalázas, ilyen ideges csak a 20 éves sportarénás koncerten voltam. Mindig ezt érzem, amikor Szegedre jövök, hiszen nekem ez hazai pálya. Olyan, mint amikor a gyerek hazaviszi a bizonyítványt és megmutatja, hogy erre volt képes – mondta el a hódmezővásárhelyi születésű Lala, aki úgy véli, a szívében félig mindig vásárhelyi marad. Elárulta, amikor hazalátogat, akkor gyalog és kerékpárral mindig végigjárja azokat a helyeket, amelyek meghatározó szerepet töltöttek be a gyerekkorában.

Debütált a Sebes arcom szél fújja

Lala és Hozsó szerint a közönség tehet arról, hogy ők örökké fiatalok. Kérdésünkre elmondták, nagyon fontosnak tartják, hogy évről évre fejlődjenek, hogy buliról bulira emeljék a show szintjét. Ezt idén egy új dallal teszik meg, ugyanis májusban jelent meg a Sebes arcom szél fújja című számuk, amely annyira új, hogy még a rádiók sem játsszák, ennek ellenére mégis úgy döntöttek, hogy előadják vasárnap Szegeden. A közönség pedig hatalmas tapssal értékelte az új számot.

Ez nem egy könnyű, bulis zene. A mai dolgokra és az orosz-ukrán háborúra utal, de sok-sok évvel ezelőtt megíródott már a dalszöveg és most úgy éreztük, hogy itt az ideje megmutatni, mert nagyon aktuális. Teljes más műfajában, mint a bulis dalok, de reméljük, hogy ennek ellenére megkedveli a közönség és átmegy számukra az üzenet – magyarázták.

De mit szeretett volna üzenni nekünk az elmúlt 27 évben a Kozmix a dalain keresztül és mit üzen a következő években számunkra?

Ne csak a holnapnak éljünk, merjünk élni a pillanatban, ott, ahol éppen vagyunk. Sokszor számokban mérjük az életet, de az elmúlt 2 év is megmutatta számunkra, hogy nem tudjuk kinek mennyi jár, éppen ezért jól kell gazdálkodni az időnkkel, mert minden perc ajándék – mutattak rá.

Nagykoncerttel koronázzák meg a 27 évet

Kérdésünkre beszéltek arról is, hogy eleinte ők jól élték meg a járványhelyzetet, pihenéssel telt az első pár hét, de furcsa volt számukra, hogy nem megy értük a technikus és az autó, hanem tévénézéssel telnek a péntek és a szombat esték is, amelyek a Covid előtt és most már újra a fellépésekről szóltak, szólnak. Hozsó például a haját sem vágta le, amíg a járványhelyzet tartott, így a végére már majdnem hátközépig ért neki.

A vége felé már nagyon nehéz volt lelkileg, mert nem találkozhattunk a közönséggel, amivel mi olyan plusz energiákat égetünk el mindig, amelyeket már kezdtünk önmagunk ellen fordítani, kezdtünk destruktívvá válni. Éppen ezért nagy öröm volt, amikor újra színpadra állhattunk, bár az első alkalom nagyon furcsa volt, idegen volt a színpadi lét – tették hozzá.

A jövőbeni tervek kapcsán azt mondták, hogy a koncertek irányába szeretnének menni, 12 éve ezt a vonalat építik, így a mennyiségből visszavesznek, egy estére egy koncertet vagy egy nagyobb rendezvényt vállalnak, ezzel pedig maximálisan kiteljesednek. A nyáron viszont újra visszatérnek Szegedre, augusztus 20-án a Tisza-parton lépnek fel, ez lesz az első élőzenés nagykoncertjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!