Szegedi hírek

2022.06.10. 07:00

Szegedi diák lett a legjobb helyesíró a Kárpát-medencében

Csaknem 120 döntős közül egy kilencedikes szegedi diáklány bizonyult idén a Kárpát-medence legjobb helyesírójának. Farkas Hanna ráadásul nem is humán tagozatos diák: az SZTE gyakorló biológia osztályába jár.

Timár Kriszta

Farkas Hanna 120 diák közül bizonyult a legjobbnak. Felkészítőtanára: Hornok András. Fotó: Sándor Judit

Az Implom József Középiskolai Helyesírási Versenyt immár 35. alkalommal rendezték meg. Az iskolai selejtezők és a megyei versenyek után idén a Kárpát-medencei döntőt is még online formában bonyolították le. Ott összesen 119 versenyző mérte össze tudását különböző kategóriákban. 

Bár egymás ellen nem versenyeztek például a gimnazisták és a szakiskolások, mégis hirdettek egy abszolút győztest, vagyis díjazták azt, aki az összes döntős közül a legmagasabb pontszámot érte el. Ez idén a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 9. osztályos diákja, Farkas Hanna lett, aki így a gimnáziumi kategória megnyerésén túl egy emlékplakettet is hazahozhatott mint a verseny legeredményesebb szereplője. 

Hanna biológia tagozatos osztályba jár, elmondása szerint inkább a reál tantárgyak állnak hozzá közel. Ehhez képest mégis helyesírási versenyt sikerült megnyernie. Felkészítő tanára, Hornok András úgy fogalmazott, tulajdonképpen nincs is itt feltétlenül ellentmondás, hiszen a helyesírás nem más, mint a nyelvi intelligencia fokmérője. 

A jó helyesíráshoz a szabályok ismeretén túl sok olvasásra van szükség, hiszen így rögzül. Ezt egyébként a mai online világ, ahol már nincs olyan szigorú korrektúra, nem könnyíti meg. Nem véletlen, hogy a mai fiataloknak már nem egyértelmű az, ami az előző generációknak még természetes volt– fogalmazott. Példaként említette, hogy a verseny során a tollbamondásban a történelmi személyiségek nevei mellett városok is szerepeltek, mert bármilyen furcsa, már ezek helyes lebetűzése is sokaknak nehézséget jelent. 

Az előre rögzített hanganyag leírása mellett a döntőben egy online feladatlapot is meg kellett oldani. Ebben elméleti szabályok ismeretére éppúgy szükség volt, mint azok gyakorlati alkalmazására. Hanna sokat gyakorolt, mint mesélte, netes kvízekkel, illetve olyan feladatokkal, amelyek a nyelvtani szabályokra épülnek. Utóbbihoz felkészítő tanára ajánlott neki könyveket. Így bár voltak különórák is, sok múlt a kilencedikes diáklány szorgalmán. 

 Természetesen a sikerhez nagyban hozzájárult Iván Éva tanárnő is, aki Hanna magyartanára 

– tette hozzá Hornok András. 
Hanna egyébként tavaly is indult már országos helyesírási versenyen, még általános iskolás diákként, és a nyolcadik helyen végzett, magyartanára pedig már akkor felhívta a figyelmét, hogy idén is nevezzen a középiskolások megmérettetésére. Hogy jövőre harcba száll-e a címvédésért, abban egyelőre még nem teljesen biztos. 

Az online versenyzés számomra nagyon kényelmes volt, ha másokkal együtt, egy teremben kell majd megírnom a feladatsort, az valószínűleg sokkal stresszesebb helyzet lesz. De addig még lesz időm megszokni a gondolatot 

– mosolygott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!