Vezető hírek

2022.06.04. 19:23

Trianonra emlékeztek Makón - Galéria

A makói megemlékezést a trianoni tragédiára szombaton délután a Csanád vezér téri Országzászlónál tartották meg, miután véget ért az ökumenikus szentmise a szervita templomban. Az emlékműnél a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs mondott beszédet.

Szabó Imre

Nekünk, székelyeknek Magyarország a reménység – mondta. Úgy vélte, a trianoni trauma feldolgozásának kulcsa a gyarapodó magyarság, ennek pedig a szabadság a feltétele. Ezt Magyarországon az állam szubszidiaritása jelenti, Székelyföldön pedig az autonómia.

Vannak, akik az idők szavát lesik, és azt kérdezik, megvannak-e ennek a nemzetközi feltételek. Én azt mondom, hogy nem kifele kell nézni, hanem befele. Saját magunkra kell figyelni – hangsúlyozta. Szerinte ha az elszakított területek magyarsága figyel egymásra, lesz útja a közös cselekvésnek.

Együtt fel fogjuk tudni dolgozni a trianoni traumát, mert ha egy nép élni akar, akkor élni fog – tette hozzá. A beszédet követően az ünnepség résztvevői, köztük Farkas Éva Erzsébet polgármester és a képviselő-testület tagjai virágokat és mécseseket helyeztek el az Országzászló talapzatánál. A főhajtás után a szegedi Őserő dalárda, illetve a Forgatós táncegyüttes adott műsort, majd lovas felvonulást tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!