Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Anyáik segítik a bonobo fiúkat becsajozni

A magas rangú nőstények arra használják pozíciójukat, hogy biztosítsák fiaik számára a szaporodás lehetőségét.
A bonobó anyák segítik fiaikat a párválasztásban egy új kutatás szerint.

A lányok ellenben nem kapnak ilyen a támogatás - olvasható a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányban.
    
A csimpánzokkal ellentétben a bonobóknál egy csoport legmagasabb rangú tagjai mindig nőstények. A vizsgálat szerint azoknak a bonobó hímeknek, akiknek az anyjuk ugyanabban a csoportban él, háromszor nagyobb esélyük van az utódnemzésre.
    
"Meglepődtünk, hogy az anyáknak erős, közvetlen befolyásuk van arra, hány unokájuk lesz" - mondta Martin Surbeck, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet majomkutatója. A szakértő kollégáival a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő bonobókat és Tanzánia, Uganda és Elefántcsontpart csimpánzait vizsgálta.
    
Munkájuk során kiderült, hogy bár mindkét majomfajnál megpróbálnak az anyák segíteni fiaiknak a partnerválasztásban, mivel a csimpánzcsoportokban a hímek a hangadók, az anyák erőfeszítései ott nem kifejezetten sikeresek.
    
Surbeck elmondása szerint a magas rangú bonobó anyák egyfajta "társadalmi útlevélként" közreműködnek. "Ha egy nőstény nagyon attraktív, akkor az anyák közel kerülnek hozzá, szorosan a nyomukban pedig ott van a fiuk" - fejtette ki.
    
Ha egy anya elveszíti a csoporton belüli rangját, az kihat a fiára is, aki ezáltal kevésbé sikeressé válhat a párkeresésben.
    
Feltűnő jelenség, hogy az anyák csak a fiaikat segítik ilyen módon. A bonobó lányok nem kapnak anyai segítséget a párkeresésben. Ennek lehetséges oka Surbeck szerint az, hogy a hímek a csoportban anyjukkal maradnak, míg a nőstények új csoportot keresnek. Evolúciós szempontból az anyáknak valószínűleg nem éri meg a nőstény utódok támogatása.

(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók szerint génjeinkbe van kódolva, hogy kutyatulajdonosokká válunk-e vagy sem

Kutatók szerint génjeinkbe van kódolva, hogy kutyatulajdonosokká válunk-e vagy sem
A kutyák voltak az első háziasított állatok, legkevesebb 15 ezer éve vannak szoros kapcsolatban az… Tovább olvasom