Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Csomagolópapírból is lehet bioüzemanyag

Brit kutatók szerint az angolok egyetlen karácsony alatt 1,5 milliárd üdvözlőkártyát és 85 négyzetkilométer csomagolópapírt dobnak ki. Ennyi papírból viszont nagyjából 5-12 millió liter bioüzemanyagot lehetne előállítani.
A papírhulladék lehet a jövő fő üzemanyagforrása - írja a tisztajovo.hu az eurekalert.org-ra hivatkozva. Becslések szerint összesen másfél milliárd üdvözlőkártyát és 85 négyzetkilométernyi csomagolópapírt dobnak ki csak az Egyesült Királyságban a karácsonyi időszak alatt, melynek nagy része a szeméttelepeken végzi, kisebb részét újrahasznosítják. Ennyi papírból viszont nagyjából 5-12 millió liter bioüzemanyagot lehetne előállítani, amennyivel a kutatók szerint egy busz kb. 18 millió kilométert tudna megtenni.

A londoni Imperial College kutatóinak számításai szerint ha összegyűjtenék a csak az Egyesült Királyságban elhasznált összes karácsonyi csomagolópapírt és üdvözlőkártyát, akkor azokból annyi bioüzemanyagot lehetne előállítani, amennyivel egy londoni emeletes busz megjárná a Holdat oda-vissza – húszszor.

A kutatók ezzel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az ipari mennyiségű papírhulladékból jó minőségű bioüzemanyagot lehet előállítani, mégpedig úgy, hogy megerjesztik a papírt különböző mikroorganizmusok segítségével. A kutatók azt remélik, a papírhulladékból előállított bioüzemanyag tényleges alternatívát nyújthat a fosszilis forrásokból származó üzemanyagok mellett, így csökkenteni lehetne azok környezetre gyakorolt ártó hatását.

Fotó: http://www.ambriente.com/blog/category/art_technology/page/2/
Fotó: http://www.ambriente.com/blog/category/art_technology/page/2/

A becslések szerint összesen másfél milliárd üdvözlőkártyát és 85 négyzetkilométernyi csomagolópapírt dobnak ki csak az Egyesült Királyságban a karácsonyi időszak alatt, melynek nagy része a szeméttelepeken végzi, kisebb részét újrahasznosítják. Ennyi papírból viszont nagyjából 5-12 millió liter bioüzemanyagot lehetne előállítani, amennyivel a kutatók szerint egy busz kb. 18 millió kilométert tudna megtenni.

A számítások eredményeit közlő tanulmány társszerzője, az Imperial College élettudományi doktorandusza, Lei Wang szerint „[az] erjesztéses eljárással a csillámmal és celluxszal »szennyezett« csomagolópapírokat és az üdvözlőkártyákat is fel lehetne dolgozni. A celluxban lévő cellulózmolekulák lebonthatók glükózzá, amiből etanol erjeszthető, csak úgy, mint magából a papírból. Az oldhatatlan elemeket, például a csillámot pedig egyszerűen ki lehetne szűrni az eljárás során."

Fotó: http://www.sas.org.uk/news/2009/12/22/surfers-against-sewage-send-rubbish-christmas-presents/
Fotó: http://www.sas.org.uk/news/2009/12/22/surfers-against-sewage-send-rubbish-christmas-presents/
„Ha a technológiát tovább tudnánk fejleszteni, akkor a papírhulladék lehetne az egyik fő forrása a bioüzemanyagoknak. Persze van még mit vizsgálni a technológia hatékonyságát és előnyeit illetően, de mindenkép nagy lehetőség rejlik benne" – tette hozzá Dr. Murphy, a tanulmány másik szerzője.

A tanulmányt még decemberben tették közzé a Royal Society of Chemistry folyóiratban, itt leírják, hogy hogyan erjesztették meg a különböző típusú papírokat és kartonokat. Az eredmények alapján arra a következetésre jutottak, hogy az eljárás nemcsak laboratóriumi körülmények között, de ipari méretekben is gazdaságosan véghezvihető.

Az Egyesült Királyságban a papírhulladék 60%-át – évi nagyjából 8 millió tonnát – gyűjtik össze újrahasznosítás, vagy egyéb hulladékgazdálkodási célokból. A kutatók szerint a már tesztelt eljárással és egy újfajta, olcsó és hatékony enzimekből kevert koktéllal a már meglévő üzemekben napi 2000 tonna papírhulladékot tudnának feldolgozni, melynek a végeredménye a bioüzemanyag lenne.

A tanulmány szerzői most a papírhulladékból gyártott etanol környezeti teljesítményét életciklus-elemzéssel (LCA) vizsgálják, hogy összehasonlíthassák a hagyományos benzinnel. Az LCA-val értékelni tudják az adott termék környezeti hatásait, beleértve a klímaváltozáshoz, a talaj savasodásához való hozzájárulását, a „bölcsőtől a sírig".

Olvasóink írták

  • 2. exdeus 2012. január 03. 20:30
    „Nem értem ezt a bio dolgot, ami van, az sem olcsóbb, mint a nem bio, tehát semmi értelme a dolognak, de legalább jó tudni, hogy erre is jó a csomagolóanyagok egy része.”
  • 1. KamuNeni 2012. január 03. 18:12
    „Az angolokat epp nem erdekli a legszennyezes. Minden nagy parkolonak egy be es egy kijarata van.1000 autos parkolo egy keskeny szerpentine uton jar ki es be lampaval a vegen. A kocsik a helyukrol nem tudnak kimenni, nem tudnak kimenni a szigetrol ahol allnak a kihajto savba mert a ki vagy bejovo jarmu forgalom blokkolja az utjukat. millionyi tonna szennyezodes megy a levegobe naponta.

    De ugyanakkor az extra uzemanyag adoja ezrekre rug varosonkent. Mocskos egy systema.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitört a vulkán, új sziget jelent meg a Vörös-tengeren

Egy vízalatti vulkánkitörés nyomán keletkező új szigetet észlelt az amerikai űrkutatási hivatal… Tovább olvasom