Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Dávid lefegyverezte Góliátot

Ott állt az 1 méter 52 centiméter magas Bob Roberts a több mint 2 méter 10 centiméteres német katona előtt, és pontosan tudta, mit kell tennie.
Dávid és Góliát találkozása megrázó volt: a szövetséges katona és a hatalmas német a második világháború mindent eldöntő ütközetében, Normandiában került szembe egymással.

Bob elmesélte: szinte ugrálnia kellett, hogy megmotozza az óriási németet, mert meg kell bizonyosodni arról, hogy az egyenruhája alatt nem rejteget fegyvereket.

Az érdekes történetet 65 év után maga a most 87 éves Bob mesélte el, aki azt is elmondta: soha többé nem látta a német férfit, de még ma is mindenre pontosan emlékszik, ami azon a napon történt.

A D-nap 1944 júniusában.
A D-nap 1944 júniusában.

– Több mint két méter magas volt. Úgy tudom, hogy ő volt a legmagasabb férfi a német hadseregben. Ezért az volt a benyomásom, nem volt újdonság számára, hogy nála sokkal kisebb katonákkal találkozik – mondta Bob. Azon a napon 250 német hadifoglyot kísértek a szövetségesek táborába, és nagyon feszült volt a helyzet, de Dávid és Góliát burleszkbe illő találkozása némileg oldotta a feszültséget.

– Pár perccel korábban még tűzharcba keveredtünk a németekkel, aztán jött ez a hatalmas fickó, és valahogy olyan vicces lett az egész. Az egyik pillanatban még farkasszemet néztünk a halállal, a másikban pedig mindenkiből kitört a nevetés. Szerencsére a német katona nem tanúsított ellenállást – elevenítette fel azt a napot Bob. Sokáig őrzött foglyáról egy felvételt, amelyen a német férfi hóna alá fogja őt, de ez a fotó az évek során sajnos elveszett, mert betörtek az otthonukba, és a betörők ezt is magukkal vitték.

– Amikor most megláttam ezt a felvételt, nem akartam hinni a szememnek.

Dávid és Góliát találkozása megrázó volt...
Dávid és Góliát találkozása megrázó volt...

Bob akkor még csak 21 éves volt, Normandiában szolgált a kanadai hadsereg North Shore New Brunswick ezredében. Egyike volt azoknak a katonáknak, akik 1944 júniusában részt vettek a D-nap fedőnevű, a háború további folyását megváltoztató hatalmas hadműveletben. A bekerítő hadmozdulat során felszámoltak egy német géppuskafészket, és egy egész német zászlóaljat fegyvereztek le annak ellenére, hogy a németek szinte végig ágyútűz alatt tartották a partraszálló szövetséges egységeket.

– Négynapos harc után a csata döntetlenre állt, ekkor a németek kitűzték a fehér zászlót. Nagyon sok katona adta meg nekünk magát, s volt közöttük egy tiszt, aki beszélt angolul. Azt mondtam neki, mondja meg az embereinek, hogy tegyék le a fegyvert, így mindannyian jobban járunk. De a tiszt hirtelen a előhúzott egy 38-ast, és szemen lőtte magát. Más atrocitás szerencsére nem történt – mesélte a férfi.

A normandiai partraszállás után Bob harcolt Belgiumban és Normandiában, egészen 1945 februárjáig, amikor egy srapnel nagyon súlyosan megsebesítette. A háború után feleségül vette barátnőjét, egy angol lányt, Verát. Hamarosan otthonukban ünneplik 65. házassági évfordulójukat.

Roberts ma, 87 évesen.
Roberts ma, 87 évesen.

Ha nem került volna elő ez a fénykép, a partraszálláskor megesett bizarr találkozás vélhetően a történelem homályába és egyúttal feledésbe merül.

A német férfiról, akit Rob Smithnek hívtak, kiderült, hogy a háború kitörése előtt New Yorkban élt, egy cirkuszban dolgozott. Amikor kitört a háború, besorozták, majd Normandiában adta meg magát társaival együtt.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. június 14. 19:31
  „Daróczi (Józsi) Dávid ?”
 • 4. apátfalvifaszagyerek 2010. június 14. 00:06
  „szép sztori”
 • 3. mentelmi-jog 2010. június 13. 19:08
  „2. hozzászólás dömdödöm 2010.06.13. 18:28
  Sok kivándorolt, és első generációs (akik már a birodalom határain kívül születtek) német tért haza a világból Hitler hívására, nem Ő az egyetlen! Ha érdekel a téma akkor keress rá: Volksdeutsche”
 • 2. dömdödöm 2010. június 13. 18:28
  „már new yorkban élt és besorozták a német hadseregbe? ez vagy hazafi, vagy gyagya...”
 • 1. varadipal 2010. június 13. 17:13
  „Már eszébe jutott a sztori? Megkerült a 40 éve elgurult cavinton.A hírlapi kacsa meg most tanul hápogni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legrosszabb béke is jobb, mint egy háború

Dr. Tóth László 1992 óta részt vett a délszláv válságban, 2009 novemberében rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki Sólyom László köztársasági elnök. Tovább olvasom