Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Morzsamentes űrkenyeret készülnek sütni a Nemzetközi Űrállomáson

Egy új űrkutatás keretében speciális kenyeret akar készíteni egy csapat annak érdekében, hogy az asztronauták mindig friss pékáruhoz jussanak.
A Nemzetközi Űrállomást segítő, 2018-ban induló "Sütés a világűrben" (Bake In Space) program arra hivatott, hogy egy speciális tésztából készült kenyér sütését tesztelje egy mikrogravitációs sütőben, így a történelem során elsőként készülhetne kenyér a világűrben.
Fotó: NASA/Wikipedia/collectSPACE
Fotó: NASA/Wikipedia/collectSPACE

"Ott sütni, ahol még soha nem sütött senki." Ez a cél hajtja a programot kezdeményező csapatot. "Arra törekszünk, hogy a tudományos és technikai kihívásokkal megküzdve, minden nap friss kenyér fogyasztását tegye lehetővé az asztronauták számára", mondják.

A német tudósok, mérnökök és egyéb tudományos munkatársak, köztük a korábbi űrhajós, Gerhard Thiele vezette program nem csak egy plusz tételt jelent az asztronauták menüjében, hanem a jövő űrhajósainak minden igényét és kívánságát kielégíti sőt, az űrturizmusban is segíthet.

"Amint az űrturizmus szélesebb körben elterjed, az emberek egyre több időt fognak tartózkodni a világűrben, így lehetővé kell tennünk a kenyérfogyasztást", mondja Sebastian Marcu, a program vezérigazgatója és alapítója.

Morzsamentes kenyeret akarnak készíteni


A kísérlettel olyan kenyeret akarnak előállítani egy kompakt, alacsony energiafogyasztású konvekciós (vagy esetleg vákuumos) sütővel és egy különleges tésztával, ami jóízű és egyben morzsamentes is.
Ritka kivételként az STS-51D legénység a Discovery űrsikló fedélzetén 1985 áprilisában kenyeret eszik. (NASA)
Ritka kivételként az STS-51D legénység a Discovery űrsikló fedélzetén 1985 áprilisában kenyeret eszik. (NASA)

A morzsamentesség azért fontos, mert a mikrogravitációs környezet miatt a kis darabkák problémát okozhatnak, ha bejutnak az elektromos rendszerekbe vagy a szellőzők szűrűrendszerébe, belélegezve pedig komoly egészségkárosodáshoz vezethet.

A NASA kezdetben ezt úgy orvosolta, - miután kiderült, a Mercury és a Gemini legénysége szendvicseket csempésztek fel magukkal, amiből kis híján tragédia is lett - , hogy előre felvágták a szendvicseket apró falatokra, és mindegyiket zselatinba tették, hogy ne szóródjon szét a morzsa. Később és még mostanában is a tortilla a legnépszerűbb péktermék a világűrben.

"Az első dolog, ami egy szendvicshez kellene, az pont a kenyér, de hát itt nincs olyan kenyér, mint a Földön, de van helyette tortilla" - nyilatkozta Shane Kimbrough űrhajós, az Expedíció 50 parancsnoka.

A kemény, rágós kenyér nem morzsolódik, de nem is lesz az asztronauták kedvence, így valóban a legnagyobb kihívás, hogy friss és egyben finom is legyen a morzsamentes kenyér.

Étel a léleknek


"Az alapvető szükséglet-kielégítés mellett a friss kenyér illata boldogságot vált ki az emberekből, ez egy rendkívül fontos pszichológiai tényező", írják a projekt honlapján.

2015-ben is próbálkoztak elhetőbb körülmények létrehozásával a Nemzetközi Űrállomáson, a Veggie és ISSPResso társultak az ügy érdekében: előbbi az állomáson frissen termesztett növények, míg utóbbi a mikrogravitációs kávéfőzés lehetőségét tesztelte még 2015-ben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisarjadtak az ötezer éves ciprusfa űrben járt magjai

Kisarjadtak az ötezer éves ciprusfa űrben járt magjai
Kisarjadtak egy ötezer éves kínai ciprusfának a magjai, amelyeket tavaly kínai űrhajósok magukkal… Tovább olvasom