Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Olaszok is keresik a római feliratokat Szegeden

Szeged - A veronai egyetem és a szegedi Móra Ferenc Múzeum nagyszabású kutatásba kezd, hogy megtalálják azokat a római kori feliratos köveket, amelyekkel még a 18. század elején süllyedt el egy tutaj Szegednél.
A feltárást megelőzően újra kiadják az 1737-ben írt Maffei-kódexet, amelyben részletesen beszámoltak az Erdélyben talált római feliratokról, valamint a szegedi balesetről is.

A veronai egyetem és a szegedi Móra Ferenc Múzeum szakemberei jövőre nagyszabású kutatásba kezdenek. A céljuk, hogy megtalálják azokat a római kőtáblákat, amelyek még a 18. század elején süllyedtek el a Tisza szegedi szakaszán. A köveket Erdélyből úsztatták le a Maroson. Szegednél azonban a négy tutajból egy elsüllyedt.

Az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület 2004-ben már próbálkozott az elsüllyedt tutaj keresésével, de sem a köveket, sem az uszály maradványait nem találták meg.

Az olasz–magyar kutatócsoport azonban nem a sötétben tapogatózik: útmutatóul a veronai városi könyvtárban található Maffei-kódex szolgál. Az 1737-ben kiadott könyv ennek a szállítmánynak a sorsáról szól. Beszámol arról, hogy Szegednél hol süllyedt el az uszály. Sőt a 18. századi „expedíció" vezetője azt is közölte, hogy ezek a kövek könnyen kiemelhetőek a vízből.

– A császári hadsereg szolgálatában álló olasz amatőr régész és kapitány, Giuseppe Ariosti gróf lelkesen kutatta Erdélyben a római kori feliratokat. Felháborodottan számolt be Scipione Maffei veronai nemesnek, hogy a másfél ezer éves feliratokat tartalmazó márványokat egyszerű kövekként használják fel – mondta el Pál József professzor, aki az olasz–magyar kutatócsoport „lelke". A Szegedi Tudományegyetem tanára szerint – Ariosti kapitány vezetésével – Gyulafehérvárnál össze is gyűjtötték a köveket, összesen 54-et vagy 56-ot. 1723-ban négy súlyosan megrakott uszály indult el a Maroson a Tisza felé.

2004. május 13. A búvár merül a Bertalan híd lábától mintegy 200 méterre. Később 11 méteres mélységből felszínre hoztak egy félméteres oldaldeszkát, valamint egy rögzítésre használt sarokszöget. Fotó: Schmidt Andrea 

A kapitány feljegyzése szerint Szegednél a kikötő felé fordulva süllyedt a Tiszába az egyik teherszállító tutaj, tizennyolc kővel a fedélzetén.

Pál professzor elmondta: első lépésként kiadják újra a Maffei-kódexet. A költségek oroszlánrészét a veronai egyetem vállalta magára. Második lépésként az olasz–magyar kutatócsoport a modern technika segítségével a lehető legalaposabban átvizsgálja a Tisza medrét, valamint a partot.

– A Tisza-meder a 18. század óta nagy mértékben a jelenlegi vár felé húzódott – mondta Horváth Ferenc. A Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese szerint a folyómeder akár 20-25 métert is vándorolhatott. Nem kizárt, hogy az uszályt, illetve a köveket az újszegedi parthoz közel vagy a part alatt kell keresni.

A veronai egyetem jövő év áprilisára munkaértekezletre hívta a szegedi szakembereket.

Búvármunka

1723. Négy, kövekkel megrakott tutaj indult el a Maroson a Tisza felé. Szegednél négyből egy tutaj elsüllyedt, rakománya mintegy 17–18 kőtábla volt. Csaknem 40 felirat pedig a bécsi császári múzeumba került.

2004. április: az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület megkezdte az elsüllyedt roncs keresését.

2004. május 13.: a búvárok találtak egy hajóroncsot a Bertalan híd lábától mintegy 200 méterre. 11 méteres mélységből felszínre hoztak egy 60 centiméteres fadarabot, egy félméteres oldaldeszkát, valamint egy rögzítésre használt sarokszöget.

2005. február 14.: a búvárok bejelentették: továbbfolytatják a kutatást.

2005. március-július: Kertész Róbert régész az Octopus közreműködésével műszeres kutatásokat és tesztmerüléseket végzett.

2007. november 8.: a veronai egyetem rektora és a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai áttekintették a Tisza medrében lévő kövek kiemelésének lehetőségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi Sziget-buli, nulladik nap, Képzelt riport, LGT

Intelligens zene – fogalmazott egy rajongó az LGT-vel kapcsolatban. Az idei Sziget fesztivál… Tovább olvasom