Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szoros kapcsolataik hatására sem adják fel egyedi hangjukat a delfinek

Nem adják fel hangjuk egyediségét a delfinek a rájuk jellemző szoros társadalmi kapcsolataik hatására sem.
Magas frekvenciájú füttyjelekkel kommunikálnak egymás között, egyfajta névként használva a hangjukat, amelyek segítségével akár nagy távolságokból is azonosítják egymást a víz alatt.

A Zürichi és a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói vizsgálataik eredményéről a Current Biology című szaklapban számoltak be. A palackorrú delfinek intelligens lények, amelyek szoros kapcsolatokat alakítanak ki. A populációjukon belül a hímek szoros, többlépcsős szövetségeket hoznak létre, amelyekben többféle kapcsolatok alakulnak ki: laza érdekközösségek és intenzív, egész életen át tartó barátságok is. Főként a párzási időszakban fognak össze a hímek.

A nyugat-ausztrál Cápa-öbölben a tudósok 17 kifejlett delfint vizsgáltak és víz alatti mikrofonok segítségével felvételeket gyűjtöttek az állatok hangjairól. Azt kutatták, mennyire hasonlítanak az egyedi jellemzők egy nagyon szoros szövetségen belül és a delfinközösség egy másik kapcsolatrendszerében. Az eredmények szerint a delfinek szoros társas kapcsolataik ellenére is megőrzik egyedi hívójelüket, amelyek nem hasonlítanak egymáshoz az idő előrehaladásával sem.

A szakértők szerint ez szokatlan eredmény, hiszen gyakran előfordul, hogy az állatvilágban a párok vagy csoportok hívóhangja egymáséhoz hasonlatossá válik, hogy ezzel is megerősítsék összetartozásukat. Ez jellemző például a papagájokra, a denevérekre, az elefántokra és az emberszabásúakra. A hím palackorrú delfineknél azonban éppen az ellenkezője történik.

Minden hím megőrzi saját egyedi hívóhangját és megkülönbözteti magát partnereitől akkor is, ha nagyon erős kapcsolatot alakított ki velük. Ez segít a sok különböző kapcsolatot szem előtt tartani, így át tudják tekinteni, kik a barátaik, kik a barátaik barátai és kik a vetélytársak. Ennek segítségével a delfinek tudják kezelni összetett társadalmi kapcsolati hálózatukat.

"Az emberek mellett a delfinek az egyetlen élőlények, amelyek megőrzik egyedi ínevüketí, amikor hosszú és szoros kooperatív kapcsolatot alakítanak ki" - mondta Stephanie King, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatója. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már az Antarktiszon is műanyagszemcséket és vegyszereket találtak

Már az Antarktiszon is műanyagszemcséket és vegyszereket találtak
A mikroműanyagok mellett halászatból származó műanyagszemetet, bójákat, hálókat és ponyvákat talált… Tovább olvasom