Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Tehetségtelen főnök – beteg alkalmazottak

A rossz főnök gyorsan a sírba küldheti alkalmazottait, derül ki egy friss tanulmányból: azok az alkalmazottak nagyobb arányban kapnak szívinfarktust, akiknek rossz főnökeik vannak, mint azok, akiknek a cége élén jó vezető áll.
Kutatók azt állítják: minél több egy cégnél a felsővezető, annál magasabb az alkalmazottak körében kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések aránya. Nem ritka a komoly szívbetegségek kialakulása sem – ezek akár halállal is végződhetnek. A kutatók arra mutattak rá: minél jobban végzi a munkáját egy vezető, annál alacsonyabb egy komoly szívprobléma kockázata beosztottjai körében.

A kutatások során kiderült: a kapcsolat a gyenge vezetés és a beosztottak szívbetegség-kockázata között felerősödött abban az esetben, amikor egy alkalmazott ugyanannak a főnöknek az irányítása alatt dolgozott hosszabb ideig. A tanulmány szerint ez felveti annak lehetőségét, hogy a rossz cégvezetésnek halmozottan káros hatásai lehetnek. Egy, a közvetlen okot és hatást vizsgáló részletesebb kutatás megerősítette: a vezetők viselkedését górcső alá kellene venni, és javaslatokat kellene tenni arra, hogyan csökkenthetik dolgozóik egészségügyi problémáit. Anna Nyberg pszichológus, a stockholmi Karolinska Institute munkatársa szerint ezzel el lehetne érni, hogy a vezetők jobb teljesítményt nyújtsanak, hogy világos célokat tűzzenek ki alkalmazottaik számára, hogy jól kommunikáljanak és tapintatosan viselkedjenek beosztottjaikkal.

Nyberg és kutatótársai majdnem tíz éven keresztül követtek figyelemmel
3122 szakképzett munkást – akiknek átlagéletkora 42 év volt –, hogy azok egészségét egy átfogó orvosi tanulmány részeként vizsgálják és elemezzék. A kutatásban részt vevőket megkérték: osztályozzák felettesei vezetői stílusát és készségeit.

A kérdések arra vonatkoztak, hogy főnökeik mennyire voltak hatékonyak a beosztottakkal való kommunikáció során, milyen sikeres változásokat vezettek be, mennyire voltak jól informáltak, és mennyire képviselték alkalmazottaik érdekét.

Anna Nyberg azt mondta: a rossz vezetés és rossz egészségi állapot közti kapcsolat teljes mértékben független a társadalmi osztálytól, a jövedelemtől, a munkamennyiségtől valamint az olyan életmódtényezőktől, mint például a dohányzás, testmozgás, amelyek szívbetegségeket okozhatnak. Ám Nyberg figyelmeztetett: lehetséges, hogy ezek az eredmények nem állják meg a helyüket a nők esetében.

Olvasóink írták

 • 10. Kritikus 2008. december 28. 11:36
  „Az biztos, hogy elég nagy a kontraszelekció ma Magyarországon. Az én főnököm is állandóan rinyál, fél. Nincs meg benne az a tökösség amire szükség lenne a beosztásánál. A mentalitását próbálja "ráragasztani" beosztottjaira is és ezáltal megmérgezi a munkahelyi légkört is.”
 • 9. hujujuj 2008. december 22. 13:18
  „http://api01.jobbik.net/ az igazság ezen az oldalon van!!”
 • 8. BabócsaiEugénia 2008. december 20. 13:22
  „Az én főnököm egy "zseni"! :)) Konkrét példa: a mi csoportunknak - és csak a mi csoportunknak!!!- megtiltotta - el is rakatta! - a nyújtófát, és a süteményszaggatókat, mondván, annak használata egyáltalán nem fejleszti a gyermekek kézügyességét. (Persze pillanatnyilag jobb vele nem vitatkozni, mert neki "mindig igaza van". S ha megpróbálnánk ellenérveket felsorakoztatni, csak felemeli a hangját, bekeményít, zsarol, megfélemlít, felhasznál minden olyan vezetési módszert, amitől valóban az ember gyomorgörcsöt kap! Persze azóta visszatettem a jól megszokott helyére az eszközöket.) Erre az ő egységében a sztár munkaerő megrendelte a vadi új nyújtófákat és nyújtódeszkákat a mézeskalács sütéséhez!...Természetesen az ő engedélyével, beleegyezésével!!!
  És ez csak egy a sok közül...”
 • 7. Sziti 2008. december 18. 15:30
  „Ma már a takarítónőknek is szakmunkásvizsga szükséges. Azok a főnökök akik emberekkel bánnak semmilyen képzésben nem részesülnek. A sok unatkozó jogalkotó a sok baromság mellett ezt is megoldhatná.”
 • 6. Mathiasking 2008. december 18. 14:30
  „Kinek a legjobb a világon? A pápának! Miért is? Azért, mert minden reggel ha bemegy a munkahelyére a falon lóg a főnöke keresztre feszítve és majd csak a halála után találkozik vele.”
 • 5. zsazsanéni 2008. december 18. 14:29
  „Az biztos,hogy nincs rosszabb egy kiakasztó főnöknél.Ha hülye a dolgokhoz,s még okoskodik is mellette az nem semmi.Van aki elismeri,hogy hülye a dolgokhoz és nem okoskodik igy jobban jár.Régen az anti világban sokkal több volt,mert nekik járt a pártkönyve mellé ,jó munkakör is.De az eszéért nem lopták volna el.Na ilyen mellett dolgozni évekig? Na alkalmazott is van olyan,hogy az észért nem állt sorba.Pláne olyan helyen mint Bank,vagy a munkaügyi központ. Ilyen helyen pedig hatványozva jelenik meg a hülyeség.Oltári buta emberek vannak ,azt elviselni a mellette lévőnek nehéz.”
 • 4. misserika 2008. december 18. 14:01
  „Közvetlennek kinevezett főnököm (én nem tekintem a főnökömnek természetesen) buta, fogalma nincs egyszerű számítógéppel végezhető műveletekkel, mindent többször kell neki elmondani, a kézbesítő pedig gyakran idegbeteg lesz a butaságától.”
 • 3. Mathiasking 2008. december 18. 13:46
  „3 sebész beszélget egy nemzetközi konferencián. Azt mondja az amerikai: Nálunk történt egy baleset az egyik favágóval, mindkét lábát levágta a motoros láccfűrész. 12 órás műtéttel vissza varrtik, jelenleg az olimpiai csapat egyik sprintere. Erre az orosz azt mondja: Náluk egy nehézipari dolgozó mind kettő kezét levágta a présgép, jelenleg David Ojsztrahtól tanul hegedülni. Nire a nagyar: az semmi! Nálunk volt egy tömegbalaeset, behozták a sérülteket darabokban, behoztak egy férfit fej nélkül, meg egy női picsát. Mi összevarrtuk és azóta Ő a főnököm.”
 • 2. Iza3 2008. december 18. 13:03
  „Tény, hogy nincs kiakasztóbb a dilettáns, félhülye "Főnöknél".”
 • 1. felhasználónév 2008. december 18. 11:47
  „Mindez, és még sok más érdekesség mind-mind benne foglaltatik Daniel Goleman Társas intelligencia című könyvében. Csak ajánlani tudom mindenkinek...nagyon jó könyv!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Time: Barack Obama az Év Embere

USA - Barack Obama lehetetlen küldetések sorozatát végrehajtva lett az Egyesült Államok elnöke, és… Tovább olvasom