Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Keddre halasztotta döntését Berlusconiról az olasz parlament mentelmi bizottsága

Kedd este nyolc órára tűzte ki újabb ülését az olasz felsőház mentelmi bizottsága, további időt adva ezzel a parlamenti pártoknak, hogy eldöntsék, vissza akarják-e vonni Silvio Berlusconi szenátori mandátumát, ami akár kormányválsághoz vezethet.
A szenátusi bizottság hétfői ülése heves vitába fulladt. Andrea Augello, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) szenátora majdnem száz oldalas védőbeszéddel készült annak hangoztatására, hogy a volt miniszterelnök mentelmi jogának visszavonása alkotmányellenes, de ebből egy sort sem tudott felolvasni. Végül három ellenvetést tett a mentelmi jog megszüntetésével szemben. Augello többek között azt javasolta, hogy a bizottság kérje ki a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság véleményét.

Erről fognak szavazni kedd este a bizottság tagjai. Ha Augello felvetéseit elfogadják, Berlusconi egyelőre megtarthatja mentelmi jogát. Ha ezeket leszavazzák, Berlusconit kizárják a parlamentből.

Elemzők szerint a késő estére kitűzött bizottsági ülés egyrészt további huszonnégy órát adott az olasz pártoknak arra, hogy eldöntsék, mit akarnak. Másrészt azt is jelentheti, hogy már csak a szavazásra lesz idő, és a 23 fős, többségében balközép és baloldali bizottság megfosztja Berlusconit a februárban szerzett szenátori székétől.

"Ha kedd este szavazunk, vége a kormánykoalíciónak!"- nyilatkozta Renato Schifani, a PdL szenátusi frakcióvezetője. "Elérkezett az idő, Berlusconit kitesszük a parlamentből!"- hangoztatta Beppe Grillo, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője. Dario Franceschini, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa, a kormány és a parlament közötti kapcsolatokért felelős miniszter szerint a PdL csak fenyeget, de ha mégis buktatják a kormányt, az káoszt fog okozni. Berlusconi szerdára már összehívta pártja parlamenti tagjait.

Közben a milánói másodfokú bíróság bejelentette, hogy október 19-től tárgyalja újra Berlusconi közhivataloktól való eltiltásának időtartamát. Ezt májusban öt évben szabták meg, de a semmítőszék túlzottnak találta és újraszámolást rendelt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerry: Szíria elkerülheti a katonai csapást, ha átadja összes vegyifegyverét

A katonai csapás megelőzéséhez szükséges, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-arzenáljának "minden… Tovább olvasom