Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Új távlatok a szegedi képzésben

Szeged - Újabb és újabb szakokat kínálva teszi vonzóvá a szegedi képzést a Tisza-parti tudományegyetem. Július 7-éig módosítható a jelentkezési sorrend.
88 alapképzési szak, 117 mesterszak, 4 osztatlan képzés, 59 szakirányú továbbképzés, illetve kiegészítő képzés közül választhat a Szegedi Tudományegyetemre jelentkező diák. A 12 karú intézmény honlapjának adatai folyamatosan változnak: például márciusban akkreditálták a gépészmérnök alapszakot.

– Több évtizede tervezzük, hogy a hagyományos élelmiszer-ipari szakok mellett más képzési területek felé is nyitunk. A komolyabb ipari alapokon nyugvó mérnökképzésre ugyanis nagy szüksége lenne a dél-alföldi régiónak – fogalmaz Véha Antal. Az SZTE Mérnöki Kar dékánja úgy véli: nemcsak a szándék van meg arra, hogy műszaki képzéseket indítsanak, hanem a megfelelő infrastruktúra és az a mérnökszemélyzet is, amely tudását magas színvonalon képes átadni. Emlékeztet: a rendszerváltozás idejét jellemző újításuk, a műszaki menedzser szak óriási népszerűségnek örvendett. Most a munkaerőpiac a gépészmérnökök iránti kereslet növekedését mutatja.

Nemzetközi jog

Az első mesterképzés, amelyet idegen nyelven is akkreditáltak: a nemzetközi tanulmányok szak. A Szegedi Tudományegyetemen szeptemberben induló egyedülálló képzés francia nyelven zajlik, és neves, külföldi professzorok is bekapcsolódnak az oktatásba. Új oktatási program segíti a szegedi diplomások elhelyezkedését, a hazai és uniós munkaerőpiacon való mozgást. Erről is tanácskozott az SZTE Állam és Jogtudományi Kara és a Potsdami Egyetem delegációja. A két egyetem jogi kara több mint egy évtizede együttműködik a szegedi német jogi képzés érdekében.

A gépészmérnökképzés indításához megteremtődtek az infrastrukturális és a személyi feltételek. Elkészült a Moszkva körúti új épület, az ottani laboratóriumokat korszerű berendezésekkel szerelik föl, ugyanakkor az oktatói gárda megszerezte a szükséges tudományos fokozatot, miközben új gépészmérnökök is a karra kerültek.

Mivel e szakot még nem akkreditálták a 2011-es rendes felvételi eljárás idején, először az augusztusi pótfelvételikor jelentkezhetnek a szegedi egyetemre az első gépészmérnök gólyák.

Topon a BTK

A legelőkelőbb helyet foglalja el a bölcsészettudományi az SZTE 12 kara közül a HVG-listán. Az összes magyarországi egyetemi kar versenyében pedig az első 10 közé került. Ez az összehasonlítás ugyanúgy iránytű lehet a felvételiző számára, mint az, hogy a szegedi BTK kiveszi részét abból a munkából is, amely miatt az SZTE elnyerte a kutatóegyetemi címet – jellemzi a 15 alapszakot, 41 mesterszakot kínáló kart a dékán.

Átalakul a bölcsészképzés szerkezete – hangsúlyozza Csernus Sándor. Példaként említi, hogy mindössze 5 százalék a tanár mesterszakon tanulók aránya. Újdonság, hogy levelező tagozatot is hirdettek kommunikáció szakon. Új és innovatív mesterszakokkal is növelik a kínálatot: a vizuális kultúra, a hungarológia, a kulturális örökség több tudományág eredményeit összegzi. Tervezik a tolmács-fordító, az interamerikai stúdiumok, illetve a keleti nyelvek és civilizációk mesterszak indítását.

A tehetséggondozást kiemelten kezelik a szegedi BTK-n: a szakkollégiumok mellett a tudományos diákkörök rendkívül eredményesek, szinte megduplázódott a doktori ösztöndíjak száma – ez befektetés a jövőbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

45 millió forint 36 szegedi játszótérre

Játszótereire 45 millió forintot költ idén nyáron Szeged. 22-t bontanak, felújítanak; lesz egy új játszóhely is. Tovább olvasom